Sloviti Mostarčan, ki mu je pil kri Zlatko Zahović, je začel s točko

V ligi narodov je Bosno in Hercegovino prvič vodil selektor Dušan Bajević in v Firenzah končal niz enajstih zmag kolega Roberta Mancinija.
Fotografija: Bosna in Hercegovina je ligo narodov začela z neodločenim izidom proti Italiji v gosteh. Za BiH je bil strelec »Italijan« Edin Džeko (levo). FOTO: Isabella Bonotto/AFP
Odpri galerijo
Bosna in Hercegovina je ligo narodov začela z neodločenim izidom proti Italiji v gosteh. Za BiH je bil strelec »Italijan« Edin Džeko (levo). FOTO: Isabella Bonotto/AFP

Nogometna reprezentanca Italije pod selektorsko taktirko Roberta Mancinija nima več stoodstotnega niza. V 12. tekmi je iztržila le neodločeno (1:1). Krivci za konec sijajnega niza so Bosna in Hercegovina, njen novi selektor Dušan Bajević in strelec gola Edin Džeko.

V Firenzah je BiH igrala prvo tekmo pod vodstvom legendarnega Mostarčana in člana znamenitega Veležovega trojčka BMV, ki ga sestavljata še vratar Enver Marić in zvezni igralec Franjo Vladić. Bajević je prvi Srb na selektorskem stolčku BiH, na katerem so se doslej izmenjavali Bošnjaki in Hrvati.

Enainsedemdesetletni »Princ z Neretve« je uspešno prestal prvo tekmo na selektorskems tolčku BiH. FOTO: Alberto Lingria/Reuters
Enainsedemdesetletni »Princ z Neretve« je uspešno prestal prvo tekmo na selektorskems tolčku BiH. FOTO: Alberto Lingria/Reuters


Nekoč sijajni napadalec, ki so mu navijači dali vzdevek Princ z Neretve, je BiH prevzel lanskega decembra. Nasledil je Roberta Prosinečkega. Zaradi epidemije korona virusa je na svojo prvo tekmo čakal do včeraj in jo izpeljal v velikem slogu.

Bajević je imel težko nalogo, saj ni imel na voljo nekaj odličnih posameznikov, med njimi tudi bodočega člana Barcelone Miralema Pjanića. Zadnja leta nepogrešljivi zvezni igralec Juventusa, pred tem tudi Rome, je tekmo izpustil zaradi okužbe z virusom sars-cov-2 in je v osamitvi.

Bajević, nekoč tudi ugledni trener, je najlepše trenersko obdobje preživel v Grčiji, kjer je imel pri Olimypiakosu tudi spor z najboljšim slovenskim strelcem Zlatko Zahovićem. Po njem je 71-letni Bajević odstopil, Mariborčan pa naj bi bil eden od krivcev za njegov odhod.

V Firencah je novi selektor v »ogenj« vrgel tudi tri novince. Za uspešen debut, ki bi lahko bil celo zmagovalen, saj je Džeko v 57. minuti svoj 59. reprezentančni gol zabil za vodstvo, si je zaslužil čestitke navijačev BiH. Pohvalil ga je tudi kapetan Džeko.

»Odlično je, če novi trener začne z ugodnim izidom. Strokovni štab je dal vse od sebe in nam pomagal. Italijo je predstavil natanko takšno, kot je bila,« je povedal najboljši strelec BiH v zgodovini.

Za Italijo je v 67. minuti z obilo sreče izenačil Stefano Sensi. Žogo je v mrežo preusmeril eden od gostujočih branilcev.

V moštvu BiH ni bilo nikogar od igralcev, ki so igrali v slovenski ligi ali še igrajo in so bili v preteklosti kandidati za reprezentanco: Jasmin Mešanović, Kenan Pirić, Dino Hotić, Tomislav Tomić, Luka Menalo.




 

Preberite še:

Komentarji: