Ta slovenski rod ima lepo prihodnost

Radenko Mijatović je bil zadovoljen s končno bero reprezentance v ligi narodov in se veseli novih izzivov moštva pod vodstvom Matjaža Keka.
Fotografija: Radenko Mijatović ni skrival zadovoljstva ob obstanku v skupini B lige narodov. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Radenko Mijatović ni skrival zadovoljstva ob obstanku v skupini B lige narodov. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović je po obstanku članske reprezentance v ligi B lige narodov v pogovoru za STA izrazil zadovoljstvo s tem in navdušenje nad prikazanim potencialom na čelu z mladim napadalcem Benjaminom Šeškom. Prav tako je prvi mož NZS poudaril, da sodelovanje s selektorjem ni bilo in ni vprašljivo.

Pred kratkim so se predvsem v hrvaških medijih pojavile govorice, da bi se lahko poti selektorja Matjaža Keka in NZS ločile. Toda Mariborčanu je uspelo uresničiti cilj v ligi B, kar je bil obstanek v druščini Srbije, Norveške in Švedske. Kek je ob omenjenih namigovanjih jasno poudaril, da bi rad pogodbo, ki se izteče leta 2024, izpolnil do konca. Da nadaljnje sodelovanje ni vprašljivo, je potrdil tudi Mijatović.

»V bistvu to govorim že ves čas. Sodelovanje smo sklenili za daljši rok, ker je s pogostimi menjavami strokovnega vodstva težko dosegati rezultate. Seveda neko kontinuirano delo strokovnega štaba in igralcev ponuja možnost za ustvarjanje boljših izidov. Mislim, da sodelovanje s Kekom sploh ni bilo vprašljivo in tudi sedaj ni,« je povedal Mijatović in se dotaknil samih nastopov v skupini 4 lige B.

»Šlo je res za močno skupino in Slovenija je pokazala, da je skozi te priprave in tekmovanje v ligi narodov sestavila zelo dobro reprezentanco. Okrepljena je bila tudi strokovna ekipa, zadnje tekme pa so pokazale, da je ta sposobna tudi bistveno večjih dosežkov kot v preteklosti. Na teh temeljih je treba graditi naprej,« je dejal predsednik NZS in dodal: »Zadnja tekma proti Švedski (1:1, op. STA) je bila zelo težka, saj je bilo logično, da bodo domačini napadli, saj je zanje štela le zmaga. Ampak naši fantje so garali celo tekmo, kljub temu, da so bili na trenutke v podrejenem položaju, so si priigrali nekaj imenitnih priložnosti. Smo zelo zadovoljni s takim zaključkom in obstankom v ligi B, čeprav so nam vsi po žrebu pripisovali, da bomo to skupino zapustili. Zato je zadovoljstvo še večje,« je pripomnil Mijatović.

Predsednik NZS se veseli nadaljevanja sodelovanja s selektorjem Matjažem Kekom. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Predsednik NZS se veseli nadaljevanja sodelovanja s selektorjem Matjažem Kekom. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Šeškov gol s torkove tekme na Švedskem, ko je zadel v slogu slovitega zadetka Nizozemca Marca van Bastna v finalu evropskega prvenstva 1988 proti Sovjetski zvezi, je obkrožil družbene in druge medije. Volej z leve strani za točko, ki je pomenila obstanek v drugem razredu lige narodov, se je hipno vtisnil v spomin navijačev: »Moram reči, da je Šeško že kot mlajši igralec kazal velik potencial, kar so opazili v Salzburgu in ga pripeljali kot mladega v svoje vrste. Fant se razvija v izjemnega napadalca, vsi ti potenciali so bili vidni že prej. V dobri ekipi, kot je zdaj slovenska reprezentanca, lahko njegove kakovosti pridejo do izraza. In reprezentanca potrebuje takega igralca. Prebuja se tudi Andraž Šporar in ko imaš v napadu kakovostne igralce, tudi Jana Mlakarja in še koga, ki lahko igra na tem položaju, je bistveno lažje igrati,« je pojasnil šef krovne nogometne zveze.

Temu se lahko malce bolj smeji tudi zaradi dejstva, da slovenska reprezentanca ob kapetanu Janu Oblaku v vratih tudi v polju dobiva igralca svetovnega kova, privlačnega za množice, kar dodatno vabi ljudi na tekme. »Tudi tisti, ki so v Stožice prišli gledat norveškega zvezdnika Erlinga Haalanda, so videli Šeška. Tudi na tekmi proti Švedski je pokazal razkošnost talenta, ker takšne zadetke dosegajo le velemojstri, Ko se pojavi izjemen posameznik, kot je na primer v košarki Luka Dončić, sam pritegne veliko gledalcev na tekme. Mislim, da je tudi znotraj slovenske nogometne vrste kar nekaj mladih igralcev, ne le Šeško, ki so se kakovostno priključili in igrajo zelo dobro. Reprezentanca je relativno mlada in pred njo je velika prihodnost,« je sklenil Mijatović.

Preberite še:

Komentarji: