Uspeh Liverpoola razveselil Ukrajince, Šahtar že v skupinskem delu

Napredovanje Liverpoola v finale nogometne lige prvakov je razveselilo tudi privržence slavnega kluba iz ukrajinskega Donecka.
Fotografija: Prvi mož Šahtarja Rinat Ahmetov in predsednik Uefe Aleksander Čeferin sta se decembra srečala v Nyonu. FOTO: Flickr/Wikipedia
Odpri galerijo
Prvi mož Šahtarja Rinat Ahmetov in predsednik Uefe Aleksander Čeferin sta se decembra srečala v Nyonu. FOTO: Flickr/Wikipedia

Šahtar Doneck že ima zagotovljeno vozovnico za sezono 2022/23 v ligi prvakov, potem ko se je na torkovi povratni tekmi polfinala z Liverpoolom s skupnim izidom 2:5 moral od nadaljnjega tekmovanja posloviti Villarreal. Slovo Špancev pomeni, da bo naslov v ligi prvakov gotovo osvojila ekipa, ki že ima zagotovljen nastop v prihodnji sezoni najelitnejšega evropskega tekmovanja, zato bo prosta vstopnica pripadla vodilni ekipi najvišje rangiranega prvenstva, ki je trenutno še brez predstavnika, to pa je ravno ukrajinska liga, 12. na jakostni lestvici Evropske nogometne zveze (Uefa).

Ta uradno še ni potrdila, kaj se bo v prihodnji sezoni njenih tekmovanj zgodilo z ukrajinskimi klubi, Šahtar tako kot kijevski Dinamo trenutno igra prijateljske tekme na različnih koncih stare celine. Ukrajinsko prvenstvo se po koncu zimskega premora zaradi ruske invazije, ki se je začela 24. februarja, ni nadaljevalo, po jesenskem delu drugouvrščeni Dinamo bi moral julija začeti kvalifikacije za vstop v ligo prvakov v drugem krogu.

Šahtar seveda že od leta 2014 ne igra tekem v domačem Donecku, ki je zdaj prizorišče najbolj srditih spopadov. Ukrajinci se seveda ne bi branili zajetnega finančnega priliva, ki ga prinaša nastopanje v Uefinih tekmovanjih, Šahtar je v sezoni 2019/20 denimo zaslužil 43,1 milijona evrov, kijevski Dinamo, ki je igral v evropski ligi, pa 7,5 milijona evrov. 

Ruski klubi so že nekaj časa suspendirani, tudi zato je prosta vozovnica skupinskega dela lige prvakov pripadla Šahtarju. Mesto ruskega prvaka Zenita je prevzela Škotska, 11. na lestvici Uefe, kar je Ukrajino prestavilo v »čakalnico« za primer, če bi se v letošnjem polfinalu poslovil Villarreal, kar se je na koncu tudi zgodilo. Zenit bi se sicer še lahko priključil tožbi Ruske nogometne zveze (RFU) pri Mednarodnem arbitražnem razsodišču za šport v Lozani, ki je po hitrem postopku marca že odločilo v prid potezam Uefe in Mednarodne nogometne zveze (Fifa).

Preberite še:

Komentarji: