Vijolična mešanica starcev in mladcev raztegnila nasmehe

V 23. kolu 1. SNL prva letošnja zmaga vijoličnih, derbi Ljubljanske kotline brez zmagovalca, Bravo uspešen v Celju. Danes še tekmi v Novi Gorici in Kopru.
Fotografija: Mariborčani so se prvič letos veselili polnega izkupička in tudi prve zmage v Sežani po štirih zaporednih porazih. FOTO: Jure Banfi/Sobotainfo
Odpri galerijo
Mariborčani so se prvič letos veselili polnega izkupička in tudi prve zmage v Sežani po štirih zaporednih porazih. FOTO: Jure Banfi/Sobotainfo

Maribor se je vrnil na vrh, a tudi Olimpija je na njem. Takšen je pogled na lestvico po uvodnih tekmah 23. kola 1. SNL, ki so raztegnile nasmehe na obrazih vijoličnih. Z novim dvojcem vodilnih, začasnim trenerjem Sašo Gajserjem in športnim direktorjem Markom Šulerjem, je Maribor po štirih zaporednih porazih v Sežani naposled zmagal. A darilo je prišlo iz Stožic, kjer sta se v derbiju Ljubljanske kotline Olimpija in Domžale razšla brez golov. Bravo je v celjski srhljivki zmagal še tretjič letos. Danes bosta še tekmi v novi Gorici in v Kopru.

Mariborčani so na Krasu z učinkovito igro v drugem polčasu postavili piko na i razburljivim in vznemirljivim 24 uram. Z izbiro začetne enajsterice je Gajser morda nakazal, v katerem grmu je tičal zajec, in zakaj vijolični v drugem delu sezone niso imeli več sreče ali manj smole. Odločil se je za pretežno izkušene može z Rokom Kronavetrom in Marcosom Tavaresom ter malo mlajšim, a prav tako staroselcem Gregorjem Bajdetom v začetni enajsterici.

Tudi pod žgočim soncem, ko je kazalec na termometru kazal 23 stopinj Celzija, so v uvodnem delu dvoboja mariborski rutinerji delovali sveže in zagnano. Sad je bil prvi gol v 18. minuti. Tudi z nekaj ali veliko sreče, ko je Bajde že skoraj izgubljeno priložnost s pomočjo domačega vratarja Jana Koprivca spremenil v gol. Žoga je Koprivcu na prvi vratnici ušla izpod rok.

Zeleno-beli gredo v veliki derbi s popotnico dveh tekem brez prejetega gola, a tudi danega. FOTO: Jure Eržen/Delo
Zeleno-beli gredo v veliki derbi s popotnico dveh tekem brez prejetega gola, a tudi danega. FOTO: Jure Eržen/Delo


Mariborčani so svoj prvi del načrta izpolnili in se pomaknili v obrambne okove ter se branili in ubranili. Po slabi uri je Gajser povlekel s klopi Jana Mlakarja, še prej je ob polčasu v igro poslal Aljošo Matka in zadel v polno. Večji del sezone neprepoznavni Mlakar je po vsega nekaj sekundah in v svoji prvi napadalni akciji pokazal, zakaj je veljal za enega od najbolj nadarjenih napadalcev svojega rodu. Ukradel je žogo na sredini igrišča in akcijo končal s prefinjenim strelom z roba kazenskega prostora v Koprivčev levi kot. Atraktivno in zanesljivo. Tri minute pozneje je dosegel še drugi gol, z lobom z 8 metrov z leve strani, zaključno potezo pa je imel najboljši posameznik na igrišču Jan Repas. Tudi njegov strel z 18 m je bil odličen in neubranljiv.

»To je to. To je bil Maribor s pravim DNK,« je bil jasen Gajser, ki se je že nabrusil za derbi in zeleno-belim sporočil. »Imamo dolgo klop!«


Brez golov ni zabave


Če Maribor že ima širino, jo ljubljanski trener Goran Stanković ustvarja. Tudi včerajšnja predstava proti neugodnim Domžalčanom, ki so v formi, je minila v oblikovanju moštva, ki ne bo odvisno le od enega, dveh ali enajstih igralcev ter v službi velikega derbija. Veliko menjav, vključno z začetno enajsterico, je uporabil Stanković, a ni dosegel rezultatskega učinka na igrišču, na katerem so bili v prvem polčasu bližje golu Domžalčani. V drugem sta bila tekmeca bolj izenačena in brez velikih priložnosti.

Branilski dvojec Brava David Brekalo (desno) in Vanja Drkušić v Celju ni blestel, tako kot ni Đorđe Ivanović v derbiju Ljubljanske kotline. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Branilski dvojec Brava David Brekalo (desno) in Vanja Drkušić v Celju ni blestel, tako kot ni Đorđe Ivanović v derbiju Ljubljanske kotline. FOTO: Voranc Vogel/Delo


»Nismo še idealni, nismo zadeli, bomo pa v naslednji tekmi. Manjka nam zbranosti. Pozna se, da smo igrali malo pripravljalnih tekem, skupaj s prvenstvenimi komaj šest. Nič ni mogoče ustvariti čez noč. Derbi je kot vsaka druga tekma. Nekaj več razmišljamo o Mariboru, a pripraviti se je treba tako za vsako drugo tekmo,« je pogled proti Ljudskemu vrtu že usmeril ljubljanski trener.


Mustafa Nukić je zakon


Celjski dvoboj je bil posladek, ki je bolje teknil gostom iz Ljubljane. Šišenska desetica Mustafa Nukić je čaral in bil režiser vsega; najprej vodstva za 1:0, potem pa še zasuka v navezi z drugim junakom drugega dela sezone Milanom Tučićem. Celjani so imeli po uspehu v Ljudskem vrtu v nogah tudi drugo zmago, po zasuku v drugem polčasu, a so »iz krempljev« izpustili ljubljanski dvojec strelcev.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: