Žaljivke na lažnih profilih ključna težava

Thierry Henry je pojasnil umik z družbenih omrežij, podpira ga vse več športnikov, ki nasprotujejo rasizmu. Potrebna so dejanja spletnih podjetij.
Fotografija: Thierry Henry je eden od borcev proti rasizmu v športu. FOTO: Emmanuel Foudrot/Reuters
Odpri galerijo
Thierry Henry je eden od borcev proti rasizmu v športu. FOTO: Emmanuel Foudrot/Reuters

Nekdanji nogometni zvezdnik Thierry Henry je po umiku z družbenih omrežij pozval vse prizadete k ravnanju. »Ko je dovolj, je dovolj. Imel sem občutek, da je prišel čas, ko moram zavzeti jasno stališče,« je za BBC povedal 43-letni Francoz in dodal, da je treba vsem jasno sporočiti, da zmerljivke ne sodijo na splet.»Ni v redu, če na teh omrežjih nekdo lahko žali in diskriminira. Potrebujemo dejanja,« je še dejal nekdanji nogometaš in kasneje trener, ki je z umikom iz družbenih medijev želel opozoriti na neverjetne razsežnosti rasizma in žaljenja. »Ta psihična mučenja so preveč strupena, da bi jih kar tako ignorirali.«
 

Omrežja niso več varna


Kot pravi, se na družbenih omrežjih pojavlja vse več stvari, ki jih je pred leti slišal na ulici. »Veliko preveč enostavno si je urediti lažno identiteto in se z njo izogniti vsem posledicam. Omrežja niso več varna,« na širši družbeni problem opozarja nekdanji nogometaš Monaca, Juventusa, Arsenala in Barcelone.

Thierry Henry (levo) se je umaknil z družbenih omrežij. FOTO: Albert Gea/Reuters
Thierry Henry (levo) se je umaknil z družbenih omrežij. FOTO: Albert Gea/Reuters


Pri svojem razmišljanju ni osamljen. Podprl ga je valižanski reprezentant Gareth Bale, ki pravi, da je v skupinski akciji pripravljen podpreti bojkot družbenih omrežij.

Podjetja, ki upravljajo omrežja, sicer posredujejo ob rasističnih zapisih. A številni nogometaši so mnenja, da storijo premalo proti rasizmu in da storilcem na preveč enostaven način omogočajo skrivanje za lažnimi profili.

Preberite še:

Komentarji: