Zaradi rasističnih izpadov bodo Bolgari igrali na praznem štadionu

Bolgarski nogometni reprezentanci denarna kazen (80.000 evrov) in dvoboj ob praznih tribunah.
Fotografija: Takole so se angleški nogometaši in selektor Gareth Southgate med prekinitvijo dvoboja proti Bolgarom pred dvema tednoma v Sofiji pogovarjali s sodnikom Ivanom Bebekom. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Takole so se angleški nogometaši in selektor Gareth Southgate med prekinitvijo dvoboja proti Bolgarom pred dvema tednoma v Sofiji pogovarjali s sodnikom Ivanom Bebekom. FOTO: Reuters

Evropska nogometna zveza (UEFA) je izrekla kazen bolgarski zvezi zaradi rasističnega incidenta na kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo 2020 proti Angliji 14. oktobra. Bolgarska reprezentanca bo eno tekmo igrala na praznem štadionu, druga brez gledalcev je pogojna, bolgarska zveza pa bo morala plačati še skupno 85.000 evrov kazni.

Kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo med domačo izbrano vrsto Bolgarije in gostujočo Anglijo na štadionu Levski v Sofiji je pred 14 dnevi zaznamovalo rasistično navijanje domačih in nacistično salutiranje. Glavni sodnik Hrvat Ivan Bebek je v prvem polčasu dvakrat prekinil tekmo, ki so jo Angleži na koncu dobili s 6:0. Bolgarsko zvezo je UEFA že kaznovala zaradi rasističnih izpadov navijačev na junijskih tekmah proti Kosovu in Češki, zato je bil del tribun za ta dvoboj zaprt.


Odstop predsednika zveze in selektorja


Dan po tekmi je moral zaradi pritiskov domače in mednarodne javnosti odstopiti predsednik bolgarske nogometne zveze Borislav Mihajlov, tamkajšnje oblasti pa so sprožile kriminalistično preiskavo na zvezi. Bolgarska nogometna reprezentanca pa je nekaj dni pozneje ostala še brez selektorja, saj se je Krasimir Balakov odločil za odstop.

Angleži so dvoboj dobili s 6:0. Naslednjo tekmo bodo Bolgari igrali na zaprtem štadionu. FOTO: Reuters
Angleži so dvoboj dobili s 6:0. Naslednjo tekmo bodo Bolgari igrali na zaprtem štadionu. FOTO: Reuters


Predsednik UEFA Aleksander Čeferin je v zapisu na spletni strani poudaril ničelno toleranco do takšnega obnašanja in napovedal tudi morebitne ostrejše ukrepe. Danes je Uefa razkrila kazni. Njena disciplinska komisija je na tekmi našla niz kršitev, ne le najbolj očitnega rasističnega navijanja. Ugotovili so še, da so navijači metali predmete na igrišče, da so motili izvajanje obeh himen pred tekmo ter da so na stadionu na velikih zaslonih predvajali počasne posnetke, česar UEFA ne dovoljuje.
Sklep komisije je bil dve tekmi brez gledalcev, pri čemer je druga pogojna in je ne bodo uveljavili, če v naslednjih dveh letih ne bo podobnih izgredov. Poleg tega bo morala zveza na naslednjih dveh tekmah na vidnem mestu na tribunah izobesiti še transparent UEFA z napisom Ne rasizmu.
 

Kazen tudi za Angleže


Denarna kazen je 75.000 evrov zaradi rasizma in metanja predmetov na igrišče ter še 10.000 zaradi povzročanja izgredov med izvajanjem himne. Zaradi motenja izvajanja himne ter premalo varnostnikov, ki so spremljali gostujoče navijače, pa bo morala kazen 5000 evrov plačati tudi angleška zveza.

Komentarji: