Uradno: Vseh šest angleških klubov zapušča superligo

Kot kaže, se bo sebični projekt 12 odpadniških klubov sesul kot hišica iz kart. Obeta se velika zmaga Uefe in nogometa po okusu navijačev.
Fotografija: FOTO: Dado Ruvic/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Dado Ruvic/Reuters

Angleški nogometni klubi Chelsea, Manchester City, Manchester United, Liverpool, Tottenham in Arsenal so uradno izstopili iz projekta superliga, ki jo je v nedeljo ustanovilo 12 evropskih klubskih velikanov.

image_alt
Igra, ki jo ljubimo, je v nevarnosti; Perez je povsem izgubljen


Superligo so ustanovili Real Madrid, Manchester United, Juventus, AC Milan, Barcelona, Liverpool, Manchester City, Inter, Chelsea, Tottenham, Atletico Madrid in Arsenal.



S tem pa so poželi ogromno kritik javnosti ter tudi krovnih nogometnih organizacij, vključno z Mednarodno in Evropsko nogometno zvezo, ki sta napovedali sankcije, če bi dejansko superliga zaživela.

Kot kaže po informacijah, ki so zaokrožile po svetovnem spletu, pa ta liga bogate evropske nogometne elite le ne bo zaživela. Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je na kongresu krovne evropske nogometne organizacije v Montreuxu vodstvom klubov, ki sodelujejo pri snovanju alternativne zaprte klubske lige, ponudil možnost, da si premislijo.



»Gospodje, naredili ste veliko napako,« je dejal. »Nekateri bodo rekli, da gre za pohlep, drugi za ignoriranje tradicij angleškega nogometa. A ni še konec zgodbe, še je čas, da se premislite. Vsak se lahko zmoti.«

Najprej se je odzval na odločitev Cityja: »Z veseljem pozdravljam City nazaj v evropsko nogometno družino. S tem, ko so prisluhnili različnim glasovom, predvsem navijačev, so pokazali veliko inteligence.«

Sistem tekmovanja sicer predvideva 20 klubov - petnajst ustanoviteljev ter pet, ki se bodo tekmovanju pridružili na bazi športnih rezultatov iz pretekle sezone. Tekme bi potekale med tednom, tako da bi lahko klubi konec tedna tekmovali v državnih prvenstvih. Sezona naj bi se začela avgusta.

FOTO: Paul Ellis/AFP
FOTO: Paul Ellis/AFP


Veliko kritik je tudi na račun tega, da naj bi klubi z udeležbo v superligi kazali zgolj pohlep. Finančne številke superlige namreč segajo v nebo. Tekmovanje naj bi na daljše obdobje ustvarilo deset milijard evrov prometa, klubi ustanovitelji pa bi si v startu razdelili 3,5 milijarde evrov.

A za zdaj prihajajo zgolj informacije o tem, da iz tega projekta ne bo nič. To pa bi pomenilo precej sprememb tudi v klubih, britanski Independent že poroča, da naj bi Andrea Agnelli odstopil z mesta šefa Juventusa (v Torinu so to zanikali), velik pritisk za podobno potezo pa naj bi bil tudi na predsedniku madridskega Reala Florentinu Perezu in drugih predsednikih omenjene dvanajsterice.

Preberite še:

Komentarji: