Zeleno-beli na zadnjem gostovanju prejeli pol ducata golov

Drevi (20.00) v Kidričevem še prvi polfinalna tekma Aluminija in Olimpije.
Fotografija: Stefan Savić je v odlični formi in velik Olimpijin adut v Kidričevem. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Stefan Savić je v odlični formi in velik Olimpijin adut v Kidričevem. FOTO: Leon Vidic/Delo

Olimpija je zadnjo pokalno tekmo izgubila v finalu leta 2017. V Kopru so bile z 1:0 boljše Domžale. Od tedaj je Olimpija nanizala devet tekem brez poraza, med njimi je v lanskem finalu za posladek in dvojno krono premagala današnjega polfinalnega tekmeca Aluminij kar s 6:1. Prvi dvoboj bo drevi v Kidričevem ob 20. uri.

Jesenski Aluminij je Robertu Pevniku omogočil prihod na položaj trenerja Olimpije. V ligaškem dvoboju se je zeleno-belim oddolžil za pokalni polom v finalu in jih premagal s 6:2, s čimer je Milana Mandarića izzval tako močno, da je prvi mož kluba prekrižal tudi četrtega trenerja v sezoni Zorana Barišića in se lotil temeljitih rezov v moštvu. Glavni rdeči niti prenove naj bi bila predvsem nižanje stroškov in pomlajevanje moštva z domačimi fanti.

Poslovnežu, kakršen je Mandarić, se je finančni rez izšel, čeprav bodo rezultati vidni šele po koncu sezone ali v novi, če bo 80-letni predsednik šel še v peto na čelu kluba. Pomlajevanje z domačimi fanti ima zaenkrat več simbolike v besedah kot v dejanjih. V petih prvenstvenih tekmah drugega dela sezone so minute nabirali Adam Jakupović, Vitja Valenčič, Matija Burin, Oliver Kregar in Haris Kadrić. Prepričljivi zmagovalec mini revolucije je Burin, ki je v dveh tekmah zbral 160 minut, Valenčič je v eni tekmi dobil priložnost za 20 minut, Jakupović je tekel dve minuti, Kadrić je proti Mariboru in Domžalah vstopil v igro v sodnikovem dodatku, Oliver Kregar pa je minuti v velikem derbiju dodal še 19 minut v derbiju Ljubljanske kotline.


Zmaga brez prejetega gola


»Mlajše igralce še dodajamo, moštvo je v ustvarjanju,« se je Pevnik izognil podrobnejši analizi učinka pomlajevanja, ki je vendarle v senci Mandarićevih zahtev, da mora Olimpija igrati tudi za lovorike. V Kidričevem bo Olimpija igrala za zmago. »Kot da je finalna tekma. Želimo ugoden izid, zmago in po možnosti brez prejetega gola,« je Pevnikov načrt, v katerem bi lahko še več priložnosti dobili mlajši igralci. Širina igralskega kadra v naslednjih tednih bi še kako prav prišla Ljubljančanom. »Iz tekme v tekmo bo več kandidatov za prvo moštvo. Potrebovali jih bomo, ker je ritem tekem naporen,« je poudaril trener in zagotovil, da ima Olimpija dovolj dolgo klop in dovolj igralcev, da bi lahko uresničila smele cilje.

Oliver Bogatinov je Olimpiji enkrat že pripravil zanko. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Oliver Bogatinov je Olimpiji enkrat že pripravil zanko. FOTO: Mavric Pivk/Delo

 

Bogatinov nastavil zanko


V kidriškem taboru so pozimi prav tako krepko prevetrili igralski kader in ostali brez najvidnejših igralcev: Rok Kidrič je šel k Olimpiji, najboljši strelec Francesco Tahiraj na Hrvaško k Hajduku, Erik Gliha v Belgijo k St. Truidnu. Ambicije so nekoliko korigirali, saj bi bila ubranitev visokega 3. mesta po prvem delu sezone najmanj čudežna, medtem ko bi bila ponovitev pokalnega preboja v finale prav tako velik uspeh.

Trener Oliver Bogatinov je po ligaškem porazu v Murski Soboti namignil, da so se igralci podzavestno pripravljali za današnji dvoboj. »Naš cilj je obstanek v ligi,« je osnovno spomladansko nalogo izpostavil zelo zviti strokovnjak, ki to, kar pri Olimpiji želijo, on pri Aluminiju dejansko dela – uvaja mlade igralce. Potihem v Kidričevem pripravljajo zanko in upajo, da jim bo šla na roke tudi vremenska napoved. Dež in namočeno igrišče bi Ljubljančanom odvzela dobršen del kombinatorike in natančnosti, tekmo pa iz dvoboja borbenosti in tehnike spremenila v neizprosno bitko.

Glavni sodnik bo Matej Jug.

Komentarji: