Hrobat, Kline in Naraločnik bodo smučali med ženskim veleslalomom

Prve preizkušnje v alpskem smučanju na letošnjih zimskih olimpijskih igrah v Pekingu, smuka, niso mogli izpeljati.
Fotografija: Boštjan Kline je v minulih dneh preizkušal smukaško progo. FOTO: Christian Hartmann/Reuters
Odpri galerijo
Boštjan Kline je v minulih dneh preizkušal smukaško progo. FOTO: Christian Hartmann/Reuters

Prve preizkušnje v alpskem smučanju na letošnjih zimskih olimpijskih igrah v Pekingu niso mogli izpeljati. Organizatorjem moškega olimpijskega smuka je načrte prekrižal močan veter. Ker veter tudi po treh preložitvah ni pojenjal, Ker veter tudi po treh preložitvah ni pojenjal, so se odločili za prestavitev tekme na ponedeljek, ko je na sporedu tudi ženski veleslalom.

Mnogi ljubitelji alpskega smučanja v Sloveniji in drugod po Evropi so se zbudili sredi noči, da bi lahko spremljali enega od smučarskih vrhuncev olimpijskih iger. Kot se je kasneje izkazalo, je bilo to zaman, saj je bil veter na območju novega smučarskega središča Xiaohaituo Mountain v okrožju Yanqing nad Pekingom premočan.

Smuk preložili v interesu varnosti

Ženski veleslalom v Yanqingu ostaja na ponedeljkovem sporedu, ki mu bo zdaj dodan še moški smuk. Tega bodo poskušali izpeljati med prvo in drugo vožnjo ženskega veleslaloma. Smuk se bo tako začel ob 12. uri po lokalnem času, oziroma ob petih po srednjeevropskem času. Prva vožnja ženskega veleslaloma bo po novem ob 9.30 po lokalnem času, ob 2.30 po slovenskem, druga vožnja pa nato ob 14.30 po lokalnem, ob 7.30 po slovenskem. Na štartu veleslaloma bodo štiri Slovenke Meta Hrovat, Tina Robnik, Ana Bucik in Andreja Slokar.

image_alt
Nasmeh za zgodovino dveh najboljših prijateljic

Olimpijska tekmovanja v alpskem smučanju na zimskih igrah na Kitajskem so se torej začela s prvo odpovedjo. Smučarji so po več kot treh urah čakanja, prvi termin je bil ob 11. uri po lokalnem, četrti uri zjutraj po srednjeevropskem času, izvedeli, da se bodo morali odpraviti v hotel, ne da bi se pomerili za prvi komplet olimpijskih kolajn na Kitajskem.

Delavci na progi za smuk. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Delavci na progi za smuk. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

Na štartnem seznamu je bilo 43 tekmovalcev, 12 manj, kolikor jih je na drugem treningu smuka preizkusilo progo. Veter je pred tem na smukaški progi povzročil že odpoved sobotnega tretjega in zadnjega treninga. Na štartu današnje olimpijske preizkušnje so bili trije Slovenci Miha Hrobat, Boštjan Kline in Nejc Naraločnik.

Favoriti Kilde, Odermatt, Feuz in drugi

Prvi favorit za zmago v smuku je Norvežan Aleksander Aamodt Kilde, ki vodi v smukaškem seštevku svetovnega pokala. V ožji krog favoritov sodijo še vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala alpskih smučarjev, Švicar Marco Odermatt, njegov moštveni kolega Beat Feuz, nosilec štirih zmag v smukaškem seštevku, ter avstrijski dvojec Vincent Kriechmayr in Matthias Mayer, slednji je zmagal na olimpijskem smuku pred osmimi leti v Sočiju.

Norvežan Aksel Lund Svindal, olimpijski prvak iz Pyeongchanga, je končal tekmovalno pot in na Kitajskem ne bo branil olimpijskega naslova v kraljevski disciplini.

Pogled na smukaško progo. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Pogled na smukaško progo. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

Preberite še:

Komentarji: