Johannes Thingnes Bø sprintal do drugega zlata

Norveški biatlonec je v biatlonskem sprintu na 10 kilometrov hitrejši od Quentina Filoona Mailleta in od brata Tarjeija Bøa. Jakov Fak 26.
Fotografija: Norvežan Johannes Thingnes Bø je bil najhitrejši v sprinterski dicsiplini na 10 km in je osvojil že drugo zlato kolajno. FOTO: Kim Hong-ji Reuters
Odpri galerijo
Norvežan Johannes Thingnes Bø je bil najhitrejši v sprinterski dicsiplini na 10 km in je osvojil že drugo zlato kolajno. FOTO: Kim Hong-ji Reuters

Norveški biatlonec Johannes Thingnes Bø bo ena osrednjih osebnosti zimskih olimpijskih iger v Pekingu. Danes je v biatlonskem sprintu na 10 kilometrov osvojil novo zlato odličje, od prej ima v zbirki že zlato s tekme mešanih štafet in bron iz individualne 20-kilometrske preizkušnje.

Kljub napaki na strelišču je bil 28-letni Boe v smučini premočan za tekmece. Francoz Quentin Filoon Maillet, zmagovalec posamične tekme, je zaostal 25,5 sekunde, starejši od bratov Bø Tarjei pa 38,9. Tudi srebrni in bronasti s tekme sta morala po enkrat v kazenski krog.

Tekma v Zhangjiakouju je ponudila presenetljivo razlike med vodilnimi in ostalimi. V boju za odličja je bil le še strelsko brezhibni Rus Maksim Cvetkov, ki pa se mu je kolajna izmuznila za 1,7 sekunde, Šveda Sebastian Samuelsson in Martin Ponsiluoma na naslednjih dveh mestih sta bila že daleč od najboljših.

Vnovič je razplet močno krojilo streljanje, saj je med 94 biatlonci le peterica zadela vseh 10 tarč.

Jakovau Faku tek nis tekel. FOTO: Matej Družnik/Delo
Jakovau Faku tek nis tekel. FOTO: Matej Družnik/Delo

Slovenci so bili daleč od elite. Realno se je za vrhunsko uvrstitev potegoval le 34-letni Jakov Fak, ki z eno strelsko napako sicer ni grešil preveč, a mu smuči vnovič niso stekle in je bil na koncu 26. Vsekakor pa je vzpodbudno 42. mesto novinca v reprezentanci in na igrah Lovra Planka, ki je do te uvrstitve prišel kljub dvema kazenskima krogoma.

»Kaj naj rečem, moj nastop je bil v slogu letošnje sezone. Tekaško ne gre, a se vseeno trudim. Zgrešil sem srednji strel stoje, le malo preveč predpritiska je bilo in strel je šel mimo. Mraz je, ne čutim najbolje tega prsta. Obenem se na strelišču dogajajo velike spremembe vetra, največja težava pa je visoka nadmorska višina,« je pojasnil Fak.

Zaradi novega snega, ki je zapadel zjutraj, je bila proga še počasnejša kot na 20 km. »Imaš občutek, kot da bi tekel po stiroporu. Bolj ga slišiš, bolj 'bremza'. A lahko tisti, ki je zelo dobro pripravljen in je zadel formo, naredi še večjo razliko, kot bi jo sicer. Pred sezono sem bil zelo dobro pripravljen, po virozi pa sem kot v začaranem krogu. Le zasledovalna tekma v Nemčiji mi je uspela s počutjem kot pred sezono,« je še dodal Fak in si zaželel, da bi na zasledovanju pridobil nekaj mest.

Prav nobenega razloga za zadovoljstvo pa ne moreta imeti Miha Dovžan in Rok Tršan na 62. in 86. mestu, ki sta ostala tudi brez ponedeljkovega zasledovanja.

»Že v streljanju leže se mi je zalomilo, dva strela sem posla mimo tarče, tega res nisem vajen. Na srečo sem imel ničlo stoje. V teku pa ne najdem prave forme, lani se mi je ob tem času odprlo na Pokljuki. Poleg tega je proga zelo težka in če nisi v formi je to pravo trpljenje,« je ocenil Dovžan.

Preberite še:

Komentarji: