Slovenija že ima dve, Američani na prvo čakali več kot en teden

Črni niz ameriške reprezentance na letošnjih olimpijskih igrah je prekinila Lindsey Jacobellis, ki je bila v karieri že večkrat blizu velikemu uspehu.
Fotografija: Lindsey Jacobellis je ugnala Francozinjo Chloe Trespeuch in Kanadčanko Meryeto Odine (vse na fotografiji). FOTO: Mike Blake/Reuters
Odpri galerijo
Lindsey Jacobellis je ugnala Francozinjo Chloe Trespeuch in Kanadčanko Meryeto Odine (vse na fotografiji). FOTO: Mike Blake/Reuters

Ameriška deskarka Lindsey Jacobellis je na olimpijskih igrah v Pekingu osvojila prvo zlato kolajno za Združene države Amerike na teh igrah. Jacobellisova, ki nastopa že na svojih petih ZOI, je v finalu deskarskega krosa ugnala vse tekmice in pri 36 letih prišla do tako želenega zlata.

Jacobellisova je s tem prejela obliž na rano iz Torina 2006, ko je v finalu močno vodila, nato pa ji je napaka na zadnjem skoku odnesla olimpijski naslov. V Italiji se je morala zadovoljiti s srebrom, potem ko se je po veliki prednosti tik pred ciljno črto odločila, da bo predčasno slavila, vendar je pri tem padla. To je bila tudi njena edina kolajna z OI doslej.

Ameriška deskarka, najuspešnejša športnica v tej disciplini na svetovnih prvenstvih, je nato nastopila še na igrah v Vancouvru 2010, Sočiju 2014 (obakrat je prišla le do malega finala) in Pjongčangu 2018 (4. mesto), preden je v Pekingu končno stopila na olimpijski prestol. Srebro je v snežnem parku Genting osvojila Francozinja Chloe Trespeuch, bron pa Kanadčanka Meryeta Odine.

Branilka olimpijskega naslova izpred štirih let Italijanka Michela Moioli je izpadla v polfinalu, svetovna prvakinja Britanka Charlotte Bankes pa je nastope končala v četrtfinalu.

Preberite še:

Komentarji: