Diktatura svetovno prvenstvo vidi kot priložnost za (samo)promocijo

Rokomet je v Egiptu drugi najbolj priljubljen šport, a tribune bodo samevale, prireditelji pa niti za hip niso pomislili, da bi odpovedali SP.
Fotografija: Eno od prizorišč prvenstva bo tudi Nova upravna prestolnica v Kairu. FOTO: Shokry Hussein/Reuters
Odpri galerijo
Eno od prizorišč prvenstva bo tudi Nova upravna prestolnica v Kairu. FOTO: Shokry Hussein/Reuters

Svetovno prvenstvo v rokometu bo v Egiptu ravno v času, ko bodo – številni v zaporih ali v tujini, kjer so zaprosili za politični azil – Egipčani in Egipčanke, ki so na kairskem trgu Tahrir za svobodo tvegali svoja življenja, obeležili deseto obletnico arabske pomladi. Ta je za trenutek odprla prostor svobode, ki pa ga je egiptovska vojska, država v državi, ki ima pomembno vlogo tudi pri organizaciji rokometnega prvenstva, grobo zaprla.

Trenutne politične razmere so v Egiptu, ki mu s trdo roko vlada feldmaršal Abdel Fatah al Sisi, še slabše kot v zadnjem obdobju vladavine Hosnija Mubaraka. Egipt je morda celo najbolj trda in trdna diktatura v regiji. Egiptovske oblasti so se priprave rokometnega svetovnega prvenstva lotile smrtno resno. Vodilni egiptovski politiki s predsednikom Sisijem na čelu niti za trenutek niso pomislili, da bi zanje nadvse prestižno prvenstvo, katerega organizaciji poveljuje kar predsednik vlade Mostafa Madbouli, zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedali. Nasprotno. S pomočjo izjemno vplivnega predsednika Mednarodne rokometne zveze (IHF) Hasana Mustafe, ki prihaja prav iz Egipta, so celo dosegli, da bi tekme v omejenem številu (petinska zasedenost dvoran) lahko spremljali tudi gledalci.


Prazne tribune, alarm v kasarnah, nova prestolnica


A v nedeljo, le štiri dni pred začetkom prvenstva, so se prireditelji – tudi zaradi pritiska igralcev in nacionalnih zvez – vendarle odločili, da se bo prvenstvo, ki bo potekalo v štirih različnih dvoranah, igralo pred praznimi tribunami. »Država je ugodila želji sindikata evropskih rokometašev,« je včeraj izjavil vodja prireditvenega odbora prvenstva in predsednik Egiptovske rokometne zveze Hešam Nasr.



V Egiptu, kjer so leta 2019 izvedli afriški pokal narodov in afriško prvenstvo do 23 let v nogometu, sicer že od 29. decembra veljajo poostreni varnostni ukrepi. In to ne zaradi pandemije, pač pa zavoljo v uvodu omenjene desetletnice množičnih protestov, ki so pretresli regijo in svet. Vladajoča vojaška hunta, ki je pred desetletjem spretno izkoristila naivnost protestnikov in dobesedno okupirala izpraznjen prostor svobode, niti slučajno ne bo dopustila, da se kaj takega ponovi. V režimu popolnoma podrejenih egiptovskih medijih, ki sicer vnaprej slavijo organizacijo svetovnega rokometnega prvenstva, o obletnici revolucije in morebitnem novem valu protestov ni mogoče najti niti besede.


Sisijev gigantski mavzolej


Eno od prizorišč prvenstva bo tudi Nova upravna prestolnica – to je za zdaj uradno ime nove egiptovske prestolnice, ki kot nekakšen Sisijev gigantski mavzolej hitro raste 45 kilometrov vzhodno od prenaseljenega, kaotičnega, zadušljivega in infrastrukturno razsutega Kaira.

Preberite še:

Komentarji: