Zlato spet na Norveško, Radičevićevi ob slovesu bron

Skandinavski finale EP v rokometu po preobratu Norvežankam. Črni gori po navijaški drami s podaljškom tretje mesto. MVP Henny Reistad.
Fotografija: Norvežanke so spet potrdile primat. FOTO: Borut Živulović/Reuters
Odpri galerijo
Norvežanke so spet potrdile primat. FOTO: Borut Živulović/Reuters

Končalo se je 15. evropsko prvenstvo v rokometu za ženske, ki so ga gostile Slovenija, Severna Makedonija in Črna gora. Veliki finale pred 5500 gledalci v Stožicah se je končal z zmago Norvežank, ki so ubranile naslov in devetič osvojile rokometni Mt. Blanc. Druge so bile trikratne evropske prvakinje Danke, ki so vodile večji del tekme. Bilo je 27:25 (12:15).

Črna gora je na tekmi za tretje mesto po podaljšku prav tako s 27:25 (13:12) premagala Francijo in po letu 2012 spet osvojila kolajno na velikem tekmovanju. Leta 2012 je bila srebrna na OI in zlata na EP. Zdaj ima komplet odličij. 

V velikem slogu se je od reprezentance poslovila članica Krima Mercatorja Jovanka Radićević, osrednja osebnost malega finala, ki ga je zaznamovalo odlično navijanje gostov iz Črne gore.

Jovanka Radićevi se je od reprezentance poslovila z bronom. FOTO: Jure Makovec/AFP
Jovanka Radićevi se je od reprezentance poslovila z bronom. FOTO: Jure Makovec/AFP

Že pred tem so objavili idealno postavo EP. Najboljša igralka je bila Norvežanka Henny Reistad. Najboljša strelka je bila njena rojakinja Nora Mørk s 50 goli. Radičevićeva je bila najboljša na desnem krilu. Štiri nominirane Slovenke, Ana Gros, Tamara Mavsar, Elizabeth Omoregie in Nataša Ljepoja, niso dobile dovolj glasov.

Idealna postava – MVP – Henny Reistad (Norveška), vratarka: Cleopatre Darleux (Francija), levo krilo: Emma Friis (Danska), leva zunanja: Cristina Neagu (Romunija), srednja zunanja: Stine Oftedal (Norveška), desna zunanja: Katrin Klujber (Madžarska), desna zunanja: Jovanka Radićević (Črna gora), krožna napadalka: Pauletta Foppa (Francija), obrambna igralka: Kathrine Heindahl (Danska).

Končni vrstni red: 1. Norveška, 2. Danska, 3. Črna gora, 4. Francija, 5. Švedska, 6. Nizozemska, 7. Nemčija, 8. Slovenija, 9. Španija, 10. Hrvaška, 11. Madžarska, 12. Romunija, 13. Poljska, 14. Švica, 15. Srbija, 16. Severna Makedonija.

Preberite še:

Komentarji: