Gorenje: »Na parket bomo za zmago dali jajca, srce in glavo«

Za konec praznovanja 60. obletnice rokometa v Šaleški dolini derbi s Celjem Pivovarno Laško. V Rdeči dvorani tudi Ivano Balić. Celje neporaženo že 25 tekem zapored.
Fotografija: Bo Gorenjev trener Zoran Jovičić prvič vzel mero serijskim prvakom iz Celja? FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Bo Gorenjev trener Zoran Jovičić prvič vzel mero serijskim prvakom iz Celja? FOTO: Uroš Hočevar

Ko je Gorenje nazadnje dobilo derbi državnega prvenstva v Rdeči dvorani proti Celju Pivovarni Laško, Slovenci še nismo vedeli, kaj je žledolom, slaba banka ali brexit.

To je bilo 28. septembra 2013. Pivovarji proti osam ne poznajo poraza že 25 tekem, če se bo črna serija končala, bo to za Velenjčane sanjski vrhunec praznovanja 60. obletnice rokometa v Šaleški dolini. Najuspešnejša slovenska kluba se bosta v 16. kolu lige NLB pomerila nocoj ob 20.15.



Ves dan bo pestro v Rdeči dvorani, začelo se je ob 10.30 s predavanjem o zdravi prehrani športnikov, nadaljevalo s tekmami vseh mlajših Gorenjevih selekcij, ob 17. se bodo navijači fotografirali z legendarnim Ivanom Balićem, organizirali bodo otroški kotiček in nagradno igro, ob 18. uri bo tekma legend.

Največ oči bo kajpak uprtih v večerni 114. derbi, če drži statistika legendarnega komentatorja Iva Milovanovića, ki bo tudi nocoj za mikrofonom Televizije Slovenija.



Celjani so favoriti, nova zmaga bi jih še utrdila na prvem mestu lige NLB. A Velenjčani so v rahli prednosti, saj so po zimskem premoru že odigrali prvenstveno tekmo, visoko so premagali Sviš, za Celjane bo to prva preizkušnja, odkar so 23. decembra lani ugnali Ribnico.

Domači trener Zoran Jovičić, ki je na prvem derbiju v Zlatorogu v začetku oktobra moral priznati poraz z 21:27, lahko računa na vse adute, medtem ko bo njegov kolega Tomaž Ocvirk pogrešal organizatorja igre Jako Malusa, ki si je na treningu poškodoval gleženj in še ni začel trenirati. Vprašljiv je tudi njegov nastop na tekmi lige prvakov proti Pick Szegedu, ki bo prihodnjo nedeljo v Celju.
 

Tudi Malus na izhodnih vratih: »Bomo videli«


»Res upam, da bom do takrat nared in bom lahko pomagal,« je z bolniške sporočil reprezentant Malus. »Okrevanje je bolj uspešno, kot smo predvideli, ampak šlo bo na tesno,« bitka s časom čaka 22-letnika, ki verjame, da lahko Celje tudi brez njega zmaga v Velenju: »To ne bi smelo imeti večjega vpliva, ekipa je dobro uigrana, skozi zimske priprave je bila bolj ali manj kompletna, če odštejemo Draška Nenadića in za krajši čas Kristiana Bećirija, ki sta bila na SP. Odigrali smo nekaj tekem, na katerih so se pokazale določene pomanjkljivost, te so fantje ves teden skušali odpraviti in mislim, da so pripravljeni.«

Branko Vujović je eno glavnih orožij v celjskem napadu. FOTO: Uroš Hočevar
Branko Vujović je eno glavnih orožij v celjskem napadu. FOTO: Uroš Hočevar


Govoric o tem, da ga mika v tujino, ni potrdil niti zanikal. »V Celju sem zadovoljen, imam še enoletno pogodbo, a če bi prišla mamljiva ponudba, bi poskusil nekaj novega,« je povedal Malus, ki ga ne skrbi, da bi napovedani odhodi (Accambray, Anić, Bećiri, Jurečič ...) preveč oslabili moštvo v prihodnji sezoni. »Celje se je skozi leta že navadilo, da se vsako poletje polovica garderobe izprazni. Ko se začnejo priprave, mi 'staroselci' sprejmemo nove fante in začnemo gradnjo ekipe. Ne bojim se, v klubu so že pokazali, da se da pripeljati kakovostne igralce, ki so se pripravljeni boriti za grb, kar je najbolj pomembno.«
 

Kapetan Miklavčič izkusil obe plati derbija


Jedro velenjske ekipe naj bi ostalo skupaj, saj je šele začelo novo zgodbo. Lepa spodbuda za nadaljnje delo bi bila zmaga ob vstopu v drugi del sezone. Na celjski strani so trije igralci, ki so že branili barve obeh tekmecev, poleg vratarja Klemna Ferlina še Rok Ovniček in Bećiri, na velenjski je takšen en sam, David Miklavčič, če odštejemo najboljšega strelca Matica Verdinka, ki je matični klub zapustil ob polnoletnosti.

Nikola Špelić bo zadolžen za gole z leve strani. FOTO: Uroš Hočevar
Nikola Špelić bo zadolžen za gole z leve strani. FOTO: Uroš Hočevar


»Bil sem na obeh straneh in vem, da na derbijih odloča marsikaj drugega kot forma ali taktika. Naboj je velik, v tekmo moraš iti poln samozavesti, sicer se ti ne piše nič dobrega. Tradicija je zato, da se zruši in vsi bomo dali še tistih nekaj odstotkov moči več, da bi se to uresničilo,« je optimističen kapetan Miklavčič.

Trener Jovičić je bil v svojem slogu kratek in jedrnat: »Rezultata ne bom napovedal. Na parket bomo dali jajca, srce in glavo, potem bomo videli, kam bomo prišli.«

Jaka Malus bo izpustil 114. derbi. FOTO: Uroš Hočevar
Jaka Malus bo izpustil 114. derbi. FOTO: Uroš Hočevar

Preberite še:

Komentarji: