Kje se bo za Celje zaustavila ukrajinska ruleta?

Celje Pivovarna Laško mora nocoj premagati Motor, če želi ohraniti upanje v ligi prvakov. Brez Poteka in Marguča, vprašljiva Leban in Cokan.
Fotografija: Kristjan Horžen že ve, kako je mogoče premagati Zaporožje. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Kristjan Horžen že ve, kako je mogoče premagati Zaporožje. FOTO: Jure Eržen/Delo

Stvari so kruto enostavne za rokometaše Celja Pivovarne Laško pred današnjo tekmo pri Motorju iz Zaporožja (18.45). Če ne bodo zmagali, se bodo obrisali pod nosom za napredovanje iz skupine lige prvakov. Obeti niso dobri, forma ne vliva optimizma, ampak upanje umira zadnje, se hrabrijo v celjskem taboru, v katerem se soočajo z novimi težavami.

image_alt
Šesta ničla Celjanov ne obeta nič dobrega


Celjani so edino zmago na sedmih tekmah dosegli v Zagrebu, ampak takoj so vse pokvarili, ko so doma klonili proti še drugemu neposrednemu konkurentu za play-off za četrtfinale. Motor je bil v Zlatorogu boljši z 32:31. Tudi Ukrajinci so zmagali na Hrvaškem in imajo zdaj štiri točke, Celje 2 in Zagreb 0. Dve od omenjenih treh ekip bosta obtičali v prvem delu. Barcelona, Kiel, Veszprem ter tudi Nantes in Aalborg so pač premočni.



Celjani ne kažejo podobe iz prejšnje sezone, ko sem jim je po šestih letih uspelo uvrstiti v osmino finala, vendar ta potem zaradi koronavirusa ni bila odigrana. Covid-19 močno kroji tudi to sezono, izogniti se mu niso mogli niti slovenski prvaki, najprej sta se med reprezentančno akcijo okužila Miljan Vujović in Tadej Mazej, zadnjo tekmo z Nantesom (25:31) je izpustil steber obrambe Vid Poteko, nazadnje je virus izločil Gala Marguča, ki na vzhod ni odpotoval.

Tomaž Ocvirk ima veliko skrbi. FOTO: Damir Krajac/Cropix
Tomaž Ocvirk ima veliko skrbi. FOTO: Damir Krajac/Cropix


Težav s tem še zdaleč ni konec. Poteko se je takoj po vrnitvi na trening poškodoval in ga ne bo, vprašljiv je tudi nastop glavnega organizatorja igre Patrika Lebana, ki je zbolel za, kot se zdi, navadnim prehladom. Namesto Marguča naj bi na desnem krilu ob Domnu Novaku znova priložnost dobil obetavni Tim Cokan, a si je zvil gleženj, zato je tudi njegov nastop pod vprašajem ...

Standings provided by SofaScore LiveScore




Nič kaj dober obet pred tekmo v proruskem delu Ukrajine, kamor so pivovarji odpotovali s čarterskim letalom, saj druge možnosti praktično ni bilo. Motor kaže bolj konkurenčne predstave kot Celje, ki je proti favoritom izgubljalo z visoko razliko. Namučil je Barcelono (25:30) in še bolj Veszprem (34:37). Zanimiva primerjava je v razmerju v številu doseženih in prejetih zadetkov. Motor je pri minus 15, Celje pri minus 41.


 

Ena tekma lahko vse obrne


Doslej sta se ekipi v LP pomerili petkrat, tri zmage ima Celje, dve Motor. Lahko zdesetkana četa trenerja Tomaža Ocvirka uprizori presenečenje in preživi ukrajinsko ruleto s tremi naboji v šaržerju? »Imamo kar precej smole. Upam, da bosta Cokan in Leban nared. Motor ni tipična ekipa s področja bivše Sovjetske zveze. Ne igra počasnega rokometa, v Celju smo imeli težave z njegovo hitro tranzicijo. Zelo spreten je Aidenas Malašinskas (Litovec, srednji zunanji; op. p.). Naša naloga je prenesti igro s treninga, kjer delujemo zelo dobro, na tekmo, kar pa ni lahko, saj je pritisk večji. V vsakem primeru moramo igrati na zmago,« se Ocvirk zaveda, kakšen je vložek.

Nastop Patrika Lebana je vprašljiv. FOTO: Blaž Samec/Delo
Nastop Patrika Lebana je vprašljiv. FOTO: Blaž Samec/Delo


Eden od tistih, ki so premagali sars-cov-2, je mladi vratar Vujović, ki si obeta vrnitev med vratnici: »Počutim se dobro in tudi forma se vrača. Glede tekme ni veliko filozofije. V Ukrajino gremo po zmago, za kar bo treba prikazati našo najboljšo igro. V tej sezoni nam je to uspelo le v Zagrebu, kjer smo dobili potrditev, da zmoremo.«

Preberite še:

Komentarji: