S kom Bregarjeve punce na SP?

Jutri ob 9. uri v Tokiu žreb za svetovno prvenstvo, Slovenke v četrtem bobnu. Norvežanke in Brazilke nezaželene, Japonke pač.
Fotografija: Slovenke so na zadnjih treh tekmovanjih vselej presenetile ene od favoritinj, bo tako tudi na Japonskem? FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Slovenke so na zadnjih treh tekmovanjih vselej presenetile ene od favoritinj, bo tako tudi na Japonskem? FOTO: Jure Eržen

Potem ko so si slovenske rokometašice z zmagama na obeh tekmah proti Severni Makedoniji zagotovile nastop na svetovnem prvenstvu na Japonskem, bodo jutri izvedele, kdo bodo njihovi tekmeci v deželi vzhajajočega sonca. Žreb v Tokiu bo ob 9. uri po srednjeevropskem času.

Reprezentanca selektorja Uroša Bregarja se je uvrstila že na četrto veliko tekmovanje zapored, mundial na Japonskem, kjer bodo naslednje leto tudi olimpijske igre, bo med 30. novembrom in 15. decembrom v petih dvoranah v mestu Kumamoto in okolici, na njem bo sodelovalo 24 reprezentanc, šestič tudi Slovenija, njen najboljši rezultat je osmo mesto na SP 2003 na Hrvaškem z Marto Bon.

Če bi Slovenke ponovile ta rezultat, torej bi nastopile v četrtfinalu, bi si bržčas zagotovile udeležbo v olimpijskih kvalifikacijah. Nazadnje so pred dvema letoma v Nemčiji izpadle v osmini finala s Švedsko in zasedle 14. mesto, tokrat bodo kapetanka Ana Gros in kolegice skušale narediti korak več in ohraniti sanje po prvem nastopu na igrah pod petimi krogi. Na žrebu bo kroglica z imenom Slovenija plesala v četrtem bobnu, veliko bo odvisno od sreče, saj so v istih bobnih precejšnje kakovostne razlike.
 

Japonska izbira sama


Ekipe bodo razporejene v štiri skupine s po šestimi reprezentancami, izmed katerih se bodo najboljše štiri uvrstile v osmino finala. Japonska bo imela možnost sama izbrati skupino, v kateri bo želela igrati.

Med nosilkami sicer ni velikih razlik, to so branilka naslova Francija, olimpijska prvakinja Rusija, v zadnjih letih redna osvajalka kolajn Nizozemska in zelo močna Romunija, ki pa bi bila vseeno kar dobra izbira za Slovenke. Te se bodo gotovo želele izogniti Nizozemkam, ki so najmočnejša reprezentanca iz drugega bobna, Švedska in Danska sodita v širši svetovni vrh, Madžarska pa bi bila še najbolj tekmica po meri.

V tretjem bobnu bi bila najbolj ugodna domača Japonska, Črna gora, Srbija in Nemčija so veliko močnejše. Slovenija se ne more srečati s Španijo, Južno Korejo in Kitajsko. V petem in šestem bobnu so neevropske reprezentance, »bomba« pa tiči v petem, kjer so nekdanje svetovne prvakinje iz Brazilije. Če bi se jim Slovenke izognile, bi bile z eno nogo že v osmini finala, saj so Angola ter zlasti Senegal, Argentina, Kazahstan, Kuba, Kongo in Avstralija za razred ali dva slabše.

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: