Sijajen začetek slovenskih upov, visoki Norvežani padli za osem golov

Lepa zmaga naših rokometašev na evropskem prvenstvu za mladince v Celju. Jutri z Izraelom, v nedeljo s Srbijo z prvo mesto v skupini.
Fotografija: Tilen Kosi je pokazal, zakaj je kapetan. Foto: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Tilen Kosi je pokazal, zakaj je kapetan. Foto: Tomi Lombar

Celje – Mladi slovenski rokometaši do 20 let so domače evropsko prvenstvo začeli v krču, a je hitro popustil in so zanesljivo premagali vrstnike iz Norveške s 27:19 (11:9). Strelci za selekcijo Saše Prapotnika: Kosi in Makuc po 5, Ocvirk in Kunst po 4, Horžen 2, Kotar, Novak, Žabić in Rozman po 2, Kavčič 1.

Praprotnik v prvo sedmerko ni uvrstil najbolj znanega mladega rokometaša Domna Makuca. Čeprav je že zablestel v ligi prvakov s Celjem, je vendarle najmlajši v ekipi, saj je šele 1. julija dopolnil 18 let. Slovensko igro je povezoval kapetan Tilen Kosi iz Ormoža.

Začelo se ni spodbudno, trema je bila očitna, kakšnih 1500 gledalcev v dvorani Golovec je prvi domači zadetek dočakalo šele po sedmih minutah, ko je led prebil Domen Novak za 1:2. Po polovici prvega polčasa so se slovenski fantje le malo sprostili, Norvežani, ki so bili v povprečju za pol glave višji, so nizali napake, po novi dobri obrambi Marka Ferjana je Grega Ocvirk (razglašen je bil za igralca tekme) s 7 m poskrbel za prvo domače vodstvo (5:4).

Tilen Kosi je pokazal, zakaj je kapetan. Foto: Tomi Lombar
Tilen Kosi je pokazal, zakaj je kapetan. Foto: Tomi Lombar


Kosi, ki se je prestavil na za desničarja neobičajno desno stran, je z dvema lepima goloma zaokrožil delni izid 6:0 za vodstvo z 8:4 in še naprej kazal bogat repertoar akcij. Makuc je bil v njegovi senci, naredil je tri zaporedne napake, toda v drugem polčasu je pokazal, zakaj velja za enega najbolj vročih talentov v Evropi. Z golom iz nasprotnega napada za 16:10 in potem za 17:11 je zapečatil slovensko zmago. Rezerve so tudi v najbolj obetavnem krožnem napadalcu Kristjanu Horženu, ki je na igrišče stopil šele v 48. minuti pri vodstvu z 20:14 in hitro navdušil občinstvo.

Vseeno je bila glavna slovenska moč v obrambi, v njej pa kraljuje Miha Kavčič, lani izbran za najboljšega obrambnega igralca kadetskega SP v Gruziji. "Zagotovo je bila obramba ključ do uspeha, v njej se popravijo vse napake iz napada. Začeli smo v krču, trema nas je zdelala, mnogi igralci še nikdar niso igrali pred toliko ljudmi, ampak potem je steklo," je povedal Kavčič, ki se bo iz Ormoža preselil v Gorenje.

Slovenci bodo nocoj igrali z Izraelom (19), ki je z 28:35 izgubil s Srbijo. Presenečenje uvodnega dneva se je zgodilo v bližnji dvorani Zlatorog, v kateri so prvi favoriti za zlato iz Francije izgubili proti Portugalcem. "Res sem presenečen, če Francozi ne bodo prvi v skupini, se bomo z njimi srečali že v polfinalu, čeprav bi mi bilo ljubše v finalu," pa je nič kaj skromne načrte razkril Makuc: "To je bila moja prva tekma po operaciji kolena, sprva me je bilo malce strah, potem sem se sprostil. Lepa tekma, lepa zmaga, ponosen sem."

Slovenci so se izkazali v obrambi. Foto: Tomi Lombar
Slovenci so se izkazali v obrambi. Foto: Tomi Lombar

Komentarji: