Slovenkam uspel veliki met - potujejo na EP!

Slovenske rokometašice so v zadnji tekmi kvalifikacij remizirale s Češko s 30:30 in se uvrstile na evropsko prvenstvo.
Fotografija: Veselje ženske rokometne reprezentance po uvrstitvi na EP. Foto Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Veselje ženske rokometne reprezentance po uvrstitvi na EP. Foto Tomi Lombar/Delo

Slovenske rokometašice so se po pravem trilerju in izjemno dobri predstavi v drugem polčasu prebile na letošnje evropsko prvenstvo, ki bo med 29. novembrom in 16. decembrom v Parizu, Nantesu, Montbeliardu, Nancyju in Brestu. V današnjem odločilnem dvoboju v češkem Mostu so po hudem in ogorčenem boju osvojile točko za remi s 30:30, v krogu tretjeuvrščenih reprezentanc z dvema točkama pa so si napredovanje na sklepni turnir stare celine zagotovile zaradi najboljše razlike v golih.

Slovenke so na šestih tekmah v kvalifikacijski skupini 5 premagale Islandke, dvakrat igrale neodločeno s Čehinjami in enkrat z Islandkami, dvakrat pa izgubile proti Dankam.

Na letošnje evropsko prvenstvo so se poleg Francije uvrstile še Norveška, Hrvaška, Črna gora, Poljska, Srbija, Švedska, Romunija, Rusija, Danska, Češka, Španija, Nemčija, Madžarska in Nizozemska, kot najboljša tretjeuvrščena izbrana vrsta pa je napredovala Slovenija. Slovenija bo letos šestič igrala na evropskem prvenstvu, pred tem je nastopila na Danskem leta 2002, na Madžarskem leta 2004, na Švedskem leta 2006, na Danskem in Norveškem 2010 in na Švedskem 2016.

Izbranke slovenskega selektorja Uroša Bregarja so slabo odigrale prvo polovico tekme v Mostu. Tega so po zmedeni in nepovezani igri končale s petimi goli primanjkljaja, predvsem to velja za zadnjih devet minut prvega dela tekme. Še v 21. minuti je bila tekma povsem odprta, Slovenke so po golu Tamare Mavsar zaostajale le za gol (10:11), v končnici prvega polčasa pa so jih gostiteljice zasenčile v vseh prvinah igre in jim že v 28. minuti ušle na pet golov (11:16), ob polčasu pa je razlika ostala nespremenjena (12:17).
 

Tjaša Stanko dosegla odločilni gol


Slovenke so sijajno odprle drugo polovico tekme, takoj naredile delni izid 3:0 in v 33. minuti zaostajale za dva gola (15:17). V nadaljevanju so še bolj dvignile raven svoje igre v obrambi in napadu ter sedem minut kasneje po golu Ane Gros povsem zadihale za ovratnik domačim rokometašicam (19:20). Čehinje so se v nadaljevanju za kratek čas otresle permanentnega pritiska s strani slovenskih rokometašic in jim znova ušle na tri gole (20:23). Bregarjeve izbranke niso vrgle puške v koruzo, v 48. minuti so po golu Mavsarjeve znova zaostajale le za zadetek (24:25), Nataša Ljepoja pa je v naslednji minuti zapravila idealno priložnost za izenačenje.

A to je še bolj podžgalo slovenske rokometašice, ki so zaigrale še bolj podjetno in po dveh zaporednih golih Tjaše Stanko v 54. minuti tekmo postavile v začetno izhodišče (27:27). V izjemno dramatični in negotovi končnici so Slovenke pokazale pravi značaj in vseskozi držale korak s Čehinjami, zadnji in izenačujoči zadetek pa je 40 sekund pred koncem dosegla Stankova. Čehinje so v sami končnici zahtevale minuto odmora, a niso izpeljale organizirane akcije, kar je pomenilo, da so se na EP poleg njih prebile tudi Slovenke. V slovenski izbrani vrsti so Ana Gros, Tjaša Stanko in Nina Zulić dosegle po šest golov, pet jih je prispevala Alja Koren.

Uroš Bregar, selektor Slovenije: »Zelo sem ponosen na svoje varovanke. Prvi polčas je bil katastrofa, predvsem smo slabo igrali v obrambi in zavoljo tega zaostali za pet golov. Na polčasu smo se v garderobi zmenili, da še ni vse izgubljeno, z veliko boljšo predstavo in veliko željo pa smo nato vendarle osvojili želeno točko. S celotnim kvalifikacijskim ciklusom sem zadovoljen, v njih smo nastopili močno pomlajeni in brez nekaterih nosilk igre, navkljub mladosti in neizkušenosti pa smo bili povsem konkurenčni veliko kakovostnejšim Dankam in Čehinjam.«

Branka Zec, vratarka Slovenije: »Navkljub neodločenemu izidu je občutek naravnost zmagovit. Zame je to dvojna zmaga, v tej sezoni namreč nisem veliko igrala, tako da sem izjemno vesela, da sem lahko na tej odločilni tekmi v Mostu pomagala svojim soigralkam do preboja na zaključni turnir. Vesela sem, da se je Sloveniji tretjič zaporedoma uspelo prebiti na zaključni turnir, to je velik in izjemen dosežek.«

Komentarji: