Rokometašice bodo proti slovitim Skandinavkam pilile formo za SP

Izbranke selektorja Dragana Adžića so začele priprave pred prvima nastopoma v pokalu EHF.
Fotografija: Na priprave je pripotovala tudi najboljša desna zunanja igralka elitne evropske lige prvakov Ana Gros. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Na priprave je pripotovala tudi najboljša desna zunanja igralka elitne evropske lige prvakov Ana Gros. FOTO: Jure Eržen/Delo

V nedeljo se je v Ljubljani zbrala ženska rokometna reprezentanca in danes začela priprave na prva nastopa v pokalu EHF. V njem se bo v tem tednu dvakrat pomerila z evropskimi prvakinjami Norvežankami. Prva tekma bo na sporedu v četrtek na Norveškem, povratna pa v nedeljo v ljubljanski dvorani Stožice.

V pokalu EHF sodelujejo reprezentance, ki bodo novembra prihodnje leto gostile evropsko prvenstvo, in branilke naslova. Poleg Slovenije bo EP potekalo še v Severni Makedoniji in Črni gori. Zbora se je udeležilo 22 rokometašic, manjkala je le obolela mlada rokometašica novomeške Krke Erin Novak. Na priprave je pripotovala tudi najboljša desna zunanja igralka elitne evropske lige prvakov Ana Gros, ki ima nekaj težav s stegensko mišico. V domovini je danes opravila dodatne preiskave, ki bodo dale odgovor, ali bo lahko pomagala soigralkam na preizkusih proti Norveški.
 

Dobrodošla izkušnja pred decembrom


Na tokratni reprezentančni akciji se bosta za prvi nastop v članski vrsti potegovali dve rokometašici, ki sta si mesto na pripravah zaslužili z nastopi na evropskih prvenstvih mlajših starostnih selekcij v minulem poletju. Nena Černigoj, ki igra na mestu levega krila in srednje zunanje, je bila kapetanka kadetske reprezentance, Karin Kuralt pa prva vratarka mladinske izbrane vrste.

Dragan Adžić se veseli dvobojev z najboljšo reprezentanco na svetu v zadnjih 15 letih. FOTO: Matej Družnik/Delo
Dragan Adžić se veseli dvobojev z najboljšo reprezentanco na svetu v zadnjih 15 letih. FOTO: Matej Družnik/Delo


Skandinavke so ena od najboljših reprezentanc na svetu. Lanskemu naslovu evropskih prvakinj so minulo poletje dodale bronasto kolajno na olimpijskih igrah v Tokiu. Prva tekma bo v mestu Bekkestua, ki leži v neposredni bližini norveške prestolnice Osla, na sporedu ta četrtek ob 18.55, povratna pa tri dni kasneje ob 17.30 v Stožicah.

S tem reprezentančnim tednom se je ženska članska reprezentanca začela ozirati v december, ko jo čaka nov nastop na velikem tekmovanju. V drugi polovici aprila si je proti Islandiji priborila sedmi nastop med svetovno elito, ki jo bo gostila Španija. V pripravi in želji po boljši uvrstitvi, kot so jo slovenske rokometašice dosegle na zadnjih velikih tekmovanjih, ko od leta 2005 nikoli niso bile boljše kot 14., bosta tekmi z Norvežankami več kot dobrodošli.
 

Adžić: Izkoristiti moramo privilegij


Dvoboja s Skandinavkami bosta nakazala pot, po kateri bodo slovenska dekleta morala stopati decembra na Iberskem polotoku, kjer jih v skupini prvega dela čakajo tri reprezentance, ki so prav tako nastopale na zadnjih igrah v Tokiu (Francija, Črna gora in Angola).

Nina Zulić pričakuje pomembne odgovore na tekmah z Norveško FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Nina Zulić pričakuje pomembne odgovore na tekmah z Norveško FOTO: Uroš Hočevar/Delo


»Veselim se dvobojev z najboljšo reprezentanco na svetu v zadnjih 15 letih. Igralke, proti katerim bomo igrali na prvi tekmi, so v tem obdobju osvojile 48 zlatih kolajn na največjih tekmovanjih in deset v ligi prvakinj. Nasproti nam bo torej stalo najboljše, kar lahko rokomet ponudi. To je privilegij, ki ga moramo izkoristiti, da dobimo, kar se da veliko informacij o tem, na kakšni ravni je naša trenutna igra, in kaj moramo še izboljšati. Svojo igro lahko gradiš le proti boljšim, zato bosta ti dve tekmi ko naročeni,« meni slovenski selektor Dragan Adžić.

»V tem tednu bomo dvakrat igrale proti eni najboljših reprezentanc na svetu. Vsaki igralki je to velik motiv. Tekmi bosta pokazali, kje se trenutno nahajamo v naši igri. Obenem bo to prva priprava na cilje, ki smo si jih zastavili. Z vsako skupno akcijo bomo morale biti boljše. Napredek moramo pokazati že na decembrskem svetovnem prvenstvu, še večjega pa prihodnje leto na evropskem prvenstvu na domačih tleh. To bo izredno pomembno tekmovanje za našo športno panogo,« je dodala slovenska reprezentantka Nina Zulić.

Komentarji: