Zarabec ostaja v Laškem, negativni Zorman gre na Nizozemsko

Četrta reprezentanca z lanskega EP začenja drugo misijo pod Vranješevo taktirko. Jutri v Amsterdam, kjer bo odigrala prvo tekmo po skoraj letu dni.
Fotografija: Staš Skube že dolgo ni igral za Slovenijo. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Staš Skube že dolgo ni igral za Slovenijo. FOTO: Tadej Regent/Delo

S prvim dnem novega leta se je začela akcija slovenskih rokometašev, ki se bo končala na svetovnem prvenstvu v Egiptu, po možnosti zadnji januarski vikend v Kairu, kar bi pomenilo, da bo reprezentanca Ljubomirja Vranješa spet v boju za kolajne. Če bo svet v letu 2021 vsaj za silo obvladal pandemijo koronavirusa, se fantom obeta najbolj zahtevno leto v njihovih karierah.

image_alt
Zarabec in Kiel na rokometnem Mt. Blancu


V preteklem letu so bili Slovenci aktivni samo januarja, ko so na EP na Švedskem nastopili v polfinalu in si s četrtim mestom prislužili naziv ekipe leta. Začetek kvalifikacij za EP 2022 jim je jeseni preprečil covid-19, tekmi s Poljsko in Turčijo sta bili preloženi. Sredino srečanje z Nizozemsko v predmestju Amsterdama bo tako prvo po tekmi za bron v Stockholmu 25. januarja lani proti Norveški.

Ljubomir Vranješ je zadovoljen s pristopom fantov. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Ljubomir Vranješ je zadovoljen s pristopom fantov. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Vmes se je kar precej spremenilo, Šved Vranješ, ki je šele v domovini zares spoznal igralce, je opravil kar nekaj sprememb, nekaj fantov oddaljil in jih nekaj vrnil v jato. Ta na prvi dan novega leta ni bila kompletna, na prvi trening je prišlo 17 od 21 povabljenih rokometašev. Zaradi pozitivnega testa sta manjkala Tilen Kodrin in Urh Kastelic, Miha Zarabec je bil lažje poškodovan, Gašper Marguč je zaradi zasebnih razlogov odpovedal udeležbo.Okužen je bil tudi pomočnik selektorja Uroš Zorman, ki pa je danes zvečer dočakal dobro novico, nov test je bil negativen, zato se bo takoj pridružil ekipi.

Vranješ bo jutri ob 9. uri s seboj na letalo Zagreb-Amsterdam odpeljal 17 igralcev, ki so do danes vadili v Laškem. Prvič bo lahko na delu videl Dragana Gajića, Staša Skubeta, Domna Makuca, Tadeja Mazeja, Matica Suholežnika, vratarja Miljana Vujovića in krožnega napadalca Mateja Gabra.

Matej Gaber je velika okrepitev v Vranješevi ekipi. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Matej Gaber je velika okrepitev v Vranješevi ekipi. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Slednjega zaradi poškodb ni bilo v ekipi od osvojitve brona na SP 2017 v Franciji in mu je všeč nov veter v reprezentanci. »Ljubo je miren in študiozen tip trenerja, kar je dobrodošla sprememba. Več je poudarka na taktiki in analizi,« metod Veselina Vujovića (ta je prevzel Borac iz Banjaluke) ne pogreša Škofjeločan, eden od stebrov obrambe.


Zarabec bo vadil s Porijem


Za Slovence bosta tekmi z Nizozemsko, s katero so imeli v bližnji preteklosti že kar nekaj težav, najboljša generalka pred odhodom na mundial, na katerem so cilji postavljeni visoko. Ekipa bo v deželo faraonov odpotovala že dva dni po nedeljski povratni tekmi z Nizozemci v Celju, kjer naj bi igral tudi zmagovalec lige prvakov s Kielom Zarabec, ki bo do takrat zaradi bolečin v kolenu vadil po posebnem programu s kondicijskim trenerjem Primožem Porijem.Na vrhu je Zaro nasledil sokrajana iz Trebnjega Staša Skubeta, najboljšega leta 2018 z Vardarjem. Skube na velikem tekmovanju še nosil dresa s slovenskim grbom. »Vedno sem si želel igrati za Slovenijo. Imamo zelo kakovostno reprezentanco, ki lahko naredi veliko, vendar je kakovost treba pokazati na igrišču, najprej že proti Nizozemski,« pravi član Meškova iz Bresta, ki je doslej zbral 17 nastopov.

Prvi izziv na mundialu bo v četrtek, 14. t. m. proti Južni Koreji v Aleksandriji. Po koncu SP bo kaj kmalu morda še bolj pomembna akcija, aprilski nastop na kvalifikacijskem turnirju za OI. Tekmice v Berlinu bodo domača Nemčija, Švedska in Alžirija, na igre v Tokiu peljeta dve mesti. OI bodo med 24. julijem in 8. avgustom, potem sledi nadaljevanje kvalifikacij za euro 2022 na Madžarskem in Slovaškem …

Miha Zarabec bo izpustil tekmo na Nizozemskem. FOTO: Antonio Bronic/Reuters
Miha Zarabec bo izpustil tekmo na Nizozemskem. FOTO: Antonio Bronic/Reuters


Zato je toliko bolj dobrodošlo, da ima Vranješ na voljo širok izbor kakovostnih rokometašev, saj bo treba breme racionalno razporediti.


Velika želja, a forma še ni prava


»Daleč od tega, da bi bili lahko zadovoljni s formo in uigranostjo, rekel bi, da smo na približno 80 odstotkih. Zdaj moramo ta odstotek iz dneva v dan višati. Ko nas gledam kot skupino, sem zadovoljen, imamo veliko željo, veliko motivacijo,« je s pristopom zadovoljen Vranješ, ki bo imel v kraju Almere le 10 igralcev od 20, ki jih je pred letom odpeljal v Göteborg, to so Klemen Ferlin, Blaž Blagotinšek, Dean Bombač, Nik Henigman, Blaž Janc, Jure Dolenec, Darko Cingesar, Nejc Cehte, Rok Ovniček in Borut Mačkovšek.

Preberite še:

Komentarji: