Đoković želi sladko povračilo za OI in nov korak proti grand slamu

Srbski teniški zvezdnik se bo v polfinalu OP ZDA jutri pomeril z Alexandrom Zverevom, drugi par je Medvedjev : Auger-Aliassime.
Fotografija: Novaka Đokovića očitno slabši začetki podžgejo k boljšemu nadaljevanju dvobojev. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Novaka Đokovića očitno slabši začetki podžgejo k boljšemu nadaljevanju dvobojev. FOTO: AFP

Če ne bi Španec Carlos Alcaraz, 55. teniški igralec na lestvici ATP, v 3. krogu izločil 52 mest bolje uvrščenega Grka Stefanosa Tsitsipasa, bi se v polfinale med moškimi na letošnjem odprtem prvenstvu ZDA uvrstili vsi štirje glavni nosilci – prvič po letu 2011. V elitno četverico je vdrl le 12. postavljeni Kanadčan Felix Auger-Aliassime po Alcarazovi vdaji in izzval Rusa Danila Medvedjeva (2. nosilca), za spektakel jutrišnjega sporeda pa bosta poskrbela Novak Đoković (1.) in Alexander Zverev (4.).

Srb je v četrtfinalu ugnal Italijana Mattea Berrettinija s 5:7, 6:2, 6:2 in 6:3, Nemec pa s 7:6 (6), 6:3, 6:4 Južnoafričana Lloyda Harrisa, tako da se obeta ponovitev letošnjega polfinala olimpijskih iger, v katerem je Zverev preprečil Đokoviću, da bi se lahko v New Yorku potegoval celo za zlati slam, zmago na vseh štirih največjih turnirjih sezone in prvo mesto na OI. Še vedno pa ostaja v igri za »običajni« grand slam, prvi v moški konkurenci po dolgih 52 letih, in prevzem vodstva na večni lestvici z 21 lovorikami na turnirjih velike četverice.

Visoki in močni Matteo Berrettini (desno) je bil trd oreh za Novaka Đokovića, a ne pretrd. FOTO: Ed Jones /AFP
Visoki in močni Matteo Berrettini (desno) je bil trd oreh za Novaka Đokovića, a ne pretrd. FOTO: Ed Jones /AFP


LeBron James ali Michael Jordan?


Đokovićev četrtfinalni nastop je bil svojevrsten déjà vu. Tako kot v letošnjem finalu Wimbledona je prepustil Berrettiniju prvi niz, nato pa prepričljivo dobil preostale tri kljub silovitim tekmečevim udarcem. V New Yorku je nasploh navadil gledalce na slabše začetke in podobno kot proti Keiju Nišikoriju in Jensonu Brooksbyju je še tretjič zapored izgubil uvodni niz.



»Dobro sem začel, a njega to sploh ni zanimalo. Izgubljeni niz mu da dodatno energijo, enako je bilo v Wimbledonu. Ko igra tako, kot je danes, ne morete veliko storiti proti njemu. Nikomur ne podari niti ene točke," je priznal Berrettini, sicer osmi igralec sveta, in ponudil zanimivo primerjavo: »Za mnoge je najboljši v zgodovini tenisa, nekateri še vedno mislijo, da so bili najboljši Pete Sampras, John McEnroe ali Andre Agassi. Zame je denimo LeBron James boljši košarkar, kot je bil Michael Jordan, a vem, da bi me ljudje ubili, če bi predolgo vztrajal.«

Alexander Zverev je doslej izgubil le en niz na letošnjem OP ZDA. FOTO: Timothy A. Clary/AFP
Alexander Zverev je doslej izgubil le en niz na letošnjem OP ZDA. FOTO: Timothy A. Clary/AFP

 

V reprizi OI še bolje


Trikratni zmagovalec US Opna (2011, 2015 in 2018) iz Beograda je medtem zagotovil: »Da ne bo pomote: ne maram začeti dvoboja z zaostankom 0:1 v nizih. Morda kdo meni, da gre za uspešno taktiko, a moramo upoštevati, da je Matteo odličen igralec, ne kličemo ga kar tako 'kladivo'. Po Juanu Martinu del Potru ima najbolj silovit servis in forehand. Zato mi je prišlo zelo prav, da sem v zadnjih treh nizih prikazal najboljšo igro na letošnjem OP ZDA doslej. Proti Zverevu bom moral igrati še bolje, saj je v neverjetni formi. Pripravljen sem tudi za pet nizov in pet ur igre, zato sem tukaj. Daljši ko je dvoboj, večje možnosti imam.«

Olimpijski zmagovalec iz Tokia je z zanimanjem spremljal Đokovićev nastop in v šali obžaloval, da se Srb ni mučil več časa. »Če bi se zaradi utrujenosti komaj odplazil z igrišča, bi imel lažje delo v polfinalu. Letos imamo namreč vsi občutek, da Nole preprosto ne more izgubiti dvoboja za grand slam. Počaščen sem, da sem edini, ki sem ga prekosil v zelo pomembni partiji. Proti njemu moraš igrati brezhibno, sicer nimaš niti najmanjše možnosti. In ker največkrat ne moremo biti popolni, običajno z njim izgubimo,« je ocenil Zverev.

Preberite še:

Komentarji: