Velika zmaga Đokovića, žogica pri ministru

Avstralsko sodišče je odločilo v korist Novaka Đokovića, ki bi lahko igral na OP Avstralije. Toda minister si pridružuje pravico do izgona zvezdnika.
Fotografija: Đoković je dosegel največjo zmago zunaj igrišč. FOTO: Marco Bertorello/AFP
Odpri galerijo
Đoković je dosegel največjo zmago zunaj igrišč. FOTO: Marco Bertorello/AFP

Novak Đoković je dosegel največjo zmago zunaj igrišč. Priigral si je pravico. Avstralski zvezni sodnik je odločil, da mora biti teniški zvezdnik takoj izpuščen iz azilantskega doma v Melbournu na prostost, ker odločitev o preklicu njegovega vizuma ni bila upravičena. Toda vladna stran se ne vdaja, oklepa se argumenta moči in utegne vztrajati pri njegovi deportaciji. Po nekaterih informacijah je bil Srb znova aretiran, a vest ni potrjena.

Sodnik Anthony Kelly je ukazal, da se 34-letnega Srba izpusti na prostost v 30 minutah in da se mu vrnejo dokumenti, kar bi lahko pomenilo, da bo Đoković nastopil na OP Avstralije, kjer bi lovil rekordni 21. grand slam. Toda poražena vladna stran, ki ji je sodnik naložil tudi plačilo stroškov, se je odzvala, da si je minister za imigracije Alex Hawke pridržal pravico, da ponovno zavrne vizum, kar bi lahko pomenilo deportacijo iz države in prepoved vstopa v Avstralijo za tri leta.

Tiskovni predstavnik srbskega parlamenta Ivica Dačić je izrazil skrb, da bo Đoković kljub sodni zmagi deportiran iz Avstralije. Kot poroča britanski časnik Guardian iz Melbourna, ministrstvo ne bo hitelo z odločitvijo, ki naj ne bi bila sprejeta danes. Medtem je Novakov oče Srđan Đoković trdil, da je bil njegov sin spet aretiran, kar je avstralska policija zanikala in razložila, da le skrbi za njegovo varnost. Nekaj Đokovićevih privržencev se je pred tem spopadlo s policisti, potem ko so s telesi želeli preprečiti pot avtomobilu, v katerem so ga peljali.

Pred sodiščem so se fotografi trudili v objektiv ujeti Đokovića. FOTO: Asanka Brendon Ratnayake/Reuters
Pred sodiščem so se fotografi trudili v objektiv ujeti Đokovića. FOTO: Asanka Brendon Ratnayake/Reuters

»Sporočili so mi, da minister razmišlja o tem, ali bo uporabil svoja izvršna pooblastila in osebno preklical vizum,« je dejal vladni zastopnik Christopher Tran. Vladna stran je trdila, da nedavna okužba z dne 16. decembra ne izpolnjuje pogojev za izjemo pri vstopu v državo, saj okužba z novim koronavirusom ne pomeni hkrati tudi prebolelosti covida-19. Ob tem je namignil, da gre v primeru Đokovića tudi za neskladnost pri datumih, do katerih bi moral Đoković predložiti ustrezne dokaze o izjemi.

image_alt
Bedak ali junak lova na covidne čarovnice

Sodnik Kelly je dejal, da je Đoković dobil zdravstveno izjemo, preden je odpotoval v Melbourne. »Sprašujem se, kaj drugega bi lahko naredil Đoković,« je povedal.

Đokovićeva stran je na sodišču v Melbournu od polnoči naprej po slovenskem času predstavila svoj pogled na preklic vizuma teniškemu igralcu ob prihodu v Avstralijo in zagovarjala upravičenost njegove zdravstvene izjeme za vstop v državo. Vladna stran je menda pozneje še imela čas za predstavitev svojih argumentov, a v tem ni bila uspešna, saj je sodnik Kelly že v vmesnem obdobju odločil v korist srbskega tenisača, piše STA.

Pred sodiščem so se zbrali Đokovićevi privrženci in se veselili zmage. FOTO: Sandra Sanders/Reuters
Pred sodiščem so se zbrali Đokovićevi privrženci in se veselili zmage. FOTO: Sandra Sanders/Reuters

Đoković je med zaslišanjem lahko zapustil melbournski Hotel Park za azilante, ob koncu obravnave pa se je priključil svoji ekipi odvetnikov, ki jo je vodil Nick Wood.

image_alt
Za božič križev pot od šampiona do mučenika

Vladna stran je sicer sporočila, da utegne v zadevo še vedno poseči tudi minister za imigracijske in državljanske zadeve Hawke, ki bi lahko uporabil izvršna pooblastila za izgon srbskega tenisača iz države še pred začetkom turnirja za grand slam.

Policija je varovala vhod v hotel Park, kjer so nastanili Đokovića. FOTO: William West/AFP
Policija je varovala vhod v hotel Park, kjer so nastanili Đokovića. FOTO: William West/AFP

Đokoviću, ki ni bil cepljen proti covidu-19, sta avstralska teniška zveza in država Victoria na podlagi prebolelosti odobrili zdravstveno izjemo, toda igralca so v sredo ob prihodu na letališče v Malbournu zadržali osem ur, mu preklicali vizum in ga namestili v azilantskem hotelu. Turnir za veliko nagrado Avstralije se bo začel 17. januarja, jutri naj bi opravili žreb, v katerem bi se lahko znašel tudi devetkratni zmagovalec Melbourna.

Razplet je hud poraz za vse bolj nepriljubljeno vlado Scotta Morrisona, ki je uvedla stroge protikoronske ukrepe in necepljenim vzela skoraj vse pravice. Melbourne je bil z osmimi meseci rekorder po trajanju lockdowna. Pred koncem maja bodo zvezne volitve, Morrisonovi vladi pa v raziskavah javnega mnenja slabo kaže.

Novak Đoković je devetkrat osvojil OP Avstralije. FOTO: William West/AFP
Novak Đoković je devetkrat osvojil OP Avstralije. FOTO: William West/AFP

Novak Đoković velja za enega najboljših teniških igralcev vseh časov. V svoji karieri je osvojil 20 turnirjev za veliki slam, kar je rekord, ki si ga deli z obema preostalima članoma tako imenovane velike trojice, Švicarjem Rogerjem Federerjem in Špancem Rafaelom Nadalom. Na letošnjem OP Avstralije želi loviti rekordno deseto zmago v Melbournu in 21. na turnirjih za grand slam. Zaplet z vstopom v Avstralijo mu zna pri tem dati le dodatni zagon, ugotavlja STA.

Đoković se nikdar ni izrekel proti cepljenju, je pa zagovarjal možnost svobodne izbire. Kljub temu je postal junak proticepilcev. Leta 2020 je njegov revijalni turnir v Zadru klavrno končala okužba s koronavirusom, nato so se na Srba usule kritike. 

Kot Stonesi brez Jaggerja

Srbski mediji so v večini poudarili, da je Đoković že premagal Avstralijo. Đorđe Đoković, Novakov brat, pa je povedal, da avstralske oblasti želijo ponovno zapreti prvega igralca sveta. »Zadnja informacija je, da ga želijo zapreti. Ta čas se posvetujejo z odvetniki in službo za stike z javnostjo. Novak, ki je s svojimi odvetniki še vedno v prostorih, kjer je potekalo sojenje, pa razmišlja o svojih opcijah. Je pa to velik poraz za avstralske oblasti, ki to težko sprejemajo,« je, kot povzema STA, dejal Đorđe Đoković.

Brat Đordje, oče Srđan in mama Diana Đoković so bili zgroženi nad početjem avstralske vlade. FOTO: Zorana Jevtic/Reuters
Brat Đordje, oče Srđan in mama Diana Đoković so bili zgroženi nad početjem avstralske vlade. FOTO: Zorana Jevtic/Reuters

Srbska tiskovna agencija Tanjug je še pred sojenjem povzela pismo, ki ga je predsedniku Olimpijskega komiteja Avstralije pisal predsednik srbskega olimpijskega gibanja ter sloviti košarkarski trener in selektor slovenske izbrane vrste Božidar Maljković. »Če preprečite Novaku Đokoviću igranje v Avstraliji, to pomeni isto, kot da bi skupino Rolling Stones poslušali brez Micka Jaggerja,« je zapisal Maljković.

Preberite še:

Komentarji: