Drugič zapored: pet velikih turnirjev, pet različnih zmagovalk

V finalu mastersa v Singapurju Jelina Svitolina za prvo ukrajinsko zmago s 3:6, 6:2, 6:2 ugnala Sloane Stephens.
Fotografija: Jelina Svitolina se je razveselila največje lovorike v karieri doslej. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Jelina Svitolina se je razveselila največje lovorike v karieri doslej. FOTO: Reuters

Jelina Svitolina je na mastersu najboljše teniške osmerice prišla do svoje največje lovorike doslej. Redkokdo bi pred začetkom turnirja v Singapurju Ukrajinko izpostavil kot favoritinjo, a na koncu je bila njena zmaga čista kot solza. Na turnirju ni doživela nobenega poraza, za konec pa je s 3:6, 6:2, 6:2 ugnala še Američanko Sloane Stephens.

Za teniškimi igralkami je še ena pestra sezona, saj se je šele tretjič od leta 1972, odkar obstaja masters, zgodilo, da je pet največjih turnirjev osvojilo pet različnih tekmovalk. Leta 2005 so bile to Serena Williams, Justine Henin, Venus Williams, Kim Clijsters in Amelie Mauresmo, lani S. Williams, Jelena Ostapenko, Garbiñe Muguruza, Sloane Stephens in Caroline Wozniacki ter letos Wozniackijeva, Simona Halep, Angelique Kerber, Naomi Osaka in Jelina Svitolina, prva Ukrajinka z zmago ob koncu leta. Vsekakor tudi ena najbolj presenetljivih, četudi je predlani denimo slavila Dominika Cibulkova, še leto poprej pa Agnieszka Radwanska, a obe sta se pred tem vendarle že prebili do finala na veliki slamih, prva na OP Avstralije 2014, druga v Wimbledonu 2012. Pri Svitolini pa tu zeva velika luknja, saj na turnirjih velike četverice še nikdar ni igrala v polfinalu.
 

Devet lovorik v dveh letih


A v Singapurju, ki se z letošnjim letom poslavlja od mastersa, saj se ta seli v Shenzhen, je nizala odlične predstave, zares ji ni moč ničesar očitati, ugnala je pet članic najboljše deseterice na svetu (pred tem skupno štiri) in na ta način najbolje opravila s svojimi kritiki. »No, zdaj mi ni treba nikomur več ničesar dokazovati. Lepo je to reči. Tretji niz je pokazal, kako sem mentalno čvrsta in to je bila razlika, ki je odločila o zmagovalki,« je razmišljala 24-letnica, ki je v zadnjih dveh sezonah osvojila devet lovorik, največ na ženski turneji, dobila je devet zaporednih finalnih dvobojev. »Ko sem izgubila uvodni niz, sem razmišljala o tem. Vem, da sem uspešna v finalih, a vsak je zgodba zase, velik izziv. Ponosna sem, da sem na koncu našla pot do zmage,« je dejala Ukrajinka, ki je letos osvojila dve zelo pomembni lovoriki, v Dubaju in Rimu, slednjo tik pred Roland Garrosom, nato pa se je krivulja obrnila navzdol, saj je izgubljala z veliko nižje uvrščenimi igralkami, le malce pred Singapurjem jo je v 1. kolu Pekinga denimo ugnala Aleksandra Krunić (62.).

»Zadnjih pet mesecev sem zares garala, četudi moji rezultati od vključno Wimbledona niso bili dobri. Glede na vloženo delo je bilo to precejšnje razočaranje, a skušala sem ostati pozitivno naravnana, čeprav to ni bilo lahko. Tu se je zdaj vse poplačalo, morda pa so mi bili na koncu slabi rezultati na azijski turneji tudi v pomoč, saj sem v Singapur pripotovala nekoliko bolj sveža od tekmic, ki so še pred tem igrale v polfinalih, finalih,« je razmišljala Svitolina, ki ji bo ta dosežek gotovo dal dodatno spodbudo, ji okrepil samozavest. Morda bo že kaj kmalu vendarle zablestela tudi na velikih slamih, še svež je spomin, kako se je pred letom dni v Singapurju svoje največje lovorike dotlej razveselila Wozniackijeva, nato pa konec januarja na OP Avstralije prišla do prvega naslova za grand slam.

Turnir dvojic sta osvojili Timea Babos (ki se je veselila že pred letom dni, a tedaj z Andreo Hlavačkovo) in Kristina Mladenović. Sezona sicer s Singapurjem še ni povsem končana, saj bo Zhuhai gostil finale druge ravni, ob tem pa je v koledarju še nekaj manjših turnirjev (125.000 $), na enem od njih bo v novem tednu v Mumbaju igrala tudi Dalila Jakupović.

Preberite še:

Komentarji: