Federer brez pritiska, na pesku nima česa izgubiti

Švicarski teniški as se v Madridu po treh letih spet vrača na oranžno podlago.
Fotografija: Roger Federer je na pesku nazadnje igral v Rimu leta 2016. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Roger Federer je na pesku nazadnje igral v Rimu leta 2016. FOTO: Reuters

Tri leta so minila, odkar je Roger Federer nazadnje igral na pesku, bilo je na turnirju iz serije masters v Rimu 2016. To je bila sezona, v kateri se je soočal z edino resno poškodbo v karieri, zato je izpustil Roland-Garros (in nato tudi vse turnirje po Wimbledonu), na pesek se nato ni vrnil ne predlani ne lani. Pred to sezono je spet začutil, da bi rad igral na oranžni podlagi, izbral je le dva turnirja – Madrid, ki gosti moško in žensko karavano ta teden, ter Roland-Garros.

Evropski del peščene sezone se je začel presenetljivo, saj Rafael Nadal v dveh nastopih, v Monte Carlu in Barceloni, ni prišel do finala, Novak Đoković je v kneževini izpadel v četrtfinalu, od najboljših igralcev na pesku v zadnjih letih je le Dominic Thiem osvojil lovoriko, in sicer v katalonski prestolnici. Morda bi Federer že na uvodu lahko povečal svojo veličastno zbirko, a ta del je zanj prišel prehitro, za prvo peščeno preizkušnjo po treh letih si je izbral Madrid, kjer je na pesku zmagal dvakrat, enkrat pa tudi še, ko je bil turnir na trdi podlagi v dvorani.

»Pričakovanja niso visoka, po drugi strani se zavedam, da je možno vse, posebej ker je igra zaradi visoke nadmorske višine Madrida hitra. Vsekakor je dejstvo, da lahko v tem delu sezone igram brez pritiska, saj nimam česa izgubiti. Na pesku nisem nastopal tri leta in prvič v 15 letih bom šel lahko na Roland-Garros z mislijo, 'da vidimo, kako bo'. Morda bo na koncu prav to prineslo odličen rezultat. A tudi če ga ne, ne bo težave, bom imel več časa za priprave na travnati del,« razmišlja Federer, ki je imel v izjemni karieri najmanj uspeha prav na pesku.


Med 101 lovoriko 11 peščenih


Od 101 lovorike jih je na oranžni podlagi osvojil enajst, med njimi je »le« ena za veliki slam, iz leta 2009, ko Nadal v Parizu ni bil pravi in je proti Robinu Söderlingu doživel sploh prvi poraz na Roland-Garrosu. Če je Švicar na travi v karieri dobil 87 odstotkov dvobojev in na trdih igriščih 83 %, jih je na pesku 76 %, kar ga še vedno uvršča na tretje mesto med aktivnimi igralci, ki so dobili vsaj 50 dvobojev na tej podlagi. Boljša sta le Nadal in Đoković. »Moj prvi nastop na challengerju je bil na pesku, prav tako na še nižji ravni, prvi dvoboj sem dobil na pesku, tako da se je vse skupaj začelo na njem,« je opozoril Federer, ki dodaja: »To bo odličen izziv, prava preizkušnja. Kar se samozavesti tiče, ne vem, nekako se podajam v neznano, začenjam od začetka, z otroškimi koraki.«

A Federer je seveda Federer, najboljši igralec doslej. »Roger je še vedno lačen zmag. In precej hitro se je spet privadil peščeni podlagi,« je razkril eden od njegovih trenerjev Ivan Ljubičić, ki je lahko zadovoljen z dosedanjih potekom sezone, saj je Federer doživel dva poraza in osvojil dva turnirja, v Dubaju in masters v Miamiju, v Indian Wellsu je igral v finalu …

Zadnji turnir na pesku je Švicar, od včeraj spet tretji igralec sveta, osvojil leta 2015 v Istanbulu, v zadnjem peščenem dvoboju ga je v Rimu '16 z 2:0 v nizih premagal Thiem. Federer bo prvi dvoboj v Madridu igral danes, ko se turnir začenja tudi za najvišje postavljene nosilce, ki so bili v 1. kolu prosti.

Komentarji: