Morda je bil v prejšnjem življenju Kitajec

Novak Đoković brez izgubljene igre na svoj servis do lovorike v Šanghaju.
Fotografija: Novak Đoković se je v Šanghaju razveselil 32. lovorike iz serije masters. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Novak Đoković se je v Šanghaju razveselil 32. lovorike iz serije masters. FOTO: AFP

Osemnajst zaporedno dobljenih dvobojev, trije turnirji v nizu, od tega eden za veliki slam in dva iz serije masters, pred tem pa še Wimbledon in Novak Đoković je spet tam, kjer si je želel – povsem pri teniškem vrhu z realnimi možnostmi, da v kratkem na 1. mestu lestvice prehiti Rafaela Nadala. Turnir v Šanghaju je Nole osvojil na izjemen način, brez izgubljene igre na svoj servis, v finalu je Borno Ćorića ugnal s 6:3, 6:4.

Novak Đoković je ta čas preprosto neustavljiv. Azija mu tako ali tako leži, ko je v takšni formi, kot je ta čas, ga ni junaka, ki bi ga lahko premagal. V Šanghaju mu je največ iger, devet, v četrtfinalu odvzel Kevin Anderson, v polfinalu je bil Aleksander Zverev povsem nemočen (6:2, 6:1), Borna Ćorić, ki je v polfinalu zanesljivo odpravil Rogerja Federerja, pa je po finalu ugotavljal, da je zanj slaba novica, da je igral odlično, se počutil zelo dobro, a kljub temu ni resno ogrozil tekmeca. »To je bil vsekakor eden mojih najboljših tednov z vidika začetnega udarca v celotni karieri. Ne vem, če se je že kdaj zgodilo, da na celotnem turnirju nisem izgubil servisa, če se je, pa se gotovo ni velikokrat,« je po finalu zadovoljno razmišljal Nole, poslej tudi rekorder Šanghaja s štirimi lovorikami. Lovoriko je osvojil še v letih 2012, 2013 in 2015, ima pa turnir iz serije masters tu zelo kratko tradicijo, namreč zgolj desetletno, tako da Noletov dosežek ni nekaj izjemnega.
 

Od začetka Wimbledona 27:1


Je pa svojevrsten podvig njegov iztržek na Kitajskem, saj v finalih sploh ne pozna poraza, dobil je vseh enajst, še enega v Šanghaju, ko je ta gostil sklepni turnir najboljše osmerice (2008), in šest v Pekingu. »Morda sem bil v prejšnjem življenju Kitajec. Po pravici povedano, ne bi bil prav nič presenečen, glede na to, kako se tu počutim in kakšen odnos imam s tukajšnjim prebivalstvom. Odkar prihajam na Kitajsko, je vse zelo, zelo pozitivno. Nekaj posebnega je tu, da se počutim kot doma,« je Kitajcem polaskal Đoković, ki je dobil že 26 zaporednih nizov, serija 18 zmag pa je najdaljša v sezoni sploh. Nadal in Federer sta jih nanizala po 17. Od začetka Wimbledona je doživel zgolj en poraz (proti Stefanosu Tsitsipasu v osmini finala Toronta), dobil pa je 27 dvobojev (pred tem je bil njegov izkupiček 18:9).

»To je izjemno, zelo ponosen sem na ta iztržek. Zadnji trije, štirje meseci so bili zame zares vrhunski. Ni bilo veliko lukenj v igri, sploh pa ne v tem zadnjem tednu. Vse je delovalo popolno,« je po svoji 32. lovoriki iz serije masters (več, 33, jih ima le Nadal) ocenil Srb, ki je bil še junija na 22. mestu svetovne lestvice in bi kaj lahko postal prvi igralec v zgodovini, ki bi bil v isti sezoni uvrščen zunaj dvajseterice, leto pa končal na 1. mestu. Danes bo prvič po lanskem juniju spet drugi, prehitel bo Federerja, Nadal na vrhu je na dosegu roke. »Ne bi si mogel želeti boljšega scenarija. Zelo blizu Nadala sem in v zelo dobrem položaju pred sklepnim delom sezone,« se zaveda izjemno lepih možnosti Đoković, ki se ob borbi za 1. mesto v svetovnem zaporedju poigrava tudi z idejo, da bi pred turnirjem iz serije masters v Parizu, ki bo konec meseca, prihodnji teden odigral še en turnir, možnosti pa sta Dunaj in Basel.
 

Konec sezone za Del Potra


Sinoči pa je prišla skrb vzbujajoča vest za navijače Juana Martina del Potra, ki se je poškodoval v četrtfinalnem dvoboju Šanghaja proti Ćoriću. Četrtemu igralcu sveta, ki je imel v karieri že nešteto zdravstvenih preglavic, je pri na videz ne tako nevarnem padcu počila pogačica v desnem kolenu, kar pomeni, da je sezona zanj končana.

Preberite še:

Komentarji: