Na Roland Garrosu se je končno znebila pritiska

V polfinalu Wimbledona se bodo pomerile Serena Williams in Julia Görges ter Jelena Ostapenko in Angelique Kerber
Fotografija: Jelena Ostapenko se je v polfinale Wimbledona prebila brez izgubljenega niza. Foto AFP
Odpri galerijo
Jelena Ostapenko se je v polfinale Wimbledona prebila brez izgubljenega niza. Foto AFP

London – Glede na to, kako se je razpletal ženski del Wimbledona, na koncu polfinalna druščina v veliki meri ni tako zelo presenetljiva. Sestavljajo jo namreč tri teniške igralke, ki so že okusile slast zmage na turnirjih za veliki slam, Serena Williams, Angelique Kerber in Jelena Ostapenko, četverico pa zaokrožuje Julia Görges, ki doslej na štirih najpomembnejših postajah še ni preskočila osmine finala.

Ko so se pred začetkom Wimbledona pogovori sukali okrog favoritinj, je – ne glede na to, da je 1. septembra rodila – prvo mesto pripadlo Sereni Williams, med izzivalkami pa je visoko kotirala Jelena Ostapenko. Latvijka, ki je lani šokirala z zmago na Roland Garrosu, se je pred mesecem na pariškem pesku resda slabo izkazala pri branjenju naslova, saj je izpadla v prvem kolu, a prav v Parizu se je znebila velikega bremena, zdaj spet lahko igra bolj sproščeno. Z izjemo lanskega Wimbledona, ko je igrala v četrtfinalu, ji po zmagi na OP Francije na največjih turnirjih ni šlo najbolje, kar je tudi pričakovano, saj je vendarle pred kratkim dopolnila šele 21 let. Izpad v 1. kolu je bil boleč, a zanjo ne tako nepričakovan, hkrati pa je pomenil tudi nov začetek.

"Pričakovala sem, da bi se lahko v Parizu zgodilo kaj takšnega, kot se je. Še vedno sem zelo mlada, pritisk pa je bil izjemen. A ta poraz sem skušala kaj hitro pozabiti. Zdaj ni nikakršnega pritiska več, končno ga ni več in pred mano je nova velika priložnost. Ni me več strah zgrešiti, lahko udarjam na vso moč, raven moje igre je spet precej višja," je tudi Ostapenkova spoznala, da ni lahko biti aktualna zmagovalka velikega slama. Njena sproščenost jo je v Wimbledonu pripeljala že do polfinala, prvega na londonski travi za latvijski tenis, in to brez izgubljenega niza, danes je z 2:0 ugnala še Dominiko Cibulkovo. Ostapenkova tako spet nakazuje, da ne bo "čudež enega slama", od nje lahko v prihodnosti pričakujemo še marsikaj.

V četrtek se bo pomerila z Angelique Kerber, pred dvema letoma že finalistko, ki po slabši prejšnji sezoni – sledila je šampionski 2016 z dvema zmagama za veliki slam in 1. mestom na WTA – letos spet igra bolje, Nemka je kot enajsta nosilka najvišje postavljena igralka, ki je še v igri. Drugi polfinalni par sestavljata Serena Williams, ki je danes sicer izgubila prvi niz na turnirju proti Camili Giorgi, a na koncu vendarle kar zanesljivo preskočila četrtfinalno oviro, in Julia Görges. Slednja je vsekakor najbolj presenetljivo med četverico, četudi je 13. igralka sveta, saj si z Wimbledonom ni najbolj "na ti". Poleg tega, da je doslej zgolj dvakrat igrala v 3. kolu, je na zadnjih petih turnirjih petkrat izgubila uvodni dvoboj, slovenski ljubitelji tenisa pa so si najbolj zapomnili njen wimbledonski nastop iz leta 2008, ko je v 1. kolu s 16:14 v odločilnem nizu ugnala Katarino Srebotnik.
 

Del Potro zaokrožil osmerico


Torek je sicer rezerviran za ženske četrtfinalne dvoboje, a Juan Martin del Potro in Gilles Simon sta morala danes dokončati še dvoboj osmine finala. Argentinec je včeraj zvečer zamudil priložnost, da bi opravil delo in imel danes prost dan, ki bi mu gotovo prišel zelo prav. V nadaljevanju je sprva kazalo, da bo zapravil vodstvo z 2:0 v nizih, a je le zmagal s 3:1 in se pridružil sedmerici že znanih četrtfinalistov, jutri pa se bo za polfinale pomeril z Rafelom Nadalom. Preostali pari: Roger Federer (Švi, 1) – Kevin Anderson (JA, 8), Miloš Raonić (Kan, 13) – John Isner (ZDA, 9), Novak Đoković (Srb, 12) – Kei Nišikori (Jap, 24). Zanimivo, da prireditelji Federerjevega dvoboja niso postavili na osrednje igrišče, ampak sta tu dobila prednost Đoković in Nadal.

Komentarji: