Nadalovi kravati ni mogel ubežati niti Đoković

Španec teden dni pred začetkom Roland-Garrosa v Rimu do prve letošnje lovorike
Fotografija: Rafael Nadal je že devetič slavil v Rimu. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Rafael Nadal je že devetič slavil v Rimu. FOTO: AFP

Potem ko se je Rafael Nadal mučil v peščenem delu sezone in na svojih prvih treh letošnjih turnirjih na oranžni podlagi ni preskočil polfinala, je teden dni pred začetkom Roland-Garrosa vendarle prišel do prve lovorike z letnico 2019. V finalu mastersa v Rimu je ugnal svojega največjega tekmeca Novaka Đokovića s 6:0, 4:6, 6:1.

Pred že 54. medsebojnim dvobojem Srba in Španca se je dalo slutiti, da to ne bo ena tistih najbolj vznemirljivih partij, saj sta bila za igralcema dva zelo različna dneva s četrtfinalom in polfinalom. Medtem ko je Rafa zlahka opravil s Fernandom Verdascom (6:4, 6:0) in Stefanosom Tsitsipasom (6:3, 6:4), ki je bil še prejšnji konec tedna boljši v Madridu, se je Nole dodobra namučil z dvema Argentincema. Najprej je četrtfinalno partijo s Juanom Martinom del Potrom končal šele v soboto ob eni uri zjutraj (4:6, 7:6, 6:4), veliko težav je imel tudi v soboto zvečer proti Diegu Schwartzmanu (6:3, 6:7, 6:3). Do današnjega finala ob 16. uri si ni mogel povrniti moči, kar je bilo zelo očitno v prvem nizu, v katerem je bil prvi igralec sveta le bleda senca samega sebe. Prvič, v 142. nizu, se je tako zgodilo, da se je niz med Nadalom in Đokovićem končal s kravato.

Novaku Đokoviću sta četrtfinalni in polfinalni dvoboj pobrala preveč moči. FOTO: AFP
Novaku Đokoviću sta četrtfinalni in polfinalni dvoboj pobrala preveč moči. FOTO: AFP

 

Štirje od petih dvobojev s kravato



A Srb je v nadaljevanju pokazal, zakaj velja za mentalno enega najmočnejših igralcev na turneji, sploh pa je že dolgo jasno, da je v Rafovi glavi v vseh dvobojih z njim črv dvoma. Ko Španec pri 3:3 ni izkoristil treh zaporednih žogic za break, v naslednji Đokovićevi servisni igri pa še ene, se je začel gibati v nevarnem območju in res je prvi nosilec pri vodstvu s 5:4 izkoristil prvo za osvojitev niza. A Nadala to ni zmedlo, hitro se je spet zbral in prepričljivo osvojil odločilni niz ter na ta način potrdil izjemno prevlado v Rimu. V kar štirih od petih rimskih dvobojev je namreč en niz osvojil s 6:0 ...

Nadal je tako prišel do devetega naslova v Rimu in 34. iz serije masters – na ta način je spet prehitel Đokovića s 33 –, kar je zanj izjemnega pomena le teden dni pred začetkom OP Francije, kjer bo lovil že 12. lovoriko.

Karolina Pliškova se je razveselila največje peščene lovorike doslej. FOTO: Reuters
Karolina Pliškova se je razveselila največje peščene lovorike doslej. FOTO: Reuters


Pri ženskah je slavila Karolina Pliškova, ki se je na ta način razveselila svoje največje peščene lovorike doslej. Čehinja je v finalu prepričljivo premagala Johanno Konta s 6:3, 6:4.

Preberite še:

Komentarji: