Namesto uspeha kariere srce parajoči poraz

Polona Hercog v 3. kolu Wimbledona izgubila proti Coco Gauff, potem ko je imela dvoboj niz in pol povsem pod nadzorom
Fotografija: Polona Hercog bo lahko še dolgo obžalovala zamujeno priložnost. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Polona Hercog bo lahko še dolgo obžalovala zamujeno priložnost. FOTO: Reuters

Tri dni se je pobirala Polona Hercog po tesnem porazu v 3. kolu OP Francije proti Sloane Stephens, proti kateri ni prišla v položaj za zmago. Le koliko časa bo potrebovala, da bo prebrodila bolečino, ki ji jo je povzročil poraz v 3. kolu Wimbledona, v katerem je imela niz in pol povsem pod nadzorom dvoboj s 15-letno Američanko. Potem pa se je ustavilo, namesto uspeha kariere, prvega preboja v osmino finala na velikih slamih je doživela srce parajoči poraz – 6:3, 6:7 (7), 5:7.

...
...


Najprej nekaj o razsežnostih dvoboja, v katerem sta se merili Polona Hercog in Coco Gauff. Čeprav ne ena ne druga nista nosilka, sta dobili mesto med tremi partijami na osrednjem igrišču, prvi igralec sveta in branilec naslova Novak Đoković ga denimo ni. Ko sta stopili na igrišče, je BBC z glavnega programa umaknil dvoboj med Đokovićem in Hubertom Hurkaczem, prednost je dal slovensko-ameriškemu obračunu. V prvih štirih dneh sta se namreč kar dva dvoboja Gauffove znašla med petimi najbolj gledanimi, obračun z Magdaleno Rybarikovo si je ogledalo 2,4 milijona ljudi, z Venus Williams pa 2,1.

Da je teniški svet zajela cocomanija, je bilo jasno tudi ob pogledu na tribune pred začetkom dvoboja. Medtem ko so bile pred tem med tekmo dveh nekdanjih št. 1 in zmagovalk turnirjev za veliki slam Simone Halep in Viktorije Azarenke kar prazne, so se za zadnjo partijo dneva skorajda povsem napolnile še pred prvo točko, kar se zgodi zelo redko, le za največje predstave. A želja videti ameriško čudežno deklico je izjemna, skorajda vsi gledalci – malce manj kot 15.000 jih sprejme centre court – so bili na njeni strani.

A z uvodom nikakor niso mogli biti zadovoljni. Na tedaj še s soncem obsijano igrišče je namreč Hercogova stopila z mislijo na zmago in v takšnem slogu, odločnem, je tudi začela dvoboj. Njena igra je bila odlična, lepo je gradila točke, z rezanimi žogicami menjavala ritem in kar je zanjo najpomembneje – servis in forehand sta delovala brezhibno. Od začetka je imela pobudo, medtem ko je sama gladko dobivala igre na svoj začetni udarec, je pri Gauffovi vseskozi visel v zraku break. Prvi je prišel za vodstvo s 4:2, drugega je za prvi niz Američanka podarila z dvojnimi napakami.
 

Zaključna žogica po uri in osmih minutah


Hercogova je imela dvoboj pod popolnim nadzorom, od 3:3 v prvem nizu je dobila šest iger zapored. Ko je Gauffova dobila prvo igro v drugem nizu, so jo gledalci pozdravili z navdušenim aplavzom, očitno meneč, da je z njo konec. In pred koncem se je po uri in osmih minutah tudi zares znašla, saj je imela Hercogova prvo zaključno točko, in sicer na začetni udarec Gauffove, ki pa je po nekaj izmenjavah zadela črto, se rešila iz zagate in na Poloni je bilo, da pri 5:3 servira za zmago. Prišla je še do ene zaključne žogice, a naredila dvojno napako … Servis se je močno poslabšal, roka se je zelo očitno skrajšala, če je pred tem Američanka smashe pošiljala v mrežo ali avt, se je to zdaj zasukalo in le nekaj trenutkov kasneje je 15-letnica prišla do prve break žogice v dvoboju sploh! Prvo je Hercogova še rešila, druge ne več in jasno je bilo, da jo čaka zelo težko nadaljevanje.

...
...


Toliko težje, ko je Gauffova dobila podaljšano igro, v kateri Hercogova ni prišla do nove zaključne točke, je pa bila njena negotovost tolikšna, da je pri 6:6 ustavila (aktivno) točko in zahtevala preverbo s sokoljim očesom, ki je pokazala, da je Američanka zadela črto. Z 9:7 je tie-break pripadel Gauffovi, ki je bila pred odločilnim nizom tako v veliki psihološki prednosti.

Hercogova si je vzela precej dolg zdravniški premor, a to najstnice ni zmedlo, ni se ohladila pred prvim serviranjem v odločilnim nizom in ni postala živčna. Prva je prišla do breaka, vse se je zdelo končano, a je tokrat Hercogovi uspel zasuk (od 1:4 do 4:4). Ker je Gauffova prva servirala v tretjem nizu, je bila v določeni prednosti, toliko večji, ko se je živčna vojna še stopnjevala v delu, ko napake niso več dovoljene. Pri 4:5 je Hercogova še ostala v igri, pri 5:6 ne več …

"Dva niza sem igrala super, imela sem priložnosti, na koncu so pri teh odločale malenkosti, milimetri. Očitno mi še ni usojeno, da pridem v drugi teden velikega slama. Težko je biti tako blizu, a tako daleč," je po dvoboju dejala Hercogova, ki ni delovala tako poklapano, kot bi pričakovali ob takšnem razpletu. "Verjetno bom v naslednjih dneh razmišljala o tem, upam, da ne predolgo, a ne bom dovolila, da bi me ta poraz potolkel. Ponosna sem na to, kako sem odigrala prva dva niza, če bom še naprej igrala na takšni ravni, potem rezultati na naslednjih turnirjih in tudi uvrstitve v drugi teden velikih slamov ne bi smele izostati," je optimistično napovedala.

S 3. kolom se je sicer končala letošnja wimbledonska pot lanskega finalista Kevina Andersona, izpadlo je še nekaj nosilk in nosilcev, Serena Williams in Andy Murray pa še nista dočakala premiernega nastopa med mešanimi dvojicami, saj je bil njun dvoboj prestavljen na danes.

Drugi izidi,

moški, 3. kolo


Đoković (Srb, 1) : Hurkacz (Pol) 7:5, 6:7 (5), 6:1, 6:4, Pella (Arg, 26) : Anderson (JAR, 4) 6:4, 6:3, 7:6 (4), Bautista Agut (Špa, 23) : Hačanov (Rus, 10) 6:3, 7:6 (3), 6:1, Goffin (Bel, 21) : Medvedev (Rus, 11) 4:6, 6:2, 3:6, 6:3, 7:5, Raonić (Kan, 15) : Opelka (ZDA) 7:6 (1), 6:2, 6:1, Paire (Fra, 28) : Vesely (Češ) 5:7, 7:6 (5), 6:3, 7:6 (2), Verdasco (Špa) : Fabbiano (Ita) 5:5, 7:6 (1), 6:4;

ženske, 3. kolo – Pliškova (Češ, 3) : Hsieh (Taj, 28) 6:3, 2:6, 6:4, Halep (Rom, 7) : Azarenka (Bel) 6:3, 6:1, Svitolina (Ukr, 8) : Sakkari (Grč, 31) 6:3, 6:7 (1), 6:2, Shuai (Kit) : Wozniacki (Dan, 14) 6:4, 6:2, Muchova (Češ) : Kontaveit (Est, 20) 7:6 (7), 6:3, Martić (Hrv, 24) : Collins (ZDA) 6:4, 3:6, 6:4, Gauff (ZDA) : Hercog (Slo) 3:6, 7:6 (7), 7:5, Jastremska (Ukr) : Golubic (Švi) 7:5, 6:3.

Preberite še:

Komentarji: