Ni nameraval umreti na igrišču, to ni smisel tenisa

V New Yorku ekstremne vremenske razmere, s katerimi je imel velike težave tudi Novak Đoković, a se je rešil
Fotografija: Novak Đoković je večji del dvoboja odigral v "načinu za preživetje".
Foto AFP
Odpri galerijo
Novak Đoković je večji del dvoboja odigral v "načinu za preživetje". Foto AFP

New York – Boj za enakopravnost je v tenisu dolgotrajen, a vedno je šlo za izenačitev ženskih pravic z moškimi. Tokrat so na OP ZDA korak k enakosti med spoloma naredili pri moških, potem ko so prireditelji sploh prvič – in to na katerem koli turnirju – uvedli pravilo zaradi ekstremnih vremenskih razmer, ki je igralcem omogočal desetminutni premor po treh odigranih nizih. V New Yorku je namreč kot v kotlu, vročina je zasenčila rezultate, hkrati pa je odločala o njih, saj je bilo pri moških kar šest vdaj, nekaj časa je bil ogrožen tudi Novak Đoković.

Temperature blizu 35 stopinjam (v senci) in visoka vlaga so ustvarile peklenske razmere na OP ZDA (stanje naj bi se izboljšalo v petek), ki jim številni niso bili kos, pri tem nikakor ni pomagala niti novost – ura za merjenje časa med točkama, med katerima je dovoljenih 25 sekund, v takšnih primerih gotovo pogosto premalo. Pri prenašanju takšnih razmer ne gre zgolj za telesno pripravljenost, nekatera telesa pač lažje prenašajo vročino, druga težje. Med slednje sodi tudi Novak Đoković, čigar na prvi pogled rutinski dvoboj 1. kola proti Martonu Fucsovicsu se je za nekaj časa spremenil v pravo nočno moro. Da mu takšne ekstremne razmere niso pisane na kožo, je Nole pokazal že večkrat, tokrat je bil v drugem nizu in delu tretjega na robu obnemoglosti, komajda je dihal, glavnega sodnika je poprosil, naj mu priskrbijo posodo, če bo slučajno bruhal, potreboval je tudi zdravniško pomoč.

»Razmere so bile zares brutalne, vse v meni je vrelo. Oba sva imela velike težave, a več kot očitno nisva bila edina, saj je bilo skoraj deset vdaj. A razmere so bile, kakršne so bile, treba se je sprijazniti z njimi in najti rešitev iz zagate. Desetminutni premor je vsekakor koristil, cenim, da so se prireditelji domislili tega. Tega še nisem doživel, bilo pa je zanimivo, saj so stiki s trenerji prepovedani, tako da sva bila z Martonom naga eden poleg drugega v ledeni kopeli. Občutek je bil prečudovit, moram priznati,« je trpljenje opisal Đoković, ki je večji del dvoboja deloval v »načinu za preživetje«. Na koncu je pričakovano našel rešitev za madžarskega tekmeca.
 

Vodilni iz ATP v ohlajenih pisarnah


Številni so morali odnehati. »V glavi se mi je vrtelo, bil sem brez energije, videl sem štiri žogice hkrati. Občutek je bil grozljiv,« je ob vdaji dejal Stefano Travaglia, Leonardo Mayer pa: »Dobil sem vročinski udar. Nisem nameraval umreti na igrišču, to ni smisel tenisa.« Razmere so vsi v en glas označevali za brutalne, grozljive, peklensko vroče, nočno moro, Aleksander Zverev, ki je igral, ko so se že precej izboljšale, pa je s prstom pokazal tudi na vodilne. »Ljudje iz ATP vse dneve sedijo v pisarnah, ohlajenimi s klimatskimi napravami. Mi pa moramo na igrišče, nič ne moremo pri tem, rečejo nam le, da je vse v redu, seveda pa oni niso tisti, ki igrajo. Pravila bi vsekakor morala biti natančnejša in bolj človeška, določena bi morala biti temperatura, pri kateri bi se še lahko igralo, in določene razmere, v katerih ne bi smeli na igrišče,« pravi Nemec, ki je za uvod, za prvi dvoboj, ko je v njegovem trenerskem štabu sedel tudi Ivan Lendl, na igrišču prebil zelo malo časa. Zanesljivo je namreč ugnal Petra Polanskega, Kanadčana, ki je zaslovel s posebnim »koledarskim velikim slamom«, saj je na vseh štirih letošnjih največjih turnirjih zaigral kot srečni poraženec.

Medtem pa so se že drugi dan končali vsi slovenski posamični nastopi na OP ZDA, saj je bila Tamara Zidanšek brez možnosti proti Kristini Mladenović.

Komentarji: