Predstavitvena informacija

Servis, natančnost pred hitrostjo

Blaž Kavčič je imel največ težav z začetnim udarcem Rogerja Federerja.
Fotografija: Začetni udarec Rogerja Federerja ni najhitrejši, zato pa tekmec nikoli ne ve, kam bo poslal žogico. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Začetni udarec Rogerja Federerja ni najhitrejši, zato pa tekmec nikoli ne ve, kam bo poslal žogico. FOTO: AFP

Servis je v času, ko je na teniških igriščih kraljeval moj vzornik Pete Sampras, veljal za najpomembnejši udarec v tenisu. Teniška igrišča in žoge so bile veliko hitrejše, zato je igra temeljila predvsem na servisu in voleju. V zadnjih desetih letih so se pogoji zelo spremenili, kar je tudi močno spremenilo teniško igro.

Če pogledamo na teniško lestvico ATP, lahko vidimo, da med prvo peterico ni igralcev, ki bi servirali preko 230 km/h. Njihova igra ne temelji zgolj na servisu. Seveda pa servis ostaja zelo pomemben del teniške igre. Tako Rafael Nadal kot Novak Đoković s svojim servisom naredita prednost, ki jo kasneje v točki ne izpustita.

Čeprav se je način igre spremenil, je servis še vedno zelo pomemben, pravi Blažž Kavčič. FOTO: Blaz Samec/Delo
Čeprav se je način igre spremenil, je servis še vedno zelo pomemben, pravi Blažž Kavčič. FOTO: Blaz Samec/Delo


V današnji igri je bolj kot hitrost pomembna natančnost začetnega udarca. Z dobrim kotom si igralci odpirajo igrišče in v večini primerov naslednji udarec poskušajo odigrati hitro s forhendom.


Najboljša Karlović in Isner


Zame sta najboljša serverja vseh časov Ivo Karlović in John Isner. Oba sta visoka krepko čez dva metra. Karlović je rekorder z več kot 13.000 asi. Isner pa je zelo stanoviten, saj jih je v zadnjih petih letih vsako leto zabil več kot 1000. Spomnim se, ko sem nekaj let nazaj na Zagrebškem turnirju ATP igral proti Karloviću. Njegovi servisi so ogrožali gledalce, ki so sedeli v prvi in drugi vrsti za igriščem.

Ivo Karlović (levo) v višino meri krekpko čez dva metra, v karieri pa je zabil več kot 13.000 asov. FOTO: AFP
Ivo Karlović (levo) v višino meri krekpko čez dva metra, v karieri pa je zabil več kot 13.000 asov. FOTO: AFP


Največja težava pri branjenju takega servisa je, da ne veš, katero pozicijo bi zavzel za osnovno črto. Če si blizu zadnje črte s tem zmanjšaš kot serverju, ampak imaš za udarec zelo malo časa. V primeru, da se postaviš daleč za osnovno črto, pa imaš malo več časa, vendar je kot serverja veliko večji in je pot do naslednjega udarca veliko daljša.

Eden boljših serverjev, ki je zelo dobro igral tudi iz zadnje črte, je bil Andy Roddick. Na Roland Garrosu sva se pomerila v drugem kolu in njegovi servisi so leteli krepko čez 220 km/h. Zaradi peščene podlage sem lažje vračal njegove »bombe«. Zgolj hitrost v teh časih ni dovolj, saj igralci podstavimo lopar v pravo točko in žoga zaradi hitrosti sama odleti iz loparja.


Federerja ni mogoče prebrati


Najbolj neugoden server, s katerim sem igral, je z naskokom Roger Federer. Njegov servis ima hitrost okoli 200 km/h, ampak smeri njegovega servisa enostavno ne moreš »prebrati«. Pozicija telesa in met žoge sta vseskozi enaka, zapestje pa v zadnjem trenutku določi smer servisa. Proti Rogerju mi je uspelo vrniti veliko prvih servisov, a kaj, ko sledi njegov znameniti prvi forhend in točke je v večini primerov konec.

Nick Kyrgios je bolj znan po neprimernem vedenju, a sodi med najboljše serverje na svetu. FOTO: AFP
Nick Kyrgios je bolj znan po neprimernem vedenju, a sodi med najboljše serverje na svetu. FOTO: AFP


Pri odličnih serverjih bi izpostavil še Nicka Kyrgiosa, čeprav je bolj znan po spornem obnašanju. Je eden najboljših serverjev na svetu. Zanimivo je, da veliko časa preživi na košarkaškem igrišču in prav to naj bi mu še dodatno pomagalo, da je izboljšal njegov servis. Eksplozivnost in moč v nogah sta pri servisu zelo pomembna in to naj bi Kyrgios pridobil z igranjem košarke.

Zelo zanimivo bo spremljati tudi septembrski eurovolley v Ljubljani, saj imajo tudi odbojkarji izjemen servis. Tehnika je po eni strani precej podobna teniški, pri čemer s skokom generirajo dodatno moč, zato je neverjetno videti, kako hitri so lahko servisi. Poleg dobrega servisa bodo naši igralci potrebovali tudi podporo s tribun, zato upam, da nas pride čim več v Stožice!

»Vas zanima koliko je bil Blažev najhitrejši izmerjen servis ter koliko je največje število asov, ki jih je dosegel na posamični tekmi? Vse to in še več lahko izveste na Petrolovi spletni strani, kjer je Blaž govoril tudi o prihajajočem EuroVolleyu


 

Preberite še: