Tsitsipas ekspresno postaja del elitne druščine

Grk z zmagama nad Medvedjevom in Zverevom zanesljivo v polfinale teniškega mastersa. Bo jutri zapečatil Nadalovo usodo?

London – Skupina, poimenovana po Andreju Agassiju, je na moškem teniškem mastersu v Londonu obveljala za bolj izenačeno, vsekakor v njej ni bilo takšnega »avtsajderja«, kot je v drugi (Björn Borg) Matteo Berrettini. A v družbi s prvim igralcem sveta Rafaelom Nadalom, branilcem naslova Aleksandrom Zverevom in newyorškim finalistom Daniilom Medvedjevom, ki je bil po Wimbledonu v neverjetni formi, je Stefanos Tsitsipas dosegel dve najbolj prepričljivi zmagi na letošnjem turnirju. Brez izgubljenega niza je opravil tako z Medvedjevom (7:6, 6:4) kot Zverevom (6:3, 6:2), jutri ga čaka še dvoboj z Nadalom.

Stefanos Tsitsipas je edini igralec na sklepnem turnirju, ki še ni izgubil niza, lanski zmagovalec mu je bil enakovreden le prvih šest iger, potem je partija potekala povsem po grških notah. Tsitsipas si je tako za Dominicom Thiemom drugi zagotovil napredovanje v polfinale, bržčas tudi 1. mesto v skupini. »Dobra predstava, veseli me, da ni bilo nikakršnih znakov živčnosti in da sem se dobro počutil na igrišču. Vedno najdem dodatno motivacijo, dodaten razlog, da igram dobro proti najboljšim igralcem sveta. In Sašo štejem v to elitno skupino, saj zadnja leta dosega odlične rezultate. Na nek način je bil on zame navdih, da sem naredil korak naprej, da sem postal član svetovne deseterice, tako da bi lahko rekel, da sem njegov dolžnik. Prav tako se da ogromno naučiti iz dvobojev z Rafo, Rogerjem in Novakom. Gledal sem jih po televiziji, vedno sem si želel biti del tega in ko se ti uresniči to, o čemer si sanjal, je tu vedno dodatna iskrica, dodatni razlog za dobro igro,« o največjih izzivih razmišlja prvi Grk na turnirju najboljših igralcev sezone.

Sam zelo hitro postaja del te elite, če je bil pred dvema letoma rezerva za masters naslednje generacije, ga je lani osvojil, morda bo že v naslednjih dneh naredil še en ogromen korak naprej. Še pred odločilnim delom turnirja pa ga že jutri čaka nov velik izziv. Resda zanj današnji dvoboj bržčas ne bo odločal o ničemer (le po enem scenariju ne bo prvi v skupini), a na nasprotni strani mreže mu bo stal prvi igralec sveta. Z zmago bi Tsitsipas Nadala izločil iz turnirja. Letos je Španca že ugnal, in to kar na pesku v Madridu.
 

Proti Nadalu po novo znanje


»Vse bom dal od sebe. Skušal bom dati svojo dušo in mislim, da bo to zame odličen izziv z vidika priprave na težaven polfinalni dvoboj, upam, da tudi za finalni. Ta partija mi bo gotovo dala zelo veliko, upam, da bom vpil čim več novega znanja in ga nato izkoristil v nadaljevanju turnirja,« pravi Tsitsipas, ki je v začetku tedna prvič v šestih medsebojnih dvobojih ugnal Medvedjeva, kar mu je dalo poseben zagon: »Ta zmaga je res prinesla izjemno zadovoljstvo in olajšanje. Ko premagaš takšne tekmece s takšno igro, potem te zmage pomenijo veliko več kot druge, imajo posebno mesto v tvojem portfelju.«

Medtem ko je Tsitsipas že v polfinalu, pa je za drugega potnika med četverico kar nekaj kombinacij. Usodo ima povsem v svojih rokah Zverev, če premaga Medvedjeva, bo namreč napredoval, v tem primeru Nadalu morebitna zmaga nad Tsitsipasom ne bi prav nič pomagala. Brez možnosti ni niti Medvedjev, a tako kot Rafa ni odvisen le od sebe.

V skupini Björn Borg je danes Berrettini s 7:6 (3), 6:3 ugnal Thiema, a dvoboj ni odločal o ničemer več. Berrettini je namreč že pred tem ostal brez možnosti za napredovanje, Thiem pa osvojil 1. mesto.

Komentarji: