Učna ura in pohvala za Tamaro

Konec slovenskih nastopov v posamični konkurenci OP Avstralije.
Fotografija: Tamaro Zidanšek je nekoliko prevzel zvezdniški status tekmice. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Tamaro Zidanšek je nekoliko prevzel zvezdniški status tekmice. FOTO: Reuters

Slovenskih posamičnih nastopov na OP Avstralije je konec. Pričakovano, saj je bila že uvrstitev Tamare Zidanšek v 2. kolo presežek, tu pa je našo najboljšo igralko ustavila Naomi Osaka. Zidanškova je ob všečni predstavi izgubila z 2:6, 4:6 ter si prislužila tudi pohvale četrte nosilke in lanske newyorške zmagovalke.

Razmerja moči so bila pred dvobojem jasna, Osaka je četrta igralka sveta, Zidanškova 78., Slovenka je priznala, da jo je na začetku zdelovala trema, toliko bolj, ker sta se igralki dodobra načakali, preden sta stopili na drugo največje igrišče v Melbournu, poimenovano po Margaret Court (zaradi dežja pod zaprto streho). V prvem dvoboj dneva sta namreč Osakin rojak Kei Nišikori in Ivo Karlović bila pravo bitko, v kateri je Japonec zapravil vodstvo z 2:0 v nizih, nato pa hrvaškega velikana po slabih štirih urah ugnal v petih …

Naomi Osaka je slovenski tekmici namenila nekaj pohvalnih besed. FOTO: AFP
Naomi Osaka je slovenski tekmici namenila nekaj pohvalnih besed. FOTO: AFP


Zidanškova proti Osaki možnosti ni imela, je pa bila njena predstava vendarle spodbudna, zdi se, da je za 21-letnico dosegljivo še veliko več od trenutne uvrstitve na lestvici WTA, to je zanjo ne nazadnje prvi dvoboj 2. kola na velikih slamih. Zanj si je prislužila tudi pohvale tekmice. »Odigrala je zelo dobro, prvič sva igrali in če sem iskrena, sem vesela, da sem zmagala, čeprav moja igra ni bila na želeni ravni. Ob takšnih dvobojih, za katere se pričakuje, da bom zmagala, vedno mislim, da bo tekmica odigrala neverjetno in to mi pomaga po mentalni plati,« je po zmagi po 64 minutah igre razmišljala Osaka, za katero je Zidanškova dejala, da jo je nekoliko prevzelo njeno zvezdništvo. »Menda ja ne. Počutim se staro. Kar noro je slišati nekaj takšnega. Tudi sama se počutim tako, ko igram denimo z Venus, zelo nenavadno pa je slišati, da nekdo name gleda na tak način,« je dejala vedno simpatična Japonka, ki bi kaj lahko po koncu OP Avstralije zasedla tudi 1. mesto na svetu, a kandidatk za to je resda kar nekaj.
 

Nov rekord v Melbournu


Drugi del dvobojev 2. kola je sicer ponudil nekaj izjemnih dvobojev, ob že omenjenem Nišikori – Karlović je treba vsekakor izpostaviti obračun med Milošem Raonićem in Stanom Wawrinko, ki ga je v štirih podaljšanih nizih dobil prvi, za nekdanjega avstralskega zmagovalca je turnirja tako zelo hitro konec. Precej po nepotrebnem si je življenje grenil četrti nosilec Aleksander Zverev, ki je tako kot Nišikori zapravil vodstvo z 2:0 v nizih, nato pa petega proti Jeremyju Chardyju dobil s 6:1.

Miloš Raonić je v odličnem obračunu premagal nekdanjega avstralskega zmagovalca Stana Wawrinko. FOTO: AFP
Miloš Raonić je v odličnem obračunu premagal nekdanjega avstralskega zmagovalca Stana Wawrinko. FOTO: AFP


Potem ko se je že v 1. kolu poslovil 9. nosilec John Isner, prvi dan obračunov 2. kola pa petopostavljeni Kevin Anderson, se vrste v top 10 še naprej redčijo. Dominic Thiem (7.), ki je v uvodnem dvoboju potreboval pet nizov za Benoita Paira, se je namreč zaradi slabega počutja vdal Alexeiju Popyrinu. Devetnajstletnik, 149. na svetu, je tako odlično unovčil posebno povabilo prirediteljev, kot tudi njegov rojak Alex Bolt, ki je ugnal Gillesa Simona. Za gostitelje je s petimi igralci in igralkami v 3. kolu to najuspešnejši štart turnirja po letu 2003. To bo malo zakrilo limonado, ki jo uprizarjata kapetan reprezentance za Davisov pokal Lleyton Hewitt in poredni deček Bernard Tomić, ki naj bi prvega izsiljeval, mu grozil itd.

Devetnajstletni Alexei Popyrin je odlično izkoristil povabilo prirediteljev. Po dveh izgubljenih nizih se mu je v 2. kolu Dominic Thiem. FOTO: Reuters
Devetnajstletni Alexei Popyrin je odlično izkoristil povabilo prirediteljev. Po dveh izgubljenih nizih se mu je v 2. kolu Dominic Thiem. FOTO: Reuters


Turnir se je že končal za lanskega junaka, polfinalista Hyeong Chunga, prva nosilca pa sta spet napredovala po povsem različnih poteh – Novak Đoković zelo zanesljivo, Simona Halep drugič zapored skozi šivankino uho. Za konec tako bogatega dne je v Melbournu padel še rekord, saj sta Johanna Konta in Garbiñe Muguruza najkasneje začeli dvoboj v zgodovini turnirja. Ni bil več četrtek, ampak petek ob 00.30.

Rezultati OP Avstralije: ženske, 2. kolo – Osaka (Jap, 4) : Zidanšek (Slo) 6:2, 6:4, Halep (Rom, 1) : Kenin (ZDA) 6:3, 6:7 (5), 6:4, Svitolina (Ukr, 6) : Kuzmova (Svk) 6:4, 6:1, Ka. Pliškova (Češ, 7) : Brengle (ZDA) 4:6, 6:1, 6:0, S. Williams (ZDA, 16) : Bouchard (Kan) 6:2, 6:2, V. Williams (ZDA) : Cornet (Fra) 6:3, 4:6, 6:0, Muguruza (Špa, 18) : Konta (VB) 6:4, 6:7, 7:5, Bacsinszky (Švi) : Vihljanceva (Rus) 6:2, 7:5, Giorgi (Ita, 27) : Swiatek (Pol) 6:2, 6:0, Sevastova (Lat, 13) : Andreescu (Kan) 6:3, 3:6, 6:2, Mertens (Bel, 12) : Gasparjan (Rus) 6:1, 7:5, Keys (ZDA, 17) : Potapova (Rus) 6:3, 6:4; moški, 2. kolo – Đoković (Srb, 1) : Tsonga (Fra) 6:3, 7:5, 6:4, A. Zverev (Nem, 4) : Chardy (Fra) 7:6 (5), 6:4, 5:7, 6:7 (6), 6:1, Popyrin (Avst) : Thiem (Avs, 7) 7:5, 6:4, 2:0, vdaja Thiem, Nišikori (Jap, 8) : Karlović (Hrv) 6:3, 7:6 (6), 5:7, 5:7, 7:6 (7), Herbert (Fra) : Hyeon Chung (J. Kor, 24) 6:2, 1:6, 6:2, 6:4, Raonić (Kan, 16) : Wawrinka (Švi) 6:7 (4), 7:6 (6), 7:6 (11), 7:6 (5), Bolt (Avst) : Simon (Fra, 29) 2:6, 6:4, 4:6, 7:6 (8), 6:4, Čorić (Hrv, 11) : Fucsovics (Mad) 6:4, 6:3, 6:4, Šapovalov (Kan, 25) : Daniel (Jap) 6:3, 7:6 (2), 6:3, Pouille (Fra, 28) : Marterer (Nem) 7:6 (8), 7:6 (8), 5:7, 6:4; ženske dvojice, 1. kolo – Atawo, Srebotnik (ZDA, Slo, 9) : Anisimova, Collins (ZDA) 6:1, 6:1, Dijas, Putinceva (Kaz) : Jakupović, Hromačeva (Slo, Rus) 6:3, 6:4.

Preberite še:

Komentarji: