V finalu mastersa Tsitsipas in Thiem

V Londonu Grk ugnal Federerja, Avstrijec pa branilca naslova Zvereva.
Fotografija: Dominic Thiem velja bolj za specialista za peščena igrišča, a je letos že osvojil turnir iz serije masters v Indian Wellsu, zdaj pa je tudi finalist sklepnega turnirja. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Dominic Thiem velja bolj za specialista za peščena igrišča, a je letos že osvojil turnir iz serije masters v Indian Wellsu, zdaj pa je tudi finalist sklepnega turnirja. FOTO: AFP

London – Masters najboljše teniške osmerice sezone bo dobil novega zmagovalca, saj bosta v jutrišnjem finalu (19.) zaigrala Stefanos Tsitsipas in Dominic Thiem. Prvi je s 6:3, 6:4 ugnal šestkratnega zmagovalca Rogerja Federerja, Thiem pa s 7:5, 6:3 branilca naslova Aleksandra Zvereva.

Dominic Thiem je blestel v skupinskem delu tekmovanja, v katerem je premagal tako Federerja kot Novaka Đokovića, po dveh takšnih zmagah si je na nek način tudi zasluži finale. Z Zverevom sta odigrala zelo izenačen uvodni niz, v katerem je vse kazalo na podaljšano igro, a je Nemec v zadnji servisni igri tekmecu podaril skupno vodstvo z 1:0, ko je storil dvojno napako. Nadaljevanje je nato pričakovano potekalo bolj po Avstrijčevih notah in Thiem, ki se je letos v četrtem poskusu prvič prebil iz skupine, si je zasluženo priigral finale.

Aleksander Zverev ne bo ubranil naslova na mastersu osmerice. FOTO: Reuters
Aleksander Zverev ne bo ubranil naslova na mastersu osmerice. FOTO: Reuters


»Uresničile so se mi velike sanje, saj je to eden najpomembnejših turnirjev v sezoni. Ne morem verjeti, da sem v finalu, za to pa premagal branilca naslova. To je res velik dosežek, presrečen sem,« je bil zadovoljen Thiem, ki si je s polfinalno zmago tudi zagotovil 4. mesto na svetovni teniški lestvici ob koncu leta, takoj za veliko trojico.


Stefanos Tsitsipas je že v premiernem nastopu na mastersu prišel (vsaj) do finala. FOTO: Reuters
Stefanos Tsitsipas je že v premiernem nastopu na mastersu prišel (vsaj) do finala. FOTO: Reuters


Povsem drugače kot proti Đokoviću


Pred tem je Stefanos Tistsipas zanesljivo ugnal Rogerja Federerja, ki je v zadnjem dvoboju predtekmovalne skupine Björn Borg zablestel proti Novaku Đokoviću, polfinale pa je bil povsem druga zgodba. Proti grškemu debitantu, ki je kar 17 let mlajši od njega – gre za največjo starostno razliko med dvema udeležencema v 50-letni zgodovini mastersa –, se je namreč pokazal v veliko slabši luči. Tokrat ga je močno na cedilu pustil forehand, s katerim je nizal neizsiljene napake, v veliki meri se je ponovila tudi zgodba z neizkoriščenimi žogicami za break z OP Avstralije, kjer je prav tako slavil Tsitsipas. Grk je tam rešil vseh 12, ki si jih je priigral tekmec, tokrat je Federer od ducata izkoristil eno … In še to, ko je v drugem nizu že zaostajal z breakom, se na ta način nato vrnil v igro, a kaj ko je Tsitsipas takoj spet osvojil igro na tekmečev servis.

Roger Federer se od sklepnega turnirja osmerice tretje leto zapored poslavlja po polfinalu. FOTO: Reuters
Roger Federer se od sklepnega turnirja osmerice tretje leto zapored poslavlja po polfinalu. FOTO: Reuters

 

Ponosen nase


»Ponosen sem nase, moja predstava je bila odlična. Težko je po mentalni plati rešiti toliko žogic za break in na to sem pa še posebej ponosen. To je bil eden mojih najboljših dvobojev v sezoni in za to treniraš, na to čakaš, da v takšni partiji proti takšnemu tekmecu pokažeš, kar znaš,« je bil razumljivo zadovoljen 21-letnik po dvoboju dveh igralcev z enoročnim backhandom. Tsitsipas in Federer sta se letos merila že četrtič, potem ko je bil po OP Avstralije Švicar boljši v Dubaju in Baslu, je zdaj Grk skupni rezultat izenačil.

Federer, s šestimi naslovi najuspešnejši igralec sklepnega turnirja, je tako še tretje leto zapored v Londonu izpadel v polfinalu, predlani ga je ugnal David Goffin, lani pa Aleksander Zverev. To tudi pomeni, da četrto leto zapored turnirja ne bo osvojil ne Nadal, ne Đoković, ne Federer, ki so denimo v zadnjih treh sezonah zmagali na prav vseh velikih slamih.

Komentarji: