Izjemen svetovni rekord Warholma, skok v daljino Malaiki Mihambo

Norvežan Karsten Warholm je na olimpijskih igrah v Tokiu v finalu na 400 m ovire dosegel izjemen svetovni rekord.
Fotografija: Warholm (na fotografiji) med obveznim poziranjem ob semaforju. FOTO: Lucy Nicholson/Reuters
Odpri galerijo
Warholm (na fotografiji) med obveznim poziranjem ob semaforju. FOTO: Lucy Nicholson/Reuters

Za zlato kolajno je Norvežan Karsten Warholm s časom 45,94 sekunde izboljšal svoj prejšnji rekord, ki ga je pri 46,70 postavil v Oslu 1. julija letos. Ta finalni obračun je postregel z najboljšim tekom v zgodovini discipline in kopico rekordov. Američan Rai Benjamin je na drugem mestu s 46,17 dosegel drugi izid vseh časov in severnoameriški rekord, južnoameriškega pa je za bron tekel Brazilec Alison dos Santos (46,72). Slednji je sedaj tretji na zgodovinski lestvici izidov na nizkih ovirah.

Petindvajsetletni Warholm je začel zelo hitro, skorajda brez gibanja gornjega dela telesa je dobesedno preletel ovire v prvih 200 metrov. Tedaj si je pritekel že precej prednosti in vprašanje je bilo le, ali bo v takem ritmu tudi zdržal. Benjamin ga je v ciljni ravnini resno izzval, a je Norvežan našel dovolj energije, da je prvi prečkal ciljno črto.»Fant, to je res noro,« je po teku za olimpijski kanal dejal Warholm: »To je brez dvoma daleč največji trenutek mojega življenja. Določa vse. Ure, ki sem jih vložil v priprave, vse, za kar je delal in si prizadeval moj trener. Gre za res velik trenutek. Skoraj zgodovinski. O tem sem sanjal kot manijak, vam povem. Na tem sem spal vso noč. Ves čas sem razmišljal le o tem, kako dobiti zadnjo kolajno v svojo zbirko. Imam zlato s svetovnega prvenstva. Imam zlato z evropskega. Imam svetovni rekord. Imam evropski rekord. Zdaj je moja zbirka popolna.«

Izid Warholma, dvakratnega zaporednega svetovnega in evropskega prvaka, je izjemen. »Zlata olimpijska kolajna je to, o čemer vsi govorijo. Vedel sem, da bo ta tekma moja najtežja v karieri, a bil sem pripravljen,« je potrdil Warholm.

V zgodovini je le pet tekačev teklo pod 47 sekundami, od teh trije v tokratnem finalu v tokijski prestolnici. Abderrahman Samba iz Katarja je v Parizu 30. junija 2018 tekel 46,98, Kevin Young iz ZDA pa 46,78 za olimpijsko zlato v Barceloni 6. avgusta 1992. Tedaj je zrušil svetovni rekord legendarnega rojaka Edwina Mosesa, ki je s 47,02 rekord postavil leta 1983 v Nemčiji.

Temu Mosesovemu izidu sta se tokrat približala na četrtem mestu z rekordom Britanskih deviških otokov Kyron McMaster (47,08), ki je sedaj osmi tekač v zgodovini na 400 metrov ovire, in prej omenjeni Samba, ki je bil peti s 47,12 sekunde.
 

Malaika Mihambo zlata v skoku v daljino


Nemka Malaika Mihambo je osvojila zlato kolajno v skoku v daljino. Svetovna prvakinja je skočila natančno sedem metrov. Druga je bila Američanka Brittney Reese s 6,97 metra, toliko pa je skočila tudi Nigerijka Ese Brume, ki pa je imela slabši drugi skok od predstavnice ZDA.

Bronasta na OI v Riu de Janeiru Ivana Španović iz Srbije, nekdanja evropska prvakinja in trikratna dvoranska evropska prvakinja, je bila s 6,91 m iz druge serije četrta. Prav tako v drugem skoku je na tretje mesto prišla Mihambojeva s 6,95 m. Ta pa je svoj izid sezone dosegla v zadnji seriji in tedaj prehitela vse tekmice.

Nemka, ki ima po očetu tanzanijske korenine, je takole proslavila zmago v Tokiu. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Nemka, ki ima po očetu tanzanijske korenine, je takole proslavila zmago v Tokiu. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters


Nigerijka je s 6,97 m vodila od prve serije naprej, v tretji jo je prehitela Reesejeva (6,97 m), ki so ji v njenem predzadnjem skoku namerili 6,95 m, v zadnjem skoku tekme pa 6,84 m. Tik pred tem je Nigerijka kljub 6,90 m ostala na tretjem mestu, ker je v tej šesti seriji dosegla svoj drugi izid.

Malaika Mihambo je tako združila olimpijski, evropski in svetovni naslov na prostem. Slednjega je osvojila leta 2019 v Dohi, leto poprej pa je v Berlinu postala tudi prvakinja stare celine. Na letošnjem dvoranskem EP na Poljskem pa je bila srebrna. Reesejeva je štirim naslovom svetovne prvakinje na prostem in trikratne v dvorani dodala drugo olimpijsko srebro po igrah v Riu de Janeiru, zlata pa je bila na OI v Londonu 2012. Tako kot na SP v Dohi je bila tudi tokrat tretja Brumova.

Preberite še:

Komentarji: