Slava Švicarke ne tone

Lara Gut-Behrami zmagala na veleslalomu v Killingtonu, Ana Bucik 21.
Fotografija: Ana Bucik je bila edina slovenska finalistka. FOTO: Vesa Moilanen/AFP
Odpri galerijo
Ana Bucik je bila edina slovenska finalistka. FOTO: Vesa Moilanen/AFP

Švicarka Lara Gut-Behrami je zmagala na drugem veleslalomu za svetovni pokal alpskih smučark v sezoni v Killingtonu v ZDA. Enaindvajsetletna Alice Robinson z Nove Zelandije je osvojila drugo mesto (+0,62), Američanka Mikaela Shiffrin je bila tretja (+0,81). Edina slovenska finalistka Ana Bucik je tekmo končala na 21. mestu (+3,15).

Dvaintridesetletna Gut-Behramijeva je vknjižila 39. zmago v svetovnem pokalu. To so njene 76. stopničke, 20. veleslalomske, od tega ima v tej disciplini sedem zmag. Švicarka je na veleslalomu v Killingtonu zmagala že lani, dobila pa je tudi uvodno preizkušnjo v Söldnu. »Trenutno imam ogromno samozavesti, vedno pa se trudim izboljšati, najti motivacijo,« je bila prva izjava po zmagi Gut-Behramijeve, ki je pred desetimi leti zmagala na svojem prvem veleslalomu.

Robinsonova je bila tokrat v Killingtonu najhitrejša po prvi vožnji, a v finalu ni znala odgovoriti na napad izkušenejše Švicarke, tretje po prvi vožnji, ki je na drugi progi z lahkoto nadomestila zaostanek osmih stotink sekunde. Švedinja Sara Hector je po prvem delu na drugem mestu zaostajala šest stotink sekunde, v finalu pa zdrsnila na četrto, njen zaostanek pa je na koncu znašal več kot sekundo.

Tako kot na uvodnem veleslalomu sezone je v finalu nastopila ena Slovenka. Ana Bucik je bila po prvem delu tekme na 23. mestu (+2,06). V finalu je v primerjavi z lanskim veleslalomom na tem prizorišču, ko je odstopila na drugi progi, tokrat uspešno izpeljala drugo vožnjo od starta do cilja. Je pa na progi pustila preveč časa za odmevnejši dosežek. Njen končni zaostanek je znašal 3,15 sekunde.

Napad Shiffrinove

»Res je, da mi nobena vožnja ni uspela dobro, žal nisem uspela dobiti tistih pravih občutkov, da bi lahko stoodstotno napadala. Gre za takšen sneg, da kaznuje vsako napako in pri meni je bilo teh tokrat preveč. Zdaj si predvsem želim čim bolj odpočiti za jutri, ker me je v zadnjem tednu malo spremljala bolezen, in upam, da bo jutri teh moči nekoliko več, da bodo noge lahko tako hitre, kot morajo na slalomu biti,« je sporočila Ana Bucik.

Novogoričanka je sezono začela z najboljšim veleslalomom kariere v Söldnu, ko je uvodno ledeniško preizkušnjo na Rettenbachu končala tik za najboljšo deseterico na 11. mestu. Tudi na slalomski uverturi v Leviju na Finskem je bila Bucikova edina Slovenka, ki je osvojila točke. Na štartu prve vožnje sta bili še dve Slovenki Neja Dvornik in Andreja Slokar, ki sta bili prepočasni za finale. Dvornikovo je od finala ločilo 26 stotink sekunde, Slokarjevo pa 1,60 sekunde.

Gre za prvo od dveh tekem na tem prizorišču. V nedeljo bodo izpeljali še ženski slalom. Absolutna favoritinja na njem bo domača zvezdnica Mikaela Shiffrin, ki bo lovila še šesto slalomsko zmago na tem prizorišču.

Američanka na domačem prizorišču na veleslalomu še ni zmagala. Je pa vknjižila svoje še 140. stopničke v svetovnem pokalu, s čimer je najbolj uspešna med še aktivnimi smučarji in smučarkami. Pred njo je s 155 uvrstitvami na zmagovalni oder Šved Ingemar Stenmark, ki ga je Shiffrinova že v pretekli sezoni ujela po številu uvrstitev na najvišjo stopničko, slovitega Šveda prekaša za tri zmage (89).

Komentarji: