Lara Gut-Behrami v finalu z vrha sklatila Saro Hector

Švicarka Lara Gut-Behrami je zmagovalka veleslaloma v Killingtonu, kjer je z izvrstno finalno vožnjo ugnala Italijanko Marto Bassino in Švedinjo Saro Hector.
Fotografija: Lara Gut-Behrami med nastopom v prvi vožnji veleslaloma v zvezni državi Vermont. FOTO: Gregory Shamus/AFP
Odpri galerijo
Lara Gut-Behrami med nastopom v prvi vožnji veleslaloma v zvezni državi Vermont. FOTO: Gregory Shamus/AFP

Švicarka Lara Gut-Behrami je zmagovalka prvega ženskega veleslaloma v sezoni za svetovni pokal v Killingtonu v ZDA. Drugo mesto je pripadlo Italijanki Marti Bassino (+0,07), tretja je bila Švedinja Sara Hector (+0,20). Edina slovenska finalistka Ana Bucik je po devetem mestu po prvi vožnji v finalu padla in ostala brez uvrstitve. Gut-Behramijeva se je na vrh razpredelnice zavihtela po tretjem mestu v prve vožnji. Hectorjeva na drugi progi ni bila kos Švicarki. Marta Bassino je na drugo stopničko skočila kot peta po prvi vožnji.

To je bila 35. zmaga v svetovnem pokalu za 31-letno Švicarko, peta veleslalomska. Lanska svetovna prvakinja v disciplini je v svetovnem pokalu osvojila prvo veleslalomsko zmago po Söldnu 2016. Ana Bucik je prvi ženski veleslalom sezone začela s številko 20, po prvi jakostni skupini, ter si s pogumno vožnjo priborila mesto v prvi deseterici po prvi vožnji. Njen zaostanek je znašal 1,23 sekunde. Po dveh slalomih v Leviju, kjer je bila šesta in 13., je na tretji tekmi po vrsti nastopila v finalu.

A je bila njena druga vožnja popolno nasprotje prve. Po napaki, zdrsnila je na bok, je ostala brez točk in druge uvrstitve v najboljšo deseterico na veleslalomih za svetovni pokal, potem ko je bila letos januarja deveta na Kronplatzu. Tekmovalka iz Nove Gorice je bila na prvi progi celo za 13 stotink sekunde hitrejša od najboljše smučarke minule zime, nosilke skupne zmage, domačinke Mikaele Shiffrin, dvakratne zmagovalke slalomov v Leviju, ki je v Killingtonu dobila prav vseh pet doslej izpeljanih slalomov.

Shiffrinova je veleslalom končala na 13. mestu. Več pričakuje od nedeljskega slaloma, ko bo tudi Bucikova skušala popraviti slab vtis. Druga Slovenka Neja Dvornik, ki je slalomsko sezono začela z dvema uvrstitvama v najboljšo trideseterico, je bila prepočasna za drugo vožnjo, njen zaostanek 3,12 sekunde je zadoščal za 36. mesto.

Na prizorišču v ameriški zvezni državi Vermont je potekal prvi ženski veleslalom v novi sezoni svetovnega pokala, potem ko so uvodni ženski veleslalom v Söldnu odpovedali. Moškega, dan kasneje, so izpeljali. Na njem je Žan Kranjec osvojil drugo mesto in zaostal zgolj za najboljšim veleslalomistom in smučarjem minule zime, Švicarjem Marcom Odermattom.

Preberite še:

Komentarji: