Besni Avstrijci po Eminem zmagoslavju ostro nad Tepeša in kompanijo

V taboru naših severnih sosedov ne razumejo, zakaj je tekmovalno razsodišče pred finalnim skokom znižalo zaletišče Mariti Kramer.
Fotografija: Mlada Avstrijka Marita Kramer je krivdo za slabši finalni skok prevzela nase. FOTO: Christof Stache/AFP
Odpri galerijo
Mlada Avstrijka Marita Kramer je krivdo za slabši finalni skok prevzela nase. FOTO: Christof Stache/AFP

Po uvodni seriji posamične tekme smučarskih skakalk na srednji napravi v Oberstdorfu je glavni trener slovenske reprezentance Zoran Zupančič vložil pritožbo zaradi previsokih sodniških ocen, ki jih je prejela Marita Kramer. Na Nizozemskem rojena 19-letna Avstrijka je namreč po rekordnem skoku z roko in zadnjico podrsala po snegu. Toda pristojni pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) so ga zavrnili, rekoč, da protest zoper sodnike ni možen.

Zaradi tega je pri nekaterih trenerskih kolegih iz tujine začutil neodobravanje. Po preizkušnji pa so pritožbo vložili tudi Avstrijci, ki menijo, da je tekmovalno razsodišče storilo krivico Kramerjevi, ker so pred njenim finalnim skokom znižali zaletišče, čeprav za to ni bilo razloga, saj se razmere v zraku niso izboljšale. Ravno nasprotno; nekoliko so se še poslabšale.

»Odločitev žirije, ki je vplivala na razplet tekme, je težko razumeti. Za Marito je to zelo žalostno, saj je bila pri vseh tukajšnjih skokih z naskokom najboljša,« je zmajeval z glavo avstrijski trener Harald Rodlauer, s katerim se je strinjala tudi najstarejša tekmovalka v karavani Daniela Iraschko-Stolz (8.): »To, kar so storili Mariti, me zelo jezi. Za to, da so ji skrajšali nalet, ni bilo nobene potrebe.«


Marita Kramer se ni razburjala


Besen je bil tudi Mario Stecher, športni direktor za skoke in nordijsko kombinacijo pri Avstrijski smučarski zvezi (ÖSV). »Ne gre mi za to, da bi razveljavili tekmo, ampak za to, da ljudje, ki prižigajo luč (Miran Tepeš), in člani tokratne žirije (vodja tekmovanja je bil Nemec Daniel Nett, direktorica Čika Jošida, tehnični delegat Sašo Komovec) nikoli več ne bodo stali tam zgoraj!« je bentil nekdanji vrhunski nordijski kombinatorec iz Avstrije.

Nekdanji skakalni as Martin Koch tudi ni razumel odločitve odgovornih. »Žirija tega ni storila nalašč, toda v tistem trenutku ne bi smela znižati zaletišča. To je bila napačna odločitev. Marito, ki je po mojem mnenju najboljša skakalka, so grdo oškodovali,« je presodil 39-letni Beljačan.

Zanimivo, da se Kramerjeva, ki je s prvega mesta zdrsnila na nehvaležno četrto, ni razburjala. »Moj finalni skok je bil eden slabših, zato sem zasluženo četrta. Odskočila sem prepozno in povrhu še slabo pristala. Skrajšanje naleta tekmovalke ne sme zmesti. A takšne stvari se dogajajo,« je dejala 19-letna Avstrijka.

In kakšno je bilo Zupančičevo mnenje o vsem skupaj? »Sam menim, da je bila Marita najprej nagrajena, nato pa oškodovana ...«
 

Preberite še:

Komentarji: