Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Brez ameriških športnikov na kitajskih ZOI?

ZDA načrtujejo posvet z zavezniki o morebitnem bojkotu iger v Pekingu.
Bodo ameriški športniki spet plačali ceno za napenjanje mišic velesil? FOTO: Shannon Stapleton/Reuters
Bodo ameriški športniki spet plačali ceno za napenjanje mišic velesil? FOTO: Shannon Stapleton/Reuters
M. U.
7. 4. 2021 | 14:16
1:59
Ameriško zunanje ministrstvo je napovedalo, da se bo posvetovalo z zavezniki in partnerji o možnostih za morebiten bojkot in neudeležbo na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu leta 2022. Za zdaj gre zgolj za razmišljanja, v ZDA še niso sprejeli nobenih odločitev, povezanih s temi OI, poročata nemška in francoska tiskovna agencija dpa in AFP.

»To je tema, o kateri se želimo pogovoriti,« je o vprašanju odnosa ZDA do morebitnega bojkota iger naslednje leto dejal predstavnik zunanjega ministrstva Ned Price na novinarski konferenci v torek. Pojasnil je še, da v ZDA še niso sprejeli nobenih smernic oziroma odločitev o tej temi ter da za zdaj tudi še niso razpravljali o morebitnem bojkotu: »Leto 2022 je še precej oddaljeno, a se bomo posvetovali s partnerji in zavezniki, da bi izrazili zaskrbljenost in pripravili skupen pristop. Menimo, da bo takšen skupen nastop ne le v našem interesu, ampak tudi v interesu partnerjev in zaveznikov,« je še dodal Price.

Morebiten bojkot iger na Kitajskem zaradi očitkov kršenja človekovih pravic je sicer v ZDA že nekaj časa tudi aktualna politična tema. Kot poroča AFP, je tudi administracija predsednika Joeja Bidna naklonjena tej zamisli, a za zdaj še ni pokazala trdnih smernic, kako se bo odločila. Predstavnica za stike z javnostmi v Beli hiši Jen Psaki pa je sporočila, da se bodo o tej temi posvetovali z ameriškim olimpijskim komitejem. Spomnimo se, ZDA in številne druge države (66 vsega skupaj) so z neudeležbo športnikov bojkotirale že poletne OI leta 1980 v Moskvi zaradi sovjetske invazije na Afganistan.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine