Čeprav to ni njegov cilj, se lahko v zgodovino vpiše kot drugi slovenski kralj poletja

Timi Zajc pred finalom velike nagrade FIS v smučarskih skokih v Klingenthalu skupno na visokem tretjem mestu.
Fotografija: Timi Zajc bi si lahko ob optimalnem razpletu jutri v Klingenthalu priletel naziv poletnega kralja. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Timi Zajc bi si lahko ob optimalnem razpletu jutri v Klingenthalu priletel naziv poletnega kralja. FOTO: Marko Feist

Koper – Čeprav se je najboljši slovenski smučarski skakalec Timi Zajc letos udeležil le treh od dosedanjih sedmih preizkušenj za veliko nagrado pod okriljem Mednarodne smučarske zveze (FIS), je pred finalom poletne različice svetovnega pokala v Klingenthalu v skupni razvrstitvi še vedno na visokem 3. mestu. In v igri za skupno zmago.

Ker njegov zaostanek za presenetljivim japonskim nosilcem rumene majice Jukijo Satom znaša le 34 točk, še deset manj pa ga loči od drugouvrščenega Poljaka Dawida Kubackega, ki je v nedeljo zmagal v Hinzenbachu, ima 19-letni as iz Hramš v občini Žalec še vse možnosti celo za osvojitev lovorike, s katero se je sicer doslej od Slovencev ovenčal le Jernej Damjan (2014). A to pred sklepnim dejanjem na največji skakalnici na Saškem, kjer bodo danes kvalifikacije (18), jutri pa zadnja tekma (16), ni Timijev cilj.

»Če sem iskren, o skupni zmagi nisem prav veliko razmišljal. Izpustil sem namreč več tekem, še vedno so mi pač pomembnejše zimske. V Klingenthal grem predvsem preverit, v kakšni formi sem, bom pa poskušal – tako kot vedno in povsod – izvleči čim več,« je poudaril Zajc in prikimal opazki, da bo priložnost za osvojitev lovorike – če se mu bo le ponudila – seveda zagrabil z obema rokama.


Želi si, da bi bil pozimi čim bolj lačen


Arena Vogtland (HS-140), kot se imenuje skakalnica v Klingenthalu, na kateri je – mimogrede – Domen Prevc na sobotnem treningu za prireditev celinskega pokala poletel do neuradnega poletnega rekorda (148 m), mu je všeč. »Tamkajšnja naprava je res zelo velika. Veseli me, da sem bil na zadnjih treningih precej stanoviten in da s skoki nisem imel večjih preglavic, vendar kljub temu težko rečem, kakšna je zdaj moja forma, ker sem v zadnjem obdobju preizkušal različne stvari, določene tudi zamenjal kot, denimo, čevlje. A če bom skakal normalno, konec tedna ne bi smel imeti prevelikih težav,« je prepričan mladi član SSK Ljubno BTC, ki je na lastno željo izpustil tudi zadnjo preizkušnjo v Hinzenbachu. Če bi bilo po njegovem, bi se odpovedal nastopu še na kakšni tekmi.

»Po koncu prejšnje sezone sem si za enega od ciljev v letošnjem poletju zadal, da bi se udeležil čim manj preizkušenj, da bi jih bil potem čim bolj lačen pozimi in da bi bil konec marca, ko bo v Planici svetovno prvenstvo v poletih, še vedno sposoben dobro tekmovati,« je razkril Zajc, ki bo storil vse, da bo v prihajajoči zimi še boljši kot v prejšnji, ki jo je v točkovanju za svetovni pokal kot najvišje uvrščeni Slovenec končal na devetem mestu.

»Moj cilj je napredovati, biti čim bolj stanoviten in doseči še kakšne stopničke več (v prejšnji zimi je 2. mestu v Saporu dodal še zmago v Oberstdorfu),« si je zaželel mladi Štajerec, ki si je poleti baterije polnil na morju. »V glavnem sem počival in se sončil, se veliko vozil z vodnim skuterjem in deskal na vodi, tako da nisem ves teden le ležal na plaži,« je v smehu sklenil zmagovalec tekem za veliko nagrado v Visli in Courchevelu.

Komentarji: