Eisenbichler spet zmagal, na tekmi tudi vsi Slovenci

Najboljši med slovenskimi letalci je bil z 11. mestom Bor Pavlovčič, ki je poletel 220 metrov.
Fotografija: Markus Eisenbichler ohranja odlično formo tudi v Planici. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Markus Eisenbichler ohranja odlično formo tudi v Planici. FOTO: Matej Družnik/Delo

Nemec Markus Eisenbichler (222,5 točke), ki je poletel do 225,5 metra, je zmagovalec kvalifikacij za petkovo tekmo svetovnega prvenstva v poletih v Planici, ki poteka v koronskih razmerah brez gledalcev. Slovenski skakalci so z odliko opravili svoje delo. Najboljši med njimi je bil z 11. mestom Bor Pavlovčič (202,8), ki je poletel do 220 m.

Bor Pavlovčič je bil najdaljši med slovenskimi skakalci. FOTO: Marko Feist/Delo
Bor Pavlovčič je bil najdaljši med slovenskimi skakalci. FOTO: Marko Feist/Delo


Slovenski skakalci so stoodstotno prestali kvalifikacije za petkovo posamično tekmo. Timi Zajc (216 m/198,7 točke) je končal na 14. mestu med kvalifikanti, Anže Lanišek (214,5/197,9) na 16. in Domen Prevc (216,5/187,2) na 21. mestu.


Bertoncelj: Vsi imajo še rezerve pri skokih


»Tako, tako je bilo danes. Bor je bil kar soliden, Anže in Timi sta naredila malce grobe napake, Domen, ki pa je tudi testiral dres, pa še bolj grobo. Vsi imajo še rezerve pri skokih. Pri vsakem si želimo tistih dodatnih 10 metrov, da bi bili povsem zraven,« je za TV Slovenija po kvalifikacijah dejal selektor Gorazd Bertoncelj.

Najboljši v kvalifikacijah je bil zadnji zmagovalec planiške tekme svetovnega pokala na letalnici bratov Gorišek (2019) Eisenbichler, ki je očitno spet našel zmagovalne občutke. Najdaljša daljava kvalifikacij sicer uspela Avstrijcu Michaelu Hayböcku (216 točk), ki je poletel do 242,5 metra, in je kvalifikacije končal na drugem mestu, tretji je bil zmagovalec zadnjih treh zaporednih tekem svetovnega pokala, Norvežan Halvor Egner Granerud (215,6).

Halvord Egner Granerud FOTO: Matej Družnik/Delo
Halvord Egner Granerud FOTO: Matej Družnik/Delo


Na tekmi pa ne bo enega od velikih planiških junakov in nekdanjega svetovnega prvaka in rekorderja v poletih Petra Prevca. Najboljši slovenski skakalec namreč na treningu pred kvalifikacijami v internih bojih ni pokazal dovolj, da bi ga selektor reprezentance Gorazd Bertoncelj uvrstil med današnjo četverico.


Prevc: Storil sem vse, kar sem lahko, tudi skoki so bili boljši


»Storil sem vse, kar sem lahko, tudi skoki so bili boljši kot minuli vikend, a bilo je premalo, saj so bili drugi fantje iz reprezentance danes močnejši in boljši. Tako da gre za pošteno odločitev,« je priznal svetovni prvak iz leta 2016.

V kvalifikacijah in na tekmi pa bo manjkal tudi aktualni svetovni rekorder Avstrijec Stefan Kraft (253,5 metra iz Vikersunda 2017).

Anže Lanišek FOTO: Matej Družnik/Delo
Anže Lanišek FOTO: Matej Družnik/Delo


Razlog pa ni okužba z novim koronavirusom, ki ga je prebolel v zadnjih tednih in zaradi katerega je izpustil teme svetovnega pokala na Finskem in v Rusiji, temveč poškodba. Kot so sporočili iz avstrijskega tabora, je najboljši skakalec minule zime, ki je imel najdaljšo daljavo prvega planiškega treninga z 239 metri, obnovil poškodbo hrbta.

Prva serija posamične tekme se bo v petek s 40 skakalci pod Poncami začela ob 16. uri, poskusna uro pred tem.

Markus Eisenbichler FOTO: Matej Družnik/Delo
Markus Eisenbichler FOTO: Matej Družnik/Delo

Preberite še:

Komentarji: