Hrovatova ne prenaša porazov

Slalomski šampionki Mikaeli Shiffrin so stekle tudi solze.
Fotografija: Mikaela Shiffrin je po zadnji tekmi na SP priznala, da je bila že povsem izčrpana. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Mikaela Shiffrin je po zadnji tekmi na SP priznala, da je bila že povsem izčrpana. FOTO: Reuters

Za Mikaelo Shiffrin je zmagovanje rutina. V Åreju je že četrtič zapored postala svetovna prvakinja v slalom v alpskem smučanju.

»Tako sem srečna. Vse skupaj je noro. To je bilo res neverjetno. Na drugi progi sem napadla, v teh težkih razmerah. Bila sem psihično na dnu. Moj največji izziv je bil: zajemi zrak in dihaj. Še nikoli nisem doživela česa takšnega, bilo je kar grozljivo. Ampak nisem bila edina, ki se je danes tako počutila,« je bil po velikem podvigu zgovorna simpatična Američanka, ki so jo po spodletelem nastopu Holdenerjeve, kar je pomenilo, da je zlato njeno, premagala čustva in je planila v jok.

Olimpijska slalomska prvakinja iz Sočija (2014) je osvojila svojo še osmo kolajno na SP, šesto zlato. Prvič v 32 letih je smučarka na istem prvenstvu osvojila kolajne v superveleslalomu, veleslalomu in slalomu. Edina ob Shiffrinovi, ki ji je to uspelo, je Slovenka Mateja Svet, ki je bila leta 1987 srebrna v veleslalomu ter bronasta v superveleslalomu in slalomu. Shiffrinova je bila v Åreju zlata v superveleslalomu in slalomu ter bronasta v veleslalomu.

Američanka je po prvi vožnji potožila, da ima izpraznjene baterije. Tekmovalka, ki bo 13. marca praznovala svoj 24. rojstni dan, je z izjemno popotnico pripotovala v Are. Na sedmih specialnih slalomih v tej zimi pred prvenstvom jo je le v Flachauu premagala Slovakinja Petra Vlhova, na ostalih šestih je bila prva, tudi na zadnji tekmi pred letom na Švedsko v Mariboru.

Najboljšo smučarko zadnjih dveh zim bo v boju za drugi veliki kristalni globus v seštevku zime na preostalih tekmah svetovnega pokala težko premagati. V tej zimi je v svetovnem pokalu osvojila že 16 stopničk, od tega ima 13 zmag. Že takoj na začetku prvenstva v Areju je bila zelo dobro razpoložena. Z dvema stotinkama sekunde prednosti pred Italijanko Sofio Goggia je dobila svoje prvo zlato v superveleslalomu. Kombinacijo, na kateri je slavila Švicarka Wendy Holdener, druga je bila Vlhova, in smuk, na katerem je zmagala Ilka Štuhec, je izpustila.

Če ne bi imela smole, bi imela Meta Hrovat za seboj morda sanjski dan. FOTO: Tadej Regent/Delo
Če ne bi imela smole, bi imela Meta Hrovat za seboj morda sanjski dan. FOTO: Tadej Regent/Delo


Slab dan za Slovenke


Meta Hrovat je na prvi progi z napako zapravil možnost za vrhunsko uvrstitev, Neja Dvornik je odstopila na prvi progi, Ana Bucik, 19. na prvi progi, na drugi, Maruša Ferk pa je nastopu prve trideseterice z zaostankom več kot osmih sekund osvojila 27. mesto.

»Ni steklo. Lahko rečem, da še vedno verjamem v svoje sposobnosti. Ponovno je bila tekma, ki ni prinesla želenega rezultata. Na svetovnem prvenstvu štejejo le kolajne, čeprav bi bila tudi uvrstitev med petnajst dobrodošla. Vse, kar ni medalja ali uvrstitev med petnajst, pa ni pravo smučanje. Nič lepega si ne mislim o temu dnevu, bom pa poskušala to enostavno prebroditi do naslednje tekme,« je bila razočarana in kritična Ferkova.

Maruššo Ferk 27. mesto ni kaj prida navdušilo. FOTO: Tadej Regent/Delo
Maruššo Ferk 27. mesto ni kaj prida navdušilo. FOTO: Tadej Regent/Delo


»Priznam, da ne prenašam dobro porazov in sem se morala dobro zbrati. Danes sem imela smolo,« pa jo po nesrečnem nastopu povedala Hrovatova.
 

Komentarji: