Ilkin trener Abplanalp: »Vse je v redu!«

Na tekmah v St. Moritzu v alpskem smučanju brez poškodovane Tine Robnik.
Fotografija: Ilka Štuhec je v St. Moritz s seboj vzela dobre občutke s superveleslalomske tekme v Kanadi. FOTO: Usa Today Sports
Odpri galerijo
Ilka Štuhec je v St. Moritz s seboj vzela dobre občutke s superveleslalomske tekme v Kanadi. FOTO: Usa Today Sports

Če kdaj, so lahko alpske smučarke letos zadovoljne z začetkom tekmovalne sezone za svetovni pokal, saj jih je na vseh prizoriščih (z izjemo oktobrske uverture v Söldnu) pričakala prava zima. Enako je v St. Moritzu, kjer se bodo dokazovale v soboto v superveleslalomu, v nedeljo pa v paralelnem slalomu. Ilka Štuhec ima na to prizorišče čudovite spomine, saj je tam v sezoni 2016/17 osvojila svoj prvi naslov svetovne prvakinje v smuku.

A tokrat je izhodišče vendarle drugačno kot v tisti sanjski zimi, ki jo je končala z dvema malima globusoma. Odtlej se je soočala z dvema poškodbama kolena. Morala je na operacijsko mizo in izpustila olimpijsko sezono, se v naslednji uspešno vrnila – tudi z drugo lovoriko najboljše na svetu –, a se v drugi polovici tekmovalne zime spet poškodovala in rehabilitirala vse do poznega poletja, medtem pa se odločila še za menjavo ekipe.

Stefan Abplanalp, trener Ilke Štuhec, pravi, da pozdravlja preudarnost svoje tekmovalke. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Stefan Abplanalp, trener Ilke Štuhec, pravi, da pozdravlja preudarnost svoje tekmovalke. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Prvi – najtežji – korak ob vračanju v konkurenco je prestala prejšnji konec tedna v Lake Louise, kjer se je bojevala s težkimi razmerami, napakami, zakrčenim pristopom in iztržila rezultate pod povprečjem, takšne, ki je ne zanimajo, saj vselej meri proti vrhu. A nič od tega ne bo načelo njene odločnosti, s katero bi se rada vrnila tja, kamor sodi. Na treh kanadskih tekmah je dobila potrditev o hitrih smučeh, pokazala pa tudi pristop, pri katerem ne gre več »na glavo« in tvega novo poškodbo.

»Nisem ravno najbolj zadovoljna s predstavami v Kanadi, to je jasno. A kar je bilo, je bilo. Napake se dogajajo. Vem, da sem na pravi poti, verjamem v delo svoje ekipe. Trdo bomo delali še naprej, da bom v prihodnje boljša in dosegla tisto, kar sem sposobna,« razmišlja Mariborčanka, ki pogreša več snežne kilometrine in samozaupanja.
 

Potrebuje še nekaj časa


Trener Stefan Abplanalp ve, da so bili slabi rezultati predvsem posledica slabe vidljivosti in novozapadlega snega na progi, zaradi obojega je bila Štuhčeva previdna. »To so težke razmere za prvo tekmo po poškodbi, česar smo se zavedali. Sprejeli smo izziv, na koncu pa Ilka žal ni našla najboljše smučine, kar je tudi na nek način razumljivo. Vrača se po poškodbah v dveh zaporednih sezonah in jasno je, da se v takih okoliščinah nočeš poškodovati takoj na prvi tekmi. To preudarnost pozdravljam, vse je v redu,« je pomirjen Švicar, ki ima izkušnje iz situacij, v katerih se smučarke vračajo v konkurenco po poškodbi. Njegova nekdanja tekmovalka, smučarska kraljica Lindsey Vonn, je v sezoni vrnitve po poškodbi, v kateri sta sodelovala, osvojila smukaški in superveleslalomski globus, na svetovnem prvenstvu pa superveleslalomski bron.

Precej bolj navdušen je bil nad zelo spodobno predstavo Štuhčeve na superveleslalomski tekmi, na kateri ji je zaradi velike napake iz rok spolzela dobra uvrstitev. »Pomembno je, da je nastopila bolj napadalno, tekmovala je, poskušala smučati 'po robu'. Te občutke bomo vzeli s sabo v St. Moritz,« je povedal Abplanalp in dodal, da 29-letnica potrebuje še nekaj časa.


Tina Robnik: počen nos, prebita ustnica


Tina Robnik jo je skupila na treningu v Italiji, a kot kaže, bo v torek že lahko štartala na veleslalomski tekmi v Courchevelu. FOTO: Tadej Regent/Delo
Tina Robnik jo je skupila na treningu v Italiji, a kot kaže, bo v torek že lahko štartala na veleslalomski tekmi v Courchevelu. FOTO: Tadej Regent/Delo


Na prizorišču, na katerem je Tina Maze v sezoni 2007/08 dosegla prvo smukaško zmago za slovensko žensko alpsko smučanje, se bo Mariborčanka dokazovala jutri, na nedeljskem paralelnem slalomu pa se bodo merile Meta Hrovat, Ana Bucik in Maruša Ferk. Tekmo bo izpustila Tina Robnik, ki se je poškodovala na treningu v Italiji. Lučanka ima počen nos, prebito ustnico in poškodovane zobe, a naj bi nastopila že na torkovi tekmi v Courchevelu.


 

Komentarji: