Ker je slabo spal in se zbudil utrujen, trpelo tudi telo

Jakov Fak v šprintu za točke svetovnega pokala v Oberhofu s strelsko ničlo v smučini prepočasen za kaj več kot 17. mesto.
Fotografija: Jakov Fak še brusi formo za svetovno prvenstvo na Pokljuki. FOTO: Barbara Gindl/AFP
Odpri galerijo
Jakov Fak še brusi formo za svetovno prvenstvo na Pokljuki. FOTO: Barbara Gindl/AFP

V Oberhofu, zimskošportnem središču nekdanje Nemške demokratične republike, se je nadaljeval svetovni pokal v biatlonu. Slovenski kvartet moških predstavnikov v šprintu na 10 km pa je imel različno dnevno formo in srečo. Jakov Fak je bil odličen na strelišču, saj je ob desetih zadetih tarčah postavil tudi dvanajsti čas streljanja. Ob prihodu v cilj je zasedel četrto mesto, izkazalo pa se je, da so bili nekateri tekmeci, ki so štartali za njim, v smučini hitrejši, kar je pomenilo, da je Fak na koncu osvojil 17. mesto.

Miha Dovžan, ki je bil v streljanju leže stoodstoten, je bil na dobri poti k odlični uvrstitvi. En zgrešen strel na drugem postanku stoje je malce pokvaril celoten vtis, je pa Dovžan s 37. mestom prišel do točk svetovnega pokala. Rok Tršan, ki je moral v kazenski krog dvakrat in Alex Cisar, ta je bil nenatančen trikrat, sta prišla na 90. oziroma 97. mesto. Vsi trije najboljši v šprintu so svojo nalogo opravili brez kazenskih krogov. Dolgo časa je prvo mesto zasedal Norvežan Sturla Holm Lægreid, drugo Nemec Arnd Peiffer, vse dokler ni v cilj prišel še en Norvežan Johannes Thingnes Bø, vodeči v svetovnem pokalu je bil vnovič najhitrejši na progi.

»Tekmo sem končal na 17. mestu, kljub temu, da sem bil na strelišču stoodstoten. A sem s tem nastopom zelo zadovoljen. Na progi sem žal bil prepočasen za boljšo uvrstitev. S tem se ni vedno preprosto sprijazniti, a takšen je pač bil dan. Sam bi si seveda želel, da bi tekel bolje in da bi bila končna uvrstitev z ničlo na strelišču boljša. A to je to, dal sem svoj maksimum, to je zmoglo telo in žal je to dovolj le za 17. mesto,« je nastop ocenil najboljši slovenski biatlonec.

Strelsko je pokril vse tarče, a bil v smučini prepočasen. FOTO: Tobias Schwarz/AFP
Strelsko je pokril vse tarče, a bil v smučini prepočasen. FOTO: Tobias Schwarz/AFP

 

Posledice koronavirusa


»Jakov je ponoči slabo spal, se zbudil utrujen. Po jutranji gimnastiki je rekel, da je v redu, da bo torej štartal. Tako je bilo tudi pričakovano, da tokrat na progi ni deloval tako eksplozivno, kot na tekmah pred tem. Vseeno je to dober rezultat, saj je vrh tekmovalcev zelo zgoščen, 17. mesto ni slabo. Dovžana moram pohvaliti, z enim zgrešenim strelom je v točkah svetovnega pokala, z ničlo bi bil okoli 25. mesta, kar je v bistvu njegov domet. Verjamem, da še ima prostora za napredek, a je že tam nekje, kjer se počuti tako, kot je potrebno,« pa so bile besede glavnega slovenskega trenerja Uroša Velepca.

Slovenski selektor je ocenil tudi nastope drugih slovenskih tekmovalcev na tleh nekdanje Vzhodne Nemčije. »Kar zadeva Roka in Alexa, ne vem natančno, kaj se z njima dogaja. Telo jima preprosto ne da iti hitreje in se na progi mučita. To ni povezano s treningom, menim, da je v povezavi s koronavirusom, ki sta ga prebolela. Zdaj nihata, en dan je bolje, drugi slabše. Treba bo premisliti, se po Oberhofu spočiti in dvigniti formo za svetovno prvenstvo,« je končal krajšo analizo tekme Uroš Velepec.

Komentarji: