Kranjec rešil ameriško uganko, Ford pri 30 do prve zmage

Američan Tommy Ford je na veleslalomu v Beaver Creeku dosegel prvo zmago v karieri. Žan Kranjec v finalu napredoval za mesto.
Fotografija: Žan Kranjec se je prvi podal na prvo progo, na koncu je bil četrti. FOTO: Usa Today Sports
Odpri galerijo
Žan Kranjec se je prvi podal na prvo progo, na koncu je bil četrti. FOTO: Usa Today Sports

Zadnjo tekmo severnoameriške turneje, moški veleslalom za svetovni pokal v Beaver Creeku, je presenetljivo in zanesljivo dobil Američan Tommy Ford. Izkazal se je tudi Žan Kranjec, ki je osvojil četrto mesto.

Drugi je bil Norvežan Henrik Kristoffersen, tretji pa njegov rojak Leif Kristian Nestvold-Haugen.

Na prvi progi je bil najhitrejši Ford, Kranjec s številko 1 pa je napadal s petega mesta (+0,71). Ko je prišel v cilj, je bil za pičle tri stotinke sekunde hitrejši od Francoza Victorja Muffat-Jeandeta. Ameriški veteran Ted Ligety ga ni prehitel, zato pa je bil kos izzivu Kristoffersen, ki je bil za 0,95 sekunde hitrejši od smučarja z Bukovice pri Vodicah.

Nestvold-Haugen je prišel na drugo mesto, presenetljivi vodilni Ford ni podlegel tremi, zmagal je s prednostjo kar 80 stotink in že ob prvi uvrstitvi na zmagovalni oder stopil na najvišjo stopničko. In to šele pri 30 letih. Deset let od svojega debija v svetovnem pokalu.
 

Premagan urok


Kranjec je končno premagal ameriški urok. Doslej je bil najboljši v Beaver Creeku pred dvema letoma, ko je bil 14.  Lani je bil zgolj 26. Na uvodnem veleslalomu te sezone je bil v Söldnu tretji.

Tommy Ford je nova zvezda ameriške reprezentance. FOTO: Usa Today Sports
Tommy Ford je nova zvezda ameriške reprezentance. FOTO: Usa Today Sports


S štartno številko 58 je na prvi progi nastopil tudi Štefan Hadalin, ki si ni privozil druge vožnje. Z zaostankom petih sekund je vpisal 44. čas od 46 uvrščenih. Na štartu je bilo 60 smučarjev.

Zmagovalec oktobrske veleslalomske premiere na ledeniku Rettenbach, Francoz Alexis Pinturault, je v zgornjem delu prve proge naredil veliko napako ter izpadel iz prve petnajsterice. Na koncu je bil 17.

Tekmovanje se bo nadaljevalo v soboto, ko bo v Val d'Iseru spet veleslalom. V nedeljo bo še slalom.

Preberite še:

Komentarji: