Ni se znašel na neenakomerni podlagi

Marcu Odermattu veleslalom za svetovni pokal v Val d'Iseru, Žan Kranjec deseti.
Fotografija: Žan Kranjec je veleslalomsko preizkušnjo končal na 10. mestu. FOTO: Jeff Pachoud/AFP
Odpri galerijo
Žan Kranjec je veleslalomsko preizkušnjo končal na 10. mestu. FOTO: Jeff Pachoud/AFP

Marco Odermatt je zmagal na veleslalomu za svetovni pokal alpskih smučarjev v Val d'Iseru. Švicar je na francoskem kriteriju prvega snega vodil že po prvi vožnji, v finalu pa je za 59 stotink premagal domačina Alexisa Pinturaulta za drugo veleslalomsko zmago v sezoni. Žan Kranjec (+2,19) je tekmo končal na desetem mestu. Tretje mesto na tem veleslalomu je pripadlo Avstrijcu Manuelu Fellerju (+1,24). V Franciji ni Štefana Hadalina, ki je obnovil poškodbo hrbta. Na nedeljskem uvodnem moškem slalomu sezone bosta slovenske barve branila Kranjec in Aljaž Dvornik, ki čaka na svojo prvo uvrstitev v finale v konkurenci svetovnega pokala.

Kranjec se je s sedmim dosežkom zanesljivo uvrstil v finalno vožnjo veleslaloma na progi Face de Bellevarde. V finalu mu ni šlo vse po načrtih, dragocene stotinke mu je vzela že napaka v zgornjem delu, tudi v nadaljevanju njegovo smučanje ni bilo tako tekoče kot denimo v Söldnu, kjer je bil na stopničkah s tretjim mestom. Zaostanek 95 stotink je takrat pomenil tretje mesto. Od najboljše šesterice v prvi vožnji, ki so še čakali na nastop, je večjo napako storil le Hrvat Filip Zubčić ter odstopil. Ostali so se uvrstili pred Slovencem. Brez napak je veleslalom na progi, na kateri je že dvakrat slavil zmago, odpeljal Pinturault. Vodstvo je prevzel s prednostjo kar 65 stotink. A to vseeno ni bilo dovolj za zmago. Na vrhu je bil še Odermatt, ki priložnosti za še tretjo zmago v sezoni ni izpustil iz rok.

Štiriindvajsetletnik je postal četrti Švicar z veleslalomsko zmago v Val d'Iseru ter prvi po Carlu Janki, ki je na tej progi slavil leta 2008. Odermatt je vpisal sedmo zmago v svetovnem pokalu, četrto veleslalomsko. Letos je slavil tudi na veleslalomu v Kranjski Gori, pred enim letom pa je dobil veleslalomsko tekmo v Santa Caterini. Odermatt je po sedmih tekmah, na stopničkah z zmago in drugim mestom je bil tudi na obeh superveleslalomih v Beaver Creeku, s 446 točkami utrdil vodstvo v seštevku svetovnega pokala. Avstrijec Matthias Mayer na drugem mestu zaostaja 136 točk, Norvežan Aleksander Aamodt Kilde na tretjem 217 točk.

Marco Odermatt je po Söldnu dobil še drugi veleslalom letošnje sezone. FOTO: Christian Hartmann/Reuters
Marco Odermatt je po Söldnu dobil še drugi veleslalom letošnje sezone. FOTO: Christian Hartmann/Reuters

Zahtevno s težkimi pogoji

Odermatt vodi v veleslalomskem seštevku, Pinturault je drugi (125), na tretjem mestu je Kranjec z 86 točkami. Naslednja veleslaloma bosta v Alta Badii 19. in 20. decembra, kjer je Kranjec že bil dvakrat na stopničkah, tretji v letih 2017 in 2019, na tem prizorišču v Italiji pa je opravil pet dni treningov pred odhodom v Francijo. Kranjec je s 112 točkami kot najboljši Slovenec na devetem mestu v skupnem seštevku. V Val d'Iseru sicer še nikoli ni bil boljši kot sedmi, dosežek, ki mu je uspel leta 2017.

»Danes je bila zelo težka tekma, zelo neenakomerna podlaga in Žan se na njej nikakor ni našel. Že prvi tek ni odpeljal dobro, nato je v drugo začel odločno, a je na vrhu naredil napako. Po tem ni več smučal dobro in na koncu smo lahko zadovoljni tudi z desetim mestom,« je edini slovenski nastop danes ocenil slovenski trener Klemen Bergant.

Trenerju je pritrdil tudi Kranjec sam: »Zahtevna tekma je bila, težki pogoji. Moje smučanje ni bilo takšno, kot bi si želel. Nisem odpeljal čisto, v drugem teku so se mi pojavile tudi kakšne napake. Deseto mesto je tisto, kar sem bil danes sposoben. Zagotovo si želim več, a grem vseeno z dvignjeno glavo naprej. Nov veleslalom imamo že naslednji vikend, še prej pa fokus na jutrišnji slalom.«

Več iz te teme:

Komentarji: