Lep uvod Jakova Faka in Polone Klemenčič

Na prvi tekmi sezone svetovnega pokala je slovenska naveza med mešanimi pari zasedla 4. mesto, mešana štafeta je bila 12.
Fotografija: Jakov Fak je že dobro desetletje vodilni slovenski biatlonec.FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Jakov Fak je že dobro desetletje vodilni slovenski biatlonec.FOTO: Matej Družnik/Delo

V Östersundu na Švedskem se je s tekmo mešanih parov začela biatlonska sezona svetovnega pokala. Uvodno preizkušnjo sta dobila Šveda Sebastian Samuelsson in Hanna Öberg. Za Slovenijo sta tekmovala Jakov Fak in Polona Klemenčič, ki sta se dobro odrezala in z zaostankom 47,4 sekunde osvojila 4. mesto.

Slovenca nista odtekla nobenega kazenskega kroga, le pet strelov pa sta morala popravljati in si tako na strelišču pripravila temelj dobre uvrstitve. Samuelsson in Öbergova sta morala popravljati osem strelov, drugouvrščena Norvežana Sturla Holm Lægreid in Juni Arnekleiv sta popravljala šestkrat, na koncu pa zaostala za 13,8 sekunde. Na 3. mestu sta preizkušnjo z zaostankom 42,2 sekunde sklenila Francoza Fabien Claude in Julia Simon, ki sta morala odteči tudi dva kazenska kroga.

Kljub slabšemu startnemu položaju je Fak izkoristil vse svoje izkušnje v svoji prvi predaji. Tekel je taktično odlično, si izboril mesto v skupini, z dvema strelskima postankoma brez napake pa je reprezentančno kolegico v ogenj poslal s četrtega mesta. Klemenčičeva je uvodni nastop začela z malce nervoze. Zgrešila je prvi strel leže, nato pa padla v ritem in hitro podrla preostale štiri tarče in izkoristila prvo popravo. Enako se ji je zgodilo na postanku stoje. Zdrsnila je na deseto mesto, a vseeno ohranila stik z najboljšimi.

Šok za prste

Fak je v svoji drugi predaji bolj tvegal in tekel precej hitro. To je sicer pomenilo, da je moral trikrat popravljati, enkrat leže in dvakrat stoje. A grešili so tudi tekmeci in Slovenija se je povzpela na sedmo mesto s 50 sekundami zaostanka za vodilno Švedsko. Zelo dober zaključek je uspel Poloni Klemenčič, ki si je za streljanje morda vzela kakšno sekundo več, a je brez poprave zadela vseh deset strelov, ob tem pa hitro tekla. Zadnji strelski postanek je zapustila v družbi dveh tekmovalk na petem mestu. V boju za četrto sta bili še reprezentanci Nemčije in Avstrije, a je Klemenčičeva v zadnjem krogu opravila z neposrednima tekmicama.

Anamarija Lampič je bila hitra, a preveč nenatančna. FOTO: instagram
Anamarija Lampič je bila hitra, a preveč nenatančna. FOTO: instagram

»Pogoji so bili zelo težki, saj nismo imeli še nikjer priložnosti trenirati v mrazu in je bilo malce šoka za prste. Vseeno prvi komplet streljanja super, v drugem pa je na teh tekmah malce specifično. Treba je več tvegati, če želiš napredovati, saj je proga zelo kratka. Poskusil sem, žal moral popravljati, a relativno hitro. Polona je to opravila odlično in vrhunska uvrstitev,« je dejal Jakov Fak.

»Res ena dobra tekma. Na prvih dveh streljanjih sem imela morda malce zmrznjene roke in sem malce težje streljala. Na srečo je bila vsakič ler po ena poprava. Nato se je vse 'poklopilo'. Zadnji krog sem poskušala dati vse od sebe in se približati tudi Francozinji, ki pa je bila žal hitrejša. Vseeno je to res en super rezultat,« pa je dodala Polona Klemenčič.

Popraviti streljanje

Biatlonci so nato opravili še mešano štafeto na 4 x 6 km. Zmagala je Francija pred Norveško in Italijo, slovenska četverica Miha Dovžan, Matic Repnik, Lena Repinc in Anamarija Lampič pa je zasedla 12. mesto. Trener slovenske vrste Ricco Gross je tokrat dal priložnost dvema mladima tekmovalcema. Ta sta imela slabo izhodišče, saj je izkušeni Dovžan po petih popravah na strelišču prvo predajo končal kot 15. Debitant v eliti Repnik pa je s strelsko ničlo sicer nazadoval na 18. mesto, na 15. mesto pa se je povzpela Lena Repinc, prav tako 100-odstotna na strelišču.

Anamarija Lampič je nato vnovič dokazala, da v smučarskem teku sodi v vrh biatlonske karavane. Vendar pa je na drugem streljanju porabila vseh osem strelov in morala enkrat v kazenski krog. Izgubljeno je delno nadomestila v smučini in se prebila na 12. mesto, s kanček boljšim streljanjem bi ekipo lahko pripeljala med prvo deseterico. V boju za zmago sta Norvežana Tarjei Bø in Johannes Thingnes Bø zanesljivo opravila svojo nalogo. Nato pa se je še kako poznalo, da sta po lanski sezoni karieri končali Marta Olsbu Røiseland in Tiril Eckhoff, kar so izkoristile tekmice. Do zmage so prišli Francozi, za katere sta v drugem delu nastopili Justine Braisaz Bouchet in Lou Jeanmonnot.

Sezona se bo v posamični konkurenci začela v nedeljo z najdaljšima disciplinama na 15 km za ženske (11.20) in 20 km za moške (14.30). »Za nami je zelo uspešen dan. Predvsem četrto mesto Jake in Polone je bilo res dobro. Izjemen začetek sezone za nas. Vsaj malo sem zadovoljen tudi z nastopom mešane štafete. Lena in Matic sta se izkazala z brezhibnim strelskim nastopom. V primeru streljanja Anamarije za tekmo v šprintu je bilo 70-odstotno, kar je za nas zelo spodbudno. Zdaj se bomo pripravili na individualne nastope in upamo na najboljše,« je slovenske nastope ocenil trener Ricco Gross.

Ta bo v nedeljo dal priložnost vsem štirim dekletom, nastopila bo tudi Živa Klemenčič, v moški konkurenci pa bosta ob Faku in Dovžanu nastopila še Lovro Planko in Anton Vidmar.

Preberite še:

Komentarji: