Meta Hrovat po poškodbi do drugega najboljšega dosežka v karieri

Mlada slovenska alpska smučarka je bila na veleslalomu na Kronplatzu sedma, daleč najhitrejša pa Mikaela Shiffrin.
Fotografija: Meta Hrovat je postavila četrti najboljši čas finala. FOTO: Tiziana Fabi/AFP
Odpri galerijo
Meta Hrovat je postavila četrti najboljši čas finala. FOTO: Tiziana Fabi/AFP

Kronplatz – Kljub poškodbi gležnja je mlada slovenska alpska smučarka Meta Hrovat navdušila na prvem veleslalomu za svetovni pokal v tem koledarskem letu na italijanskem Kronplatzu. Po prvi progi, ki jo je zakoličil slovenski trener Denis Šteharnik, si je zagotovila deveto izhodišče, v finalu pa je ciljno črto prečkala kot vodilna s skoraj sekundo zaloge (95 stotink) pred švicarsko slalomsko specialistko Wendy Holdener, kar je bila resna napoved napredovanja po razpredelnici.


Edina Slovenka s točkami


In res: s četrtim najboljšim časom druge proge je pridobila dve mesti in končala kot sedma, kar je njen drugi najboljši dosežek kariere, boljša je bila le konec lanskega januarja v švicarskem Lenzerheidu, ko je celo stopila na zmagovalni oder s tretjim časom. Danes je bila – ob odsotnosti poškodovane Ane Drev – edina slovenska zastopnica med dobitnicami točk, slalomska specialistka Ana Bucik (34. mesto) in mlada Neja Dvornik (44.) sta bili namreč nekoliko prepočasni za finale.


Mikaela razred zase


Prva smučarka z dvema veleslalomskima zmagama v poolimpijski zimi je postala vsestranska Američanka Mikaela Shiffrin, ki je glavnino dela opravila že na prvi progi, ko si je pred prvo izzivalko, Francozinjo Tesso Worley, zagotovila kar sekundo in 39 stotink naskoka. V finalu ji ni bilo treba smučati brezglavo, kljub temu je izgubila le 18 stotink. Za veselje domačih navijačev v izteku je s tretjim mestom, po polovici preizkušnje je bila četrta, poskrbela Marta Bassino, ki je za zmagovalko še zadnja zaostala manj kot dve sekundi.


Potek prve proge


Potem ko je pred koncem lanskega koledarskega leta ostala brez veleslalomskih stopničk v Semmeringu, se je vsestranska Američanka Mikaela Shiffrin razjezila in na prvi progi Erta, ki jo je postavil slovenski trener Denis Šteharnik, prisolila bolečo klofuto tekmicam. Ko je prečkala ciljno črto, je imela natanko sekundo in pol naskoka pred dotlej vodilno Norvežanko Ragnhild Mowinckel, kar je nakazovalo, da bo danes velik korak pred konkurenco.

Mikaela Shiffrin je večino dela opravila že na prvi progi. FOTO: Tiziana Fabi/AFP
Mikaela Shiffrin je večino dela opravila že na prvi progi. FOTO: Tiziana Fabi/AFP


Mednju so se resda vrinile še Tessa Worley, Slovakinja Petra Vlhova in Italijanka Marta Bassino, vendar pa drugouvrščena Francozinja vodilni ni prišla bliže kot na sekundo in 39 stotink. So pa bile razlike med drugim in sedmim mestom majhne (zgolj 31 stotink), približala se je tudi prva od treh slovenskih predstavnic, prvokategornica Meta Hrovat, ki je zgoraj sicer precej izgubila, preostala dva vmesna časa pa sta že nakazovala uvrstitev v deseterico.

In res, za Shiffrinovo je zamudila 2,11 sekunde, kar je ob prihodu v cilj zadostovalo za deveto mesto, ki ga je vztrajno držala tudi po nastopih tekmovalk iz ozadja. Prehitela je ni nobena tekmovalka več, tako da si je pred finalom zagotovila odlično izhodišče. Preostali dve Slovenki sta bili nekoliko prepočasni: Ana Bucik je za Shiffrinovo na 34. mestu zaostala štiri sekunde, nekaj dni polnoletna Neja Dvornik pa na 44. mestu še pol sekunde več.


IZIDI PRVE PROGE


1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 1:01,95
2. Tessa Worley (Fra) + 1,39
3. Petra Vlhova (Slk) 1,42
4. Marta Bassino (Ita) 1,47
5. Ragnhild Mowinckel (Nor) 1,50
6. Federica Brignone (Ita) 1,61
7. Viktoria Rebensburg (Nem) 1,70
8. Ricarda Haaser (Avs) 2,00
9. Meta Hrovat (Slo) 2,11
10. Sara Hector (Ita) 2,33
________________
34. Ana Bucik (Slo) 4,09
44. Neja Dvornik (Slo) 4,55

Preberite še:

Komentarji: