Stochu prvo mesto na Bergislu in vodstvo na turneji, Lanišek drugi

Slovenski smučarski skakalec ima po polovici tekme zgolj sedem desetink točke zaostanka za vodilnim.
Fotografija: Anže Lanišek je bil vesel novega uspeha. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Odpri galerijo
Anže Lanišek je bil vesel novega uspeha. FOTO: Lisi Niesner/Reuters

Innsbruck – Poljski smučarski skakalec Kamil Stoch (261,6 točke) je zmagovalec tretje postaje novoletne turneje štirih skakalnic v Innsbrucku. Stoch, dosedanji dvakratni dobitnik zlatega orla, vodi tudi v skupni razvrstitvi turneje. Uspešno je nastopil tudi najboljši Slovenec te zime Anže Lanišek (249,6), ki je zadržal drugo mesto s prve serije.

»Današnja tekma je bila zame težka, sploh v psihološkem smislu. Vedno je težje braniti prednost kot napadati. Ne, prav nič ne razmišljam še o zlatem orlu, temveč sem osredotočen le na zadnjo tekmo turneje v Bischofshofnu,« je v televizijskem intervjuju po tekmi dejal 33-letni Stoch, ki je novoletno turnejo osvojil že v letih 2016 in 2017. »Brez dvoma je za menoj super dan. Res sem vesel in zadovoljen. To je velika nagrada za moje delo,« je še dejal Stoch za nemški ARD.

V skupni razvrstitvi turneje ima večkratni olimpijski in svetovni prvak zdaj lepo prednost pred lanskim zmagovalcem, rojakom Dawidom Kubackim, ki je bil danes tretji. Obenem je Stoch po številu zmag v svetovnem pokalu, zdaj jih ima 37, prehitel legendarnega Finca Janneja Ahonena (36) in je četrti. Rekorder je s 53 zmagami Avstrijec Gregor Schlierenzauer, Peter Prevc (23) je na devetem mestu te lestvice.

Lanišek je v Innsbrucku dokazal, da je v odlični formi. FOTO: Georg Hochmuth/AFP
Lanišek je v Innsbrucku dokazal, da je v odlični formi. FOTO: Georg Hochmuth/AFP

 

Peter prvi med brati Prevc


Lanišek je kot najboljši Slovenec po današnjem drugem mestu v skupni razvrstitvi turneje šesti. Obenem je prišel do drugih stopničk to zimo. Dobro formo je letos nakazal na generalki pred novoletno turnejo v Engelbergu, kjer je bil tretji in četrti. »S svojima tokratnima skokoma in stopničkami sem zares zelo zadovoljen. Upam, da bom nadaljeval v takšnem slogu,« si je zaželel Anže.

Poleg njega so v finalu skakali še vsi trije bratje Prevc. Najboljši med njimi je bil Peter Prevc (239,4 točke), po prvi seriji skupaj z bratom Cenetom 19., v finalu pa je napredoval na 11. mesto. Cene Prevc (228,4) je bil 23., Domen Prevc (221) pa je v finalu nazadoval s 14. mesta na 30.

 

Brez točk je v slovenski vrsti ostal Žiga Jelar, medtem ko je Bor Pavlovčič že po sobotnih kvalifikacijah končal 69. novoletno turnejo. V Bischofshofnu ga bo zamenjal Tilen Bartol, ki je v celinskem pokalu v Engelbergu pokazal dobro formo in Sloveniji priskakal sedmo kvoto za tekme svetovnega pokala v Zakopanah, Lahtiju in Willingenu.
 

Zdaj v Bischofshofen


Zdaj se bodo skakalci iz Innsbrucka preselili v Bischofshofen, kjer bo 6. januarja znan dobitnik zlatega orla, najbolje pa kaže izkušenemu Stochu, ki vodi 15,2 točke pred lanskim zmagovalcem, rojakom Dawidom Kubackim. Dan prej bodo na sporedu še kvalifikacije za četrto, zadnjo postojanko drugega vrhunca skakalne sezone.

Do zdaj vodilna na turneji, prvi favorit, rumena majica v svetovnem pokalu in doslej vodilni Norvežan Halvor Egner Granerud ter tudi Nemec Karl Geiger, sta bolj kot ne zapravila možnosti za skupno zmago. Granerud na tretjem mestu namreč za Stochom zaostaja že za 20,6 točke, Geiger na četrtem pa 24,7.

Preberite še:

Komentarji: