Na Pohorje po zadnji klik, preden se strga z verige

Ilka Štuhec bi rada, da jo domače navijaško vzdušje na 55. Zlati lisici ponese do vrhunca sezone na Švedskem.
Fotografija: V Mariboru se bodo poleg Ilke Štuhec merile še (z leve) Meta Hrovat, Tina Robnik (o nastopu se bo odločila danes), Desiree Ajlec, Maruša Ferk, Ana Bucik, Andreja Slokar, Klara Livk in Neja Dvornik. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
V Mariboru se bodo poleg Ilke Štuhec merile še (z leve) Meta Hrovat, Tina Robnik (o nastopu se bo odločila danes), Desiree Ajlec, Maruša Ferk, Ana Bucik, Andreja Slokar, Klara Livk in Neja Dvornik. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Celje – Devet slovenskih tekmovalk se bo konec tedna predstavilo na 55. Zlati lisici. Največ pozornosti bo pripadlo mariborski junakinji belih strmin Ilki Štuhec, za katero bo jutrišnji veleslalom na domačem hribu generalka pred svetovnim prvenstvom v Åreju. Prva adutinja reprezentance je Meta Hrovat, prvič to zimo pa naj bi tekmovala Tina Robnik – končna odločitev o njenem nastopu bo znana po današnjem prostem treningu.

»Najlepše je tekmovati doma. Dekleta nimamo prav pogosto priložnosti nastopati pred velikim občinstvom, kot jih imajo fantje, denimo Žan in Štefan v torek na slalomu v Schladmingu. Na tisti tekmi se je zbralo toliko ljudi, kot bi se jih na naših smukih morda v dveh ali treh sezonah skupaj. Veselim se tega občutka, ko pridem na tekmo, ljudje glasno navijajo in začutim to krasno vzdušje,« je o privlačnosti domače preizkušnje spregovorila Štuhčeva, ki jo v ponedeljek na svetovnem prvenstvu že čaka prvi uradni trening smuka.

55. Zlata lisica. FOTO: Delova infografika
55. Zlata lisica. FOTO: Delova infografika


Če ne bi šlo za Zlato lisico in to povrhu še na domačem hribu, bi zadnjo tekmo pred vrhuncem sezone mirno izpustila. »Verjamem, da se bomo vse slovenske tekmovalke zelo potrudile, da zadovoljimo svoje apetite in tudi tiste občinstva,« se je v mislih že postavila na pohorski teren. Nadeja se, da jo bo glas množice napolnil z energijo, ki jo bo ponesla k novim dokazovanjem na Švedskem. »To je še tisti mali premik, zadnji klik, preden se strgaš z verige,« je razmišljala.

Pred domačo navijaško množico je nazadnje smučala v svoji sanjski sezoni 2016/17, v veleslalomu je bila 14., v slalomu 10., kar sta še vedno njena najboljša rezultata v karieri v tehničnih disciplinah. V veleslalomu je nazadnje tekmovala prav tisto zimo na finalu v Aspnu, vknjižila je 22. mesto. Jutri bo štartala za najboljšo trideseterico. »Veleslalom je tudi za nas osnovna disciplina, v našem urniku je vselej prisoten. Nismo pa se prav posebej posvečali tej pripravi,« je na predstavitvi v Celju trener Štuhčeve Grega Koštomaj razkril, da je svetovna prvakinja v smuku, ki je v tej sezoni štirikrat stala na stopničkah, v zadnjem tednu opravila dva veleslalomska treninga, tretji pa jo čaka danes pred uradnim preizkusom mariborske proge.


Zadnje priprave v Italiji


Preostali del reprezentance, ki jo vodi glavni trener Denis Šteharnik, se je za domače tekmovanje pripravljal v Italiji. »Poskusili smo narediti nadgradnjo dosedanjega treninga, kar nam je nekako uspelo, čeprav razmere niso bile idealne. Zaradi novozapadlega snega se je podlaga malenkost zmehčala. Menim pa, da so dekleta napredovala in imajo boljše občutke, kar je dobra popotnica za prihajajoče tekme,« je šef vrste opisal zadnje treninge.

Najbolj si na smučeh zaupa Hrovatova. Težave z gležnjem še niso povsem izginile, a pravi smučarski občutki so se po odsotnosti zaradi posega in bolečin vendarle hitro vrnili, kar je potrdila s 7. mestom na veleslalomu na Kronplatzu. »Ta rezultat mi je vlil dodatno energijo in motivacijo, spet imam dobre občutke, vrnil se je tekmovalni ritem. Nestrpno čakam preizkušnji v Mariboru, čeprav mi teren ni pisan na kožo, a se mu prilagajam. Stanje z gležnjem se izboljšuje, sem pa previdna, da ne pretiravam s količino vadbe, med treningi imam več počitka,« je povedala mlada Gorenjka, ki na Pohorju v treh poskusih še ni osvojila točk za svetovni pokal.

Med dekleta se je po poškodbi kolena vrnila Robnikova, ki je morala na prisilni počitek marca lani zaradi strgane sprednje križne vezi. »Koleno se precej boljše odziva, kot se je. Lahko sem dosti več trenirala in izboljšala pripravljenost, s tem pa je postal cilj o nastopu na Zlati lisici realen,« je dejala Lučanka, ki bi se rada vrnila v karavano, a hkrati ostaja previdna, da ne bi prehitro šla čez mejo. Končno odločitev o nastopu na veleslalomu bodo v štabu sprejeli po današnjem preizkusu proge. »Še vedno delam veliko napak, a če smučam tehnično dokaj pravilno, se počutim varno za napad. Po nekaj ponovitvah koleno postane togo, bolečina pa topa, vendar me to pri smučanju ne ovira,« je zaupala sogovornica. Nadeja se zelene luči, a če bo treba, bo z vrnitvijo med tekmice počakala.

Preberite še:

Komentarji: