Ni podpisa pogodbe, saj je odnos Smučarske zveze Slovenije žaljiv

Pred nadaljevanjem sezone zaradi ravnanja matične zveze jeza vodilnih slovenskih deskarjev in deskarke
Fotografija: Rok Marguč, Gloria Kotnik, Tim Mastnak, Žan Košir in glavni trener Izidor Šušteršič so na fotografiji nasmejani, a njihovo delo je prepleteno z birokratskimi nevšečnostmi. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Rok Marguč, Gloria Kotnik, Tim Mastnak, Žan Košir in glavni trener Izidor Šušteršič so na fotografiji nasmejani, a njihovo delo je prepleteno z birokratskimi nevšečnostmi. FOTO: Roman Šipić/Delo

Za sedmimi gorami in sedmimi vodami je ... čudežna dežela Slovenija. Predvsem po uspehih športnikov, te pravljice smo se že naposlušali. Če ji še vedno lahko verjamejo otroci, pa to za odrasle ne velja več.

Predvsem v deskanju se ne cedita med in mleko oziroma ne padata z neba, to zimo niti sneg ne. Zato morajo tekmovalci in tekmovalke biti čarovniki in iz klobuka namesto zajca potegniti pravšnji mošnjiček denarja, da sezono speljejo do pomladnih otoplitev.

Uvodni del sezone meseca decembra je bil za slovensko alpsko deskanje sila uspešen, italijanski sneg je ječal pod kakovostjo naših asov in asinj. Tim Mastnak je zmagal na paralelnem veleslalomu v Carezzi, Gloria Kotnik je bila v Cortini četrta.

Če dodamo še prekaljena Žana Koširja in Roka Marguča, s katerih ramen pada žlahtni prah odličij z mnogih tekmovanj, potem je razvidno, da kvartet mušketirjev in mušketirke s strani Smučarske zveze Slovenije zasluži tudi ravno takšen odnos, se pravi kavalirski.
 

Rodeo v Bad Gasteinu


A deskanju je namenjenega vedno manj denarja. No, v pojem kavalirskega odnosa pa bi denimo sodilo tudi spoštovanje odgovornih na Smučarski zvezi Slovenije za njihovo delo in zagon, ki ga v lastni realizaciji vsako leto vlagajo v šport, ki jim je pri srcu.

Tim Mastnak želi tudi januarja zmagovito deskati, saj je na vrsti tudi tekma na Rogli. FOTO: Roman Šipić/Delo
Tim Mastnak želi tudi januarja zmagovito deskati, saj je na vrsti tudi tekma na Rogli. FOTO: Roman Šipić/Delo


Sezona se bo v torek nadaljevala s paralelnim slalomom v avstrijskem Bad Gasteinu ("Tam gre za pravi rodeo," se na račun priprave proge organizatorjev pošali Marguč), 19. januarja pa bo tekmovalni vrh na slovenskem snegu, na Rogli bo veleslalomska tekma za točke svetovnega pokala.

V poolimpijski sezoni bo imelo posebno veljavo tekmovanje v ameriškem Park Cityju, kjer bo v začetku februarja svetovno prvenstvo.
 

Oblačilni zaplet


Pravljica o čudežni deželi Sloveniji pa je za alpske deskarje že legendarni del zgodovine, saj nima več današnje praktične veljave. Športniki se vsako sezono pri odnosih z matično organizacijo soočajo s težavami, vzdigujejo glas, a očitno je to glas vpijočega v puščavi, pardon, sibirski zimski divjini.

"Na zvezi kažejo voljo, da bi se kaj postorilo, a se to vseeno premika zelo počasi. Bistveno večje uspehe, kot jih že imamo, težko ponudimo," je ugotavljal trikratni imetnik olimpijskega odličja Žan Košir, ki je z drugim delom deskarskega tekmovalnega vrha včeraj imel sestanek z vodstvom panoge.

"Pred to sezono so nam denar še vzeli, namreč tista solidarnostna sredstva, namenjena za panogo," je poudaril Rok Marguč. "Ko gremo na teren, moraš pozabiti na te pisarniške zadeve, prisiljen si tako storiti. Se je pa na relaciji z zvezo uredilo tisto, kar v mojem primeru ni bilo usklajeno. Zapletlo pa se je glede oblačil," je dodal Tim Mastnak.


Položaj le še slabši


Gloria Kotnik jezo na funkcionarje SZS uspešno stresa na tekmovanjih. FOTO: Roman Šipić/Delo
Gloria Kotnik jezo na funkcionarje SZS uspešno stresa na tekmovanjih. FOTO: Roman Šipić/Delo


No, Gloria Kotnik denimo sploh še nima podpisane pogodbe o sodelovanju s SZS. Pred sezono je zaradi odnosa oziroma nesoglasij celo kanila končati športno pot.

"Nisem podpisala pogodbe, to pa preprosto zaradi tega, ker se kljub mojim rezultatom položaj le še slabša. Rezultati so vedno boljši, položaj pa ravno nasprotno. To je žalitev, in dokler ne najdemo skupne besede, ne želim podpisati pogodbe," je piko na i odločno udarila Gloria Kotnik.

Komentarji: